понедељак, 25. фебруар 2013.

REČ PO RIJEČ (65)

FABERŽEOVO JAJE /FABERŽEOVA JAJA
Naziv za uskršnja jaja iz kolekcije od ukupno pedesetak koje je napravio ruski juvelir Karl Petar Faberže za ruske careve u period od 1885. Do 1917. godine. Jaja su pravljena od skupocenih metala, ukrašena zlatom i brilijantima.
Prvo jaje je ruski car Aleksandar III poklonio svojoj ženi Mariji za Uskrs 1885. godine. Njoj se poklon toliko dopao pa je car nastavio sa poklanjanjem skupocenih jaja za svaki sledeći praznik. Tu tradiciju je nastavio i njegov naslednik Nikolaj II.


Dizajn jaja je bio inspirisan umetnički delima koja je Faberže preslikavao tokom svojih poseta “Ermitažu”, a neke od tema su bile vezane za istoriju carske porodice. Zanimljivo je da sam Faberže nije zapravo napravio ni jedno jaje, već je posao bio podeljen specijalizovanim radionicama, a glavni majstori za njihovu izradu su bili Mihajlo Perčin i Henrik Vingštrem.
Napravljeno je ukupno 56 carskih jaja, ali se za deset od njih još uvek ne zna kako su izgledala. Još 12 jaja je urađeno za Aleksandra Keljha, sibirskog vlasnika rudnika zlata.

Нема коментара: