субота, 12. септембар 2020.

NA PUTU ZA ŠIROKI (65)

Piše: Jovan Nedić

Gornji kvadrat Borisa Babića zauzeo je drugo mjesto na natječaju povodom 8. Susreta enigmata u Širokom Brijegu. Na ovom blogu objavljen je 17. VIII. 2020. (vidjeti ovdje).

Pojam pod brojem 4 bio je opisan ovako:

"slijed crteža što obično prikazuje neku priču, najčešće popraćen tekstom u oblačićima na crtežima (umanjenica)
(napomena – ovdje je moglo biti: nogometaši Matej i Andraš, sa izmjenom 4. slova: I=A)"

Kad se malo proanalizira taj sastav, može se uvidjeti da se neobična umanjenica (ili prezime) može zamijeniti riječju STRUČAK, prezime Tripalo tada se mijenja u pridjev TRIČAVO, a imenica vikalac u imenicu VIKAVAC. Rječnik JAZU riječ vikavac preuzeo je iz starih rječnika, a opisuje je ovako: "vikač, vikalac".

U dokumentu "Prostorni plan Federacije Bosne i Hercegovine za period 2008.-2028. godine", kao i u nekim drugim internetskim izvorima, može se pronaći i vodotok (potok) s imenom Vikavac iz sliva rijeke Krivaje i u blizini TE Banovići (BiH).

E sad, koju biste vi kombinaciju poslali na natječaj?

Napomena: 8. Susret enigmata, Široki Brijeg, 1-2. VIII. 2020. – Natječaj za kvadrat 7x7 (najmanje u jednoj od 7 riječi moraju biti slova OSAM). – Drugo mjesto.

3 коментара:

Filip је рекао...

STRIPAK je svakako neobična umanjenica i njegovim gubljenjem kvadrat 7x7 može lako dobiti na kvaliteti. Iako, jezično gledano riječ se može opravdati (logična sufiksalna tvorba osnove i alternativnog nastavka za deminutiv).

Ja bih rekao da je opcija koju je Jovan iznašao za zrnce bolja jer je STRUČAK jako lijepa riječ u kvadratu (uz to što osvježava sastav rjeđim vokalom + slovom Č), TRIČAVO također (unatoč tome što je pridjev), dok se VIKAVAC kao skoro pa nepoznat pojam može progutati jer je ipak zabilježen u rječniku i jednom bitnijem dokumentu, koliko god je arhaična.

Kažem samo za zrnce jer je glavna uzdanica drugoplasiranog sastava ipak sjajna množina s lomom DSK na posljednjem mjestu (uz, naravno, kombinaciju prva tri pojma koji su otvorili tu mogućnost).

Belirac је рекао...

Vrlo razložan komentar. Potpuno se slažem s njim.

Nedjeljko Nedić је рекао...

I ja bih izabrao donju verziju.