понедељак, 11. новембар 2013.

NOSTALGIJA (60)

Vjesnikov Kviz 393, 11.03.1987.
(Prilog: Ilija Đurković)

13 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Nije valjda da ovdje nema materijala za komentarisanje?

Slavko Bovan је рекао...

Nisam bio prisutan, ali sjećam se priče o jednom živom anagramnom rebusu sa Susreta enigmata u Zvorniku. Vojin je (navodno)istupio pred enigmate i prošetao. Znate li šta je rješenje?

Анониман је рекао...

Imao sam i sliku Vojina na "pozornici", sve je bilo u nekoj sali, sjecam se da sam sjedio sa Zeljkom Bilankovom i suprugom mu Jerkicom... dakle postavka je: CIO KRSMANOVIC, sad je, naravno, lako.
Hajro

Slavko Bovan је рекао...

Lako je nama koji znamo. Ne znam da li zna ova mladež?!

Mandrak је рекао...

Enigmata iz anagrama je neko koga bih rado predstavio na blogu (pomenuo sam ga), no nemam nijedan njegov rad. Video sam mnogo dobrih ukrštenica u "Enigmi" iz šezdesetih, pravio je prvu i poslednju, ali sam sve te brojeve odavno vratio vlasniku.

Анониман је рекао...

Da nije možda Simon Racković
Nikola

Slavko Bovan је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Mandrak је рекао...

Moj prethodni komentar se je, naravno, odnosio na Rackovića, a hoću da kažem nešto i o Krsmanoviću: mislim da je on jedan od najspontanijih autora, i mada sam ponekad imao utisak da je ta ležernost posledica nestrpljivosti, moram da kažem da sam u njegovim radovima nekoliko puta video čistu, pravu, retku invenciju.

Анониман је рекао...

Mozda sam negdje vec prichao (pominjao jesam sigurno kod Adnana), sjecam se da smo Vojin i ja putovali zajedno, ja proshetah do bife vagona, sretoh nekog (iz vojske, naravno) zadrzah se pola sata, vratih se, a Vojin, onako iz dosade, slozio strava kombinaciju. Sjecam se i kad sam mu telefonom poruchio veliku (mreza na cijeloj strani) on zove za sat-dva, zavrshio naravno, no utvrdismo, da se nismo razumjeli oko dimenzija, meni frka, moram to imati, osjecam se kriv... Vojin ce "ma ne brini, zovem za satak", i stvarno, napravio novu. Slicnu brzinu i lakocu kombiniranja sam vidio josh samo kod Ejuba Semica. Njih dvojica su bili u stanju (vjerujem i sada su) popuniti novinu dobrim radovima., ako ikad nesto pokrenem znam koga cu zvati.
Hajro

Belirac је рекао...

Lijepo je sve ovo pročitati (pa i "satak"), ali šta je s Vojinom? Vidim njegove radove u "Feniksu", ali njega ni od korova (na blogovima, susretima i sl.).

Анониман је рекао...

Mislim da mi Vojin neće zameriti što ću reći par rečenica o njemu, pošto se znamo dosta dugo.
To je čovek koji pravi kvadrate 7x7 i 8x8 odmarajući se, leškareći, bez ikakvih knjiga, a onda kada bi dolazio kod mene (sada ređe)upamtio bi reči koje bi trebalo proveriti, što bih ja i uradio, čime bi neke kombinacije bile okončane.
Ukrštenice radi bez "belina" sa velikom prožetošću i malim brojem crnih polja, što reče Hajro sa neobičnom lakoćom i brzinom kombinovanja. Za "Orbis" je radove slao telefonom, bez opisa, a sam mi je pričao da je za jednu noć uradio i poslao radove za pola "Orbisa".
Vojin je nekada bio stalni saradnik i "Enigme", pre par godina i "Izazova", a sada samo objavljuje u riječkom "Feniksu". Zašto je tako, to je pitanje za naše enigmatske urednike.
Za četiri godine Vojin će napuniti pet decenija druženja sa zagonetkama, te če verovatno dobiti tad dobiti diplomu za enigmatski staž.
Ove godine je otišao u penziju, a znajući ga neće moći dugo biti miran, već će se možda opet upustiti u neku enigmatsku avanturu, pošto je uvek pun ideja.
Lozničanin

Belirac је рекао...

Hvala Lozničaninu na iscrpnim informacijama o Vojinu.

Ilija Đurković је рекао...

Pozdrav Vojinu od velikog obožavaoca njegove "Zagonetke"! Tipovi ukrštenica koji su objavljivani u tom časopisu rijetko su se kasnije viđali u enigmatskim izdanjima.