понедељак, 31. август 2020.

ACTA AENIGMATICA (126)

PISMO VRIJEDNOG SURADNIKA

Piše: Stjepan Horvat

Za vrijeme mog dugogodišnjeg zagonetačkog „urednikovanja“ uvijek sam, bar tako mislim, veliku pažnju posvećivao suradnicima svih listova što im je Čvor bio nakladnik. Nastojao sam da svakom, bez obzira koliko je mlad, enigmatski iskusan i obrazovan, odgovorim na pisma, pa često i na ona koja su se odnosila samo na priposlanu suradnju.

Jedan od prvih suradnika bio je i Vlatko Vukelić, danas osamdesetpetogodišnjak, čije su prve zagonetke bile u Čvoru tiskane 1968. godine. Vlatko je inženjer kemija rodom iz Vukelić Drage. Suradnja mu je uvijek nastojala biti što bolja u odnosu na ono što je objavljivano, a često puta nalazile su se tu zagonetke koje su na neki način bile noviteti. No, kako je bio plodan autor, nije bio zadovoljan brojem objavljenih zagonetaka i često se na to žalio, a posebno na rad uredništava i urednika, koji su protežirali svoje suradnike, pa čak i privatizirali objavljivanje suradnje pod raznim imenima, šiframa i pseudonimima.

Donosim jedno sačuvano pismo koje je uputio uredništvu Čvora, a odnosilo se na suradnju u ZEZ zabavniku, časopisu koji je uređivao vrsni enigmatski znalac Zlatko Stipaničić. Na žalost, pismo je kucano pisaćim strojem kojemu je traka bila na izdisaju, pa će trebati dosta napora da se cjelovito pročita.

Njegova razmišljanja tada mogla bi se većim dijelom aktualizirati i danas, no vremena su takva kada svatko tko imalo ima smisla za pisanje i sastavljanje može izdavati vlastiti enigmatski list, voditi blog ili neku stranicu na Facebooku. Je li to dobro za enigmatiku ili nije, prosudit će vrijeme, ali u proteklih trideset i pet godina gotovo da se ništa nije promijenilo.

 

3 коментара:

Zdravko је рекао...

Veoma interesantno.

Da li je V. Vukelić već bio afirmisani zagonetač kada je pisao ovo pismo / komentar?
Kakav je bio odgovor Z. Stipaničiča, da li se Vukeliću poslije toga povećao broj objavljenih radova?

Belirac је рекао...

Pismo je napisano 1984. godine, a Vlatko Vukelić sastavlja od 1951. Kad je 1979. godine izdan "Leksikon zagonetača Jugoslavije" imao je oko 2000 objavljenih zagonetaka.

Zdravko је рекао...

Iz ovoga se može zaključiti, da mu i poslije toliko godina bavljenja zagonetaštvom, nije bilo lako postići ovjavljivost radova, s kojom bi bio zadovoljan. Da li su razlog tome bili osrednji radovi, ili su razlozi tome oni što ih navodi u pismu?