четвртак, 27. август 2020.

REČ PO RIJEČ (2174)


Crvena tvrđava

Nakon što sam pobegao od zapuštenih ulica Old Delhija i njegovih dosadnih trgovaca, došao sam peške do ulaza u Crvenu tvrđavu. Ono što je u Delhiju zanimljivo, to je da unutar spomenika za koje je potrebno platiti ulaznicu možete da se opustite bez uznemiravanja, dok vas na ulici stalno jure trgovci, vozači rikši ili deca koja hoće da se slikaju. Šta da radim kad me boja kože odaje.

Crvena tvrđava (Red Fort) u Old Delhiju je nekadašnje sedište mogulskih careva. Predstavlja jednu od najposećenijih turističkih atrakcija indijske prestonice i pod zaštitom je UNESCO-a kao svetska baština. Zapravo, nije u pitanju vojno utvrđenje, već zidinama opasan kompleks zgrada u kojima su car i njegova svita živeli i radili. Izgradio ju je car Šah Džahan (vidi pod „t“) kada je 1638. godine premestio prestonicu carstva iz Agre u Delhi. Prvi premijer Indije, Nehru, je 15. avgusta 1947. podigao indijsku zastavu iznad glavnog ulaza u Crvenu tvrđavu kao simbol nezavisnosti. Od tada se 15. avgust obeležava kao Dan nezavisnosti, što je i bio povod za početak ove naše serije tekstova o Indiji. Crvena boja tvrđave potiče od crvenog peščara koji korišćen za izgradnju zidina, i vrlo je slična starijoj tvrđavi u Agri, gde su mogulski carevi stolovali pre prelaska u Delhi.

Na slici možete videti lično mene unutar tvrđave, ispred zgrade zvane Divan-i-am u kojoj su carevi održavali javne skupove i javna obraćanja.

(Vanja Tomašev)

2 коментара:

Nedjeljko Nedić је рекао...

Zar nije mogulski car?

Slavko Bovan је рекао...

Ispravljeno na mogulski.

Vjerujem da Vanja ima repliku.