четвртак, 13. август 2020.

NA PUTU ZA ŠIROKI (31)

A, A, BA, BA, I, KE, KIST, KOV, MA, MI, NA, NE, NO, O, O, SA, SA, SI, TRA, VA, VA, VAK, VAR, ZA

Vodoravno i okomito: 1. Osnovna ideja, plan, 2. Čovjek koji se u računanju služi starinskom računaljkom (MKR-65), 3. Postupak radi postizanja kakve svrhe, 4. Osoba koja služi samo kao ukras u kakvom političkom tijelu, 5. Sovjetski i bjeloruski nogometaš (vratar) i nogometni trener, Pavel Arkadjevič (ru-Wiki), 6. Sovjetska filmska redateljice i glumica, Dinara Kuldaševna (1942-1985; ru-Wiki), 7. Mali komad zemlje obrastao najraširenijim biljkama (RSANU; Kaleb).

Autor: Jovan Nedić

Napomena: 8. Susret enigmata, Široki Brijeg, 1-2. VIII. 2020. – Natječaj za kvadrat 7x7 (najmanje u jednoj od 7 riječi moraju biti slova OSAM). – Sastav (iz)van konkurencije.

 

13 коментара:

Анониман је рекао...


Odgonetka kvadrata 7 x 7

ZAMISAO
ABAKIST
MANEVAR
IKEBANA
SIVAKOV
ASANOVA
OTRAVAK

Vlašar

Анониман је рекао...

Svakog je relativno poznati biciklist, a Adamova je slavna redateljica iz Kirgistana. Znalac

Анониман је рекао...

Pardon, Sivakov i Asanova.

Slavko Bovan је рекао...

Iz nekog razloga (pretpostavljam koji je razlog) ne stižu mi više kvadrati sa konkursa.

Belirac је рекао...

На руској Википедији спомиње се више особа с презименом СИВАКОВ:

Сиваков — фамилия. Известные носители:
Сиваков, Алексей Викторович (род. 1972) — российский велогонщик.
Сиваков, Вячеслав Аркадьевич (род. 1938) — советский и белорусский футболист; тренер.
Сиваков, Иван Прокофьевич (1901—1944) — советский военачальник.
Сиваков, Михаил Сергеевич (род. 1988) — белорусский футболист.
Сиваков, Павел Алексеевич (род. 1997) — российский профессиональный шоссейный велогонщик.
Сиваков, Юрий Леонидович (род. 1946) — белорусский политик.

Na engleskoj samo dva:

Sivakov or Sivakow is a Slavic masculine surname, its feminine counterpart is Sivakova or Sivakowa. It may refer to
Mikhail Sivakow (born 1988), Belarusian football player
Pavel Sivakov (born 1997), Russian cyclist
Tamara Sivakova, Belarusian Paralympic athlete

Po svoj prilici danas je - bar onima koji prate sport - najpoznatiji biciklist Pavel Sivakov, a i u engleskom se piše bez w na kraju.

Belirac је рекао...

На руској Википедији спомињу се и двије особа с презименом АСАНОВА:

Аса́нова — женская форма фамилии Асанов.
Известные носители
Асанова, Анастасия Вячеславовна (род. 1990) — сноубордистка, многократная чемпионка России в сноубордкроссе.
Асанова, Динара Кулдашевна (1942—1985) — советский кинорежиссёр, актриса, заслуженный деятель искусств РСФСР.

Ова друга је рођена у Фрунзеу у Киргистану.

Belirac је рекао...

I mene iznenađuje da autori ne šalju svoje kvadrate 7x7 poslane na natječaj u Širokom Brijegu ili bar one sastavljene a na natječaj neposlane. Pa većina njih će, osim nekoliko visokoplasiranih, ostati neobjavljena.

Slavko Bovan је рекао...

Spreman sam da objavim sve, one genijalne (koje izgleda nećemo imati prilike da vidimo) ali i ove negenijalne. Ljudi, opušteno! Igramo se.

Zdravko је рекао...

@Slavko: Iz nekog razloga (pretpostavljam koji je razlog) ne stižu mi više kvadrati sa konkursa.

Koji bi to mogao biti razlog? Možemo li razmišljati glasno?

Slavko Bovan је рекао...

Možemo!

Jovan je poslao sve svoje kvadrate koje je slao za ovaj konkurs (unazad nekoliko godina) i one uspjele, ali i one koje je SAM eliminisao iz konkurencije. Nerijetko su se javljali komentatori raznih fela. Bilo je, blago rečeno, čudnih komentara koji nisu imali veze sa objavljenim kvadratom već od nekim drugim marginalnim stvarima.

Nedavno je D.Ivanovski poslao svoj kvadrat za koji se ispostavilo da je od ranije poznata kombinacija. Ako mene pitate, sasvim je realno očekivati da se sastave isti kvadrati. Umjesto da se, u konkretnom slučaju, sve završi na: "Ovaj kvadrat je već objavljen", anonimni komentatori su bespotrebno svrenuli na krivi put (plagijat ili neplagijat). Srećom, imate tu blogogazdu koji marljivo disciplinuje anonimne pametnjakoviće, Gumica radi bez pardona, pa makar i prepoznao komentatora. Nekoliko puta mi niste dozvolili da obrišem anonimni ili neanonimni ali potpisani imenom koje ne odgovara imenu komentatora. Naime, odgovorili ste na takav komentar i onda nema smisla da ga brišem jer se ne bi vidio kontekst diskusije. Dakle, ponavljam - Ne odgovarajte na anonimne komentare i one koji supotpisani sa npr. Jovo, Miroslav, Dragoslav, Ljubomir, Slavoljub...a ne znate ko je taj/ko su ti.

Na nekim drugim mjestima bilo je nekih pozivanja na ismijavanje.

Naravno, ima i nezadovoljnih plasmanom. Poslali su (misle) genijalan kvadrat koji je trebalo da bude makar NAJPRVI, ali se ustručavaju da ga prikažu jer bi se možda pokazalo da i nisu genijalni ili su nedaobog već objavljeni.

Eto nekih razloga!

Lično mislim da treba objaviti sve kvadrate, pa ako valjaju, onda valjaju, a ako ne valjaju ne valjaju, ali nema potrebe da streljamo autore manje uspješnih kvadrata,

Zdravko је рекао...

Takav sam (otprilike) odgovor i očekivao,
Pojma nemam zašto, ali izgleda da nam oči "bodu" iste stvari, odnosno komentari. Ima i dobrih kontruktivnih komentara na objavljene (ovdje na blogu) radove / kvadrate, a ima i onih koji su skroz isključivo negativni. To je u redu, ali mislim da bi se i takve negativne ocjene trebale obrazložiti.

Što se tiče kvadrata D. Ivanovskog, i tu sam u više navrata htio ostaviti komenatar, ali sam uvijek odustajao. Em moram pratiti eventualni komentar-odgovor na blogu, em moram odgovoriti na komentar, a možda nemam vremena upravo tada itd. Mogu reći da komentari nisu bili uvijek konstruktivni.

Ono što sam htio komentarisati povodom komentara Draganovog kvadrata je otprilike slijedeće: Nijedan ozbiljni enigmata nema ambicije da uzme nečiji rad i prikaže kao svoj. To ne radi ni kada počinje sa enigmatikom, ni kasnije kada je već priznati i poznati zagonetač. Kada sam se ja "inficirao" enigmatikom išao sam u 2. ili 3. razred OŠ. Privukle su me one male križaljke (ili tako nešto) u listu na koji se škola pretplaćivala. To je bilo nešto što je za mene bio izazov i što me je postepeno privuklo da i ja pokušam sastaviti nešto slično. I tako sam počeo sastavljati ozbiljne enigm. radove ali mi nikad, ni onda ni sada, nije palo na pamet da svjesno koristim nečiji rad ili dijelove nečijeg rada kao svoje. Kada bih to napravio, onda bi vjerovatno nestao onaj gušt i AHA-osjećaj i zadovoljstvo, kojem, vjerujem svi težimo.

DRAGAN IVANOVSKI je OZBILJAN zagonetač, i nema u njegovom kvadratu naznake ni priče o kopiranju, plagijatu i sl. tuđih radova.

Mislim da je relativno lako ponoviti prvu i zadnju riječ u kvadratima 7x7. Ako prva riječ / pojam koja je ranije objavljena ima specifičan raspored slova / slogova, onda to vodi do druge riječi koja je ista riječ koja je već objavljena. Sastavljač pokušava naći treću riječ koja "sjeda" na već objavljenu. A kad su se formirale 3 riječi u kvadratu, onda nema puno mjesta za manevrisanje. Rezultat je da se ponovi, odnosno sastavi kvadrat koji je već neko sastavio.

Belirac је рекао...

Svakome od nas je jasno - pa i zluradom komentatoru - da D. Ivanovski na natječaj nije poslao tuđi sastav, nego da se radi o onome što smo nekada zvali - nehotičnim plagijatom.

Zdravko је рекао...

Slažem se, Jovane.
Možda stigne i više komentara na temu 1. i zadnja riječ u kvadratima 7 x 7. :-)