понедељак, 4. фебруар 2013.

REBUSANJE (105)


Autor: Milan Sečujski

7 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Osnovno znanje iz muzičke kulture ne škodi! (ne treba biti ekspert)

Milan S. је рекао...

Pa dobro, nije baš sasvim osnovno...

Ovaj rebus se dobro nastavio na onu nedavnu diskusiju o notama i ključevima. Hteo bih samo da kažem nekoliko reči na tu temu, da bismo kako treba zaključili priču o tome da li i zašto notama treba ključ.

Svaka nota ima svoju vrednost (relativno trajanje u okviru takta), a najčešće i visinu - ali ovo drugo samo ako je linijski sistem pod odgovarajućim ključem. Najčešće viđamo violinski ključ, u kome je, recimo, nota "c" (u solmizaciji "do") na prvoj pomoćnoj liniji ispod sistema ili u trećoj od četiri praznine (gleda se odozdo). Međutim, ako ispred sistema stoji bas ključ (što je isto vrlo čest slučaj) - ta ista nota nije "c" već "e" ("mi"). A ako stoji neki treći ključ (što je malo ređe, ali se i te kako koristi - koriste ih neki drugi glasovi ili specifični instrumenti, pogotovo duvački), ta ista nota može biti i štošta drugo.

Ako ključa nema - nota nema visinu, i takav notni zapis se, recimo, koristi kod mnogih udaračkih instrumenata, gde umesto notnog sistema često postoji samo jedna linija. U ovom konkretnom rebusu (mala pomoć!) levi pojam odnosi se na ritmičku figuru, tako da ključ ovde zaista nije bio ni potreban.

Ovo sam napisao da malo pripomognem, a nadam se da će nekome i tema biti zanimljiva. Vrlo lep članak na ovu temu može se naći na http://sr.wikipedia.org/wiki/Кључ_(музика).

Unknown је рекао...

Da li je SIN KOPA LUK?

Milan S. је рекао...

Jeste!

Slavko Bovan је рекао...

DA. Ja ovo zovem osnovno znanje iz muzičko-rebusne kulture.

Анониман је рекао...

kopanje luka u redu, ali sinkopa...?
Nikola

Unknown је рекао...

Nekada davno sam završio nižu muzičku školu, a sada uz stariju ćerku obnavljam gradivo. Ponešto se i zapamtilo!