понедељак, 3. август 2020.

ACTA AENIGMATICA (122)

ENIGMATSKI VLAK

Piše: Stjepan Horvat

Jedna od zagonetačkih priredbi, koja je trajala gotovo trideset godina, bio je i Enigmatski vlak. Brojni stariji zagonetači sudjelovali su u njoj, a u početku održavala se u subotu datumski najbližu prvom danu proljeća. Zamišljena je bila kao priredba koja je trebala promicati zagonetke i zagonetačke aktivnosti među putnicima vlaka na određenoj relaciji. Putnici su dobili određeni broj zagonetačkih listova, mogli su odgonetati i natjecati se za nagrade, a pridružili su im se i sami zagonetači. Početna zamisao o promidžbi enigmatike među putnicima kasnije se pretvorila u manje-više susrete klupskih ekipa koje su se međusobno natjecale.

A kako je počelo? Nema baš previše dokumenata vezanih za samu inicijativu, a znam sigurno da ZD Čvor nije bio uključen. Veliki angažman je dao Vinkovčanin Zdenko Svoren, koji je uspio kontaktirati EK „Pliva“ iz Zagreba i EK „Naissus“ iz Niša i predložiti im ideju oko druženja u vlaku. Vinkovci su bili najpogodniji jer su bili središte željezničkog prometa u bivšoj države, a u to vrijeme prometovali su poslovni putnički vlakovi na relaciji od Ljubljane do Skoplje.

U prilogu je dokument u kojemu je opisan itinerar prvog Enigmatskog vlaka. Iz njega se mogu iščitati neke nepobitne činjenice, kao što je ona da se manifestacija održala na relaciji Beograd – Zagreb (Ljubljana) u poslovnom vlaku Sava express. Da su nosioci organizacije bili predstavnici tri društva iz Niša, Vinkovaca i Zagreba. Dogovorom u Beogradu, prije polaska vlaka, i u Zagrebu, u društvenim prostorijama Plive po dolasku vlaka u Zagreb, zaključeno je da se ova nova zagonetačka priredba treba održavati svake godine oko prvog dana proljeća.

Zvonko Jurković je u Zagonetaču br. 246 od 11. IV. 1981. objavio osvrt na ovu akciju pod naslovom Enigmatski vlak. U zaključku piše: Na osnovu reakcije putnika neposredno, te njihovih mišljenja iz pismene ankete provedene u vlaku, može se zaključiti da je ova akcija značajno doprinijela popularizaciji zagonetaštva, pa je treba i u buduće koristiti kao jedan od vidova susreta zagonetača.

Povodom održavanja prvog Enigmatskog vlaka, Filatelističko društvo Vinkovci, čiji je član bio Zdenko Svoren, izdalo je prigodnu kuvertu prvog dana s grafikom meni nepoznata autora. Kuverta je žigosana na dan prometovanja Enigmatskog vlaka – 31. III. 1981.

Od tada pa do 2014. godine Enigmatski vlak je vozio na različitim relacijama i postao je više vlak druženja enigmata, a Varaždinska zagonetačka sekcija (VAZAK) KUDŽ Ivo Mikac prihvatila se organizacije, zahvaljujući prije svega svom članu, željezničarskom službeniku Franji Marciušu iz Čakovca. Na kraju Ivan Čotić, današnji pročelnik VAZAK-a, prigodom pokretanja Feferona 2019. napisao je: Fallerov zagonetački memorijal … Enigmatski vlak … pokazalo se da su ti formati potrošeni. Enigmatski vlak je izgubio svoj čar, prošavši gotovo sve moguće destinacije, a i zbog gubitka interesa Hrvatskih željeznica za suorganizacijom. Potreba da sve plaćamo manifestaciju je praktički ugasila.

I tako vlaka više nema, ostala su samo lijepa sjećanja.



7 коментара:

Belirac је рекао...

Poziv za one koji su bili bar ma jednom Enigmatskom vlaku da se prijave uz ovaj članak.

Slavko Bovan је рекао...

Bio sam jednom.

zvonko је рекао...

Bio sam na dva. Iako sam bio član EK Pliva nisam bio na prvom jer sam u to vrijeme radio u smjenama u pogonu.

zvonko је рекао...

Ah, pamćenje mi slabi,bio sam natri:Šibenik,Split, Osijek.

Neki Tip је рекао...

Moram još dodati da je predstavnik Ek Pliva bio Josip BIUK, a EK Naissus vodio je tada Nikola POPOVIĆ. I ja sam bio nekoliko puta, ali da sada moram nabrojiti na kojima sve - ne bih znao.

Анониман је рекао...

Ja nisam bio na tom prvom i još na dva-tri. Pero

N. Petkovski је рекао...

Bio sam na vlaku Zagreb - Ogilin. Nažalost samo takmičenje u vlaku se nije održalo, jer je kod Karlovca pruga bila u renoviranju, pa smo deo puta išli prvo vlakom, pa autobusom, pa opet vlakom. U Karlovcu sam doživeo veliko prijatno iznenađenje. Na vlak se popeo Zdenko Capan isključivo da bi se osobno upoznao samnom, jer smo dotad kontaktirali samo meil porukama. Veliki prijateljski gest velikog Capana, koji će mi ostati u trajnom sećanju. Poklonio mi je bocu vina, koju još uvek čuvam u vitrini regala.
Još jedna stvar koja ostaje za pamćenje. Na toj manifestaciji sam pored ostalih upoznao Iliju Ozdanovca i stekao još jednog vrlog prijatelja.