петак, 1. фебруар 2013.

REBUSANJE (98)


23 коментара:

Unknown је рекао...

JE L' KAFA GOTOVA NINOSLAVA?

Анониман је рекао...

Postovani kolege.
Moram reagirati, jer me po tko zna koji puta iziritira lose prikazivanje elemenata u rebusima.
Evo dva primjera: ovaj u kojemu se trazi ,,jelka,, a po nicemu se nemoze zakljuciti da to nije jela.
Drugi primjer je iz nedavnig rjesavackog takmicenja gdje je trebalo prepoznati ,,klin,, a prikazan je ,,ekser,,. Razlika izmedju klina i eksera je ''drasticna''.

Mene su ucili da rebusi moraju biti neadvosmisleno prikazana, a z ova dva primjera to se ne moze reci.

PS. bez ljutnje, molim!
LP
Jovica

Slavko Bovan је рекао...

Što se mene (kao "gazde" bloga) tiče, nema ljutnje. Iznošenje mišljenja jeste uvijek dobrodošlo, jer, kroz konstruktivnu diskusiju, težim da ovaj dobar blog bude još bolji.

Lično mislim da ništa nije pogrešno prikazano na slikama. Gledam i vidim da je na slici jelka. Nešto slično je i sa klinom (ekserom).

Poštovani Jovice, rebus bi bio besmislen ako bismo ispod slika pisali šta je na slici.

Šta znači "loše prikazivanje elementa rebusa"?

Da bih znao o čemu se radi, zamoliću vas da probate realizovati iste rebuse na način kako Vi mislite da je ispravno, pa da uporedimo.
Možda (kada to vidim) revidiram svoje mišljenje (da jelka nije jelka).

Анониман је рекао...

Postovani gazda,

,,jelka,, bi trebala biti okicena, a ovo kako je prikazano je ,,jela,,. U botanici nemamo jelku vec jelu.

Klin / ekser; klin je onaj predmet koji nije jednake debljine od vrha do dna. Ovo na slici je ,,ekser,,. Ekseri su uvijek jednake debljine, jer u ducanima i kod proizvodjaca se prodqaju po dimenzijama i oznacavaju se npr. 31x70 sto znaci 3,1mm debljina i 70 mm duzina. kod klina to nije slucaj.

ps Nazalost nisam vican likovnom izrazaju a i ne znam bas sa kompom.


LP
jovica

Slavko Bovan је рекао...

Kako se zove drvo koje ja kupujem pa ga postavim na postolje, pa ga tek onda kitim da postane JELKA.

Moram znati kako da to tražim sledećeg decembra. Ne bih da se obrukam kod prodavca. Do sada sam tražio jelku (a nakit za jelku imam od prošle godine)

Ovo što kažete na kraju meni liči na onu definiciju kritičara.

Kritičar je onaj čovjek koji kaže umjetniku kako bi on radio da zna.

Naravno, ova naša ležerna prepiska treba da se tako i shvati, ležerno i opušteno...

Sve je ovo samo igra i tako je treba shvatiti.

Slavko Bovan је рекао...

Drvo na slici meni liči na ono što kupujem u decembru i što sam, onako neobavješten, tražio ovako: dajte mi ovu (pokazujem prstom) jelku.

Анониман је рекао...

Postovani,

to sto narod (razgovorno!) tako kaze za tu biljku to ne znaci da je u pravu !
Inace ta biljka bi trebali biti - smreka (ako ne gresim!)
I da, jelka postaje jelka kada je okicena.

Inace animljivost) (ovo navodim usput kao zu mome kraju se kaze ,,BOR,, (novogodisnji ili Bozicni, svejedno); ,,andeo je donio bor,, ili ,,kriskindl je donio bor,,, ovo je po ssvapski.

LP
Jovica

Анониман је рекао...

Opsostite, nisam vican sa kompom, kao sto rekoh.


Inace (ovo navodim usput kao zanimljivost) u mome kraju se kaze ,,BOR,, (novogodisnji ili Bozicni, svejedno); ,,andeo je donio bor,, ili ,,kriskindl je donio bor,,, ovo je po ssvapski.

Dejan Minić је рекао...

Iako je glavni i odgovorni urednik svega na ovom blogu, gle čuda, gazda bloga, osećam potrebu da kao grafički ilustrator odgovorim "Jovici".
Rebusi su korektno ilustrovani i ovo je čisto cepidlačenje, ko zna iz kog razloga. Kao što rekoh nisu rebusi za svakoga.

Анониман је рекао...

Dobro. Priznajem da kos jelke ima cjepidlacenja, ali zato ono sa klinom ocito nije.

I gospon Dejan, kako se cini, nije demokrat. Odmah se ljuti.
Jovica

Slavko Bovan је рекао...

Mora malo neko i da se ljuti :)

Dejan će se brzo odljutiti!

Ipak, priznaćete da nije lijepo nekome koji mnogo radi i dobro radi, nalaziti sitne zamjerke kao što su ove. Kao što rekoh, mislim da primjedbe nisu utemeljene. Ja sam odgovornost za "propuste kod ilustrovanja" mislio preuzeti na sebe, ali Dejan se javio, te odgovornost dijelimo :)

Slavko Bovan је рекао...

Sada ni se javio i autor rebusa (majstor-Gojko) koji meni zahvaljuje na objavljivanju ovog rebusa, a Dejanu na umjetničko-grafičkoj obradi.

Gojku je važno to što je rebus objavljen iz jednog za njega ličnog razloga.

Miroslav Cvetković је рекао...

Slavko, mislim da grešiš - mnoge stvari puštamo po principu: može proći. U Sloveniji se zna šta može biti uvršteno u ukrštenicu, a šta ne i gotovo. Kod nas može i povratni glagol, i komparativ i superlativ, i trpni pridev i sintagme tipa NAVITI VATINU ("čuvena" belina 10x9 Miodraga Tošića), PRDNUTI U ČABAR... Bez razmišljanja veliki majstori ukrštenica, ne trepnuvši, uguraju u ukrštenicu: NUŽNIK, KLOZET, PISOAR, DROLJA, FUFU, PROLIV... bez griže savesti ubace: EPILEPSIJU, ŠIZOFRENIJU, MENSTRUACIJU (sećamo se čuvene ukrštenice u "Eureci" sa pojmom ONANISATI)... RAK je za naše velikane enigmatike: neizlečiva bolest (baš me zanima kako se oseća čovek koji boluje od ove opake bolesti, pa rešavajući ukrštenicu da malo zaboravi na to naleti na ovaj "prelep" opis.
Koliko godina je u legendarnoj "Enigmi" umesto "vitičaste zagrade" išao opis "vitičasta zgrada" (AKOLADA) zato što pokojni Mareković nije imao pojma o čemu je reč (nisu ga u UDBI naučili šta je to). Malo odoh na pogrešnu stranu.
Previše pesničke sloboda sami sebi dopuštamo. Ono drvo je JELA (može biti i jelka, ali je jelka, ipak: okićeno novogidišnje drvce i kod nas je to obično BOR - vrsta drveta). A što se tiče EKSERA i KLINA stvarno je smešno tvrditi da je to isto - u pomenutom rebusu nacrtan je EKSER. Samo da napomenem: u mašinstvu nije isto OTVOR i RUPA, jer rupa uvek ima DNO! Mi prepametni enigmate sebi dozvoljavamo da u ukrštenica imamo OTVORE SA DNOM - svaki nepismeni seljak zna da neće pristati da kopa OTVOR u zemlji jer ga NE MOŽE ISKOPATI (treba da probuši celu Zemljinu kuglu).

Анониман је рекао...

Ne mogu se sloziti da su to sitnice. Ako pored zdravih, ociju koje mi pokazuju ekser,ne mogu odgonetnuti rebus samo zato sto nije stavljen klin koji bi trebao biti tu...
Ne zna sto bih vise rekao.
Lijep pozdrav
Jovica

Slavko Bovan је рекао...

Ja i ne tvrdim da sam u pravu, ali se uvijek zalažem za malo fleksibilnosti.

Tipičan primjer (koji mi prvi pade na pamet) su rebus sa zastavama.

Da li je na slici ZASTAVA ili DRŽAVA?

Slavko Bovan је рекао...

Ili da ostanemo kod ovog primjera.

Da li je na slici NOS LAVA? Vi rekoste jeste (jer to ne pominjete)! I ja kažem da jeste!

Dakle, kada govorim o pjesničkoj slobodi, mislim upravo na ovo (zastava-država, jelka, nos lava...)

Miroslav Cvetković је рекао...

Slavko, ja ne kažem da si ti kriv za sve navedeno - kažem da je svakim danom sve više radova u kojima je nešto što neko misli da može proći. A ako je na slici zastava onda je to zastava (ZASTAVA KINE, ZASTAVA RUSIJE...). Državu treba prikazati, na primer uprošćenom mapom i ucrtanom tačkom na mestu gde se nalazi glavni grad i upisanim nazivom glavnog grada.
Nemam nameru da nipodaštavam ničiji rad, naročito ne ljudi koji se enigmatikom bave kao Dejan samo iz ljubavi, a ipak veoma uspešno. Ipak, neke stvari treba proveriti i ispraviti.

Анониман је рекао...

Kolega Emce je jalo lijepo objasnio ono sto ja nisam.

Ipak bi trebalo malo vise preciznosti, a manje brzopletosti.
Ja obicno volim ,,prespavati,, nakon necega uradjenog i potom se ponovno vratiti na uradak. Obicno uocim jos mogucnosti. Puno puta - boljih.

Hvala na paznji i pozdrav.

Jovica

Dejan Minić је рекао...

Ovo je kopirano iz rečnika matice Srpske:
&ксер м (ген. мн. ексера) тур. геозден
клин, чавао.
jasno je da su to sinonimi.

Ne slažem se sa komšijom Miroslavom oko ovih zastava zemalja. Kolege iz Hrvatske Kviskoteke su napomenuli da će zemlje biti simbolično predstavljene zastavama. Meni se baš dopada ta simbolika i vidim puno lepote u tome. Ne mora enigmata da bude kao administrativni radnik pa da se u svom poslu uvek drži striktno svih pravila.

Dejan Minić је рекао...

Sećam se jednog jednostavnog rebusa autorice Olge Franić - BALALAJKA (bala, Lajka). Ona je izrazila oduševljenje kako je crtač predstavio pojam Lajka. Naprosto je nacrtao glavu psa i unutar svemirske letelice. Rešavač putem asocijacije dolazi do rešanja odgovarajućeg pojma. Naravno da to nije onaj pas Lajka, ali rešavač ga rešava na pravi način. Koliko lepote ima u tome. Bojim se da bi pojednici sa ovog bloga i to osuduli.
Itekako je u pojedinim zagonetkama u enigmatici potrebna simbolika, sloboda izražavanja i onda tek pojedine zagonetke dobijaju na kvalitetu i lepoti.

One dve prethodne zamerke nisu čak ni u domenu simbolike, tu je sve jasno i ne vidim čemu toliko zakeranja.

Miroslav Cvetković је рекао...

Ako neko smatra da je insistiranje na preciznosti i tačnosti opisa, prikazanog crteža ili slike ZAKERANJE, onda i ja priznajem da je ekser klin i obrnuto. Ono što sam napisao je, hteo neko to da prihvati ili ne tačno i to sam uradio s namerom da neke stvari ispravimo na vreme da kasnije i tanjir i šerpa ne postanu ista stvar.
Imam ja i pametnijeg posla od ovoga, pa ako neko misli da sam zakeralo - neka tera po svom, a ja ću raditi korisne stvari.

Анониман је рекао...

Prikaz rebusa sa Lajkom i nije sretan primjer za kontriranje (da ne kažem argument) , jer pas u kapsuli je toliko jasna stvar (i svjetski općepoznato!) da svaki drugi prikaz bi skretao u krivom pravcu.
Da, čini se da mlađe generacije enigmata smatraju da treba dodatno zakukuljiti (ili postaviti zagonetku u zagonetci!?) kako bi odveli rešavača na krivi trag i to proglašavati super-kvalitetom!?

Jovica uz pozdrave.

Slavko Bovan је рекао...

Ne znam baš... Možda bi neko pomislio da je na slici Strelka ili Belka :))))