понедељак, 24. август 2020.

REČ PO RIJEČ (2171)

Tvrđava u Agri

Utar Pradeš

Utar Pradeš (u prevodu „Severna Pokrajina“) je najmnogoljudnija država u Indiji, u njoj živi oko 200 miliona stanovnika. Grad Delhi, koji predstavlja državu za sebe, uglavljen je između Utar Pradeša i Harjane, tako da istočna predgrađa Delhija leže u ovoj državi. Kroz Utar Pradeš protiču dve najsvetije indijske reke, Gang i Jamuna (ili ih ima tri? Vidi pod slovom „S“). Glavni grad države je Laknau, a u njoj se nalaze tri od sedam svetih hinduističkih gradova (Varanasi, Ajodhja i Matura).

U državi Utar Pradeš posetio sam drevni grad Fatehpur Sikri (o njemu sam pisao u serijalu o UNESCO svetskoj baštini) i Agru u kojoj se nalaze Tadž Mahal (vidi pod „T“) i tvrđava u kojoj je bio zatočen car Šah Džahan. 

„Horn, please“ (Trubite, molim vas) – uobičajen natpis na zadnjoj strani vozila

 

Nakon što smo napustili Agru, vratili smo se u Delhi autoputem Yamuna Expressway koji povezuje ova dva grada dolinom reke Jamune. Kada u Indiji vozite bilo kojim putem, a pogotovu autoputem, najvažnije pravilo je: ako poželite da nekoga preteknete, prilegnite na sirenu. Zvučni signali se cene mnogo više od, recimo, gledanja u retrovizor. Poželjno je trubiti i dok menjate saobraćajnu traku, isključujete se i uključujete sa puta, itd, kad god je potrebno da vas ostali učesnici u saobraćaju primete.

(Vanja Tomašev)

3 коментара:

Belirac је рекао...

Meni su zanimljivi ovi Vanjini uazbučeni zapisi o Indiji. Valjda sam propustio informaciji o tome kako je uopšte došlo do njegovog putovanja u tu daleku zemlju.

Vanja Tomašev је рекао...

Ta informacija je obavijena velom tajne. 😀
Bio sam u poseti kod prijatelja koji tamo žive.

Belirac је рекао...

Sličan "slučaj" imali smo i mi u familiji. Jedna naša rođaka, koja živi u Austriji, bila je prije nekoliko godina u posjeti svojim prijateljima koji žive u Bombaju.