JAPRAK
Tradicionalno jelo Hercegovine je japrak - nadev zavijen u
listove posebne vrste kupusa, tzv. raštike.
Lisnati kelj, raštika, broskva ili raštan - kao potomak divljega kupusa na
našim prostorima poznat je od Grka i Rimljana. Dvogodišnja zeljasta biljka ranije
je bila glavna kupusnjaca u primorju i mediteranskim visoravnima i do 1800 m
nad morem. Svaki raštan, raštika nije dobar za japrak, jer od grubog,
debelog i krupnog raštana ne valja ni japrak, niti pirjan. Mora biti zelen,
mlad i ne krupnih listova. U osnovi, kvalitet japraka zavisi od kvaliteta
raštike.
Za 4 osobe:
1 kg mlade raštike, 50-60 dkg mlevenog bravećeg mesa od buta
(u nedostatku može i teleće ili goveđe), 8-10 dkg pirinča, 1 glavica crvenog
luka, 4 dcl kiselog mleka, so, biber, čista juha od kostiju ili 1 paradajz,
malo ulja, 1 grančica sveže nane (mente).
Meso se samelje, može i sa dodatkom malo luka, zatim se doda
malo soli, bibera i pirinča, pa izmeša, te se doda malo ulja ili vode i opet
sve izmeša. Ulje se dodaje da japrak bude razabraniji.
U međuvremenu, listovi raštike se obare i ocede. Uzme se list
raštike, odstrani debeli koren, list položi na dlan, na list stavi
"zalogaj" nadeva i zavije, zatim malo japrak stisne u šaci i stavlja
u šerpu. Zatim se japrak zalije juhom (može i vodom), ako je juha jaka,
razblaži se vodom i stavi kuvati. Pre toga se na vrh stavi grančica nane. Umesto
nane, može se pri kraju kuvanja urezati malo peršunovog lista.
Kada je japrak kuhan, vadi se kašikom i servira u tanjire, a
zatim se doda malo safta u kome je kuvan (vlastiti sos).
Sa strane ili odozgo dodaje se kiselo mleko. U tom slučaju
za svaki obrok treba da bude 1 do 2 dcl kiselog mleka.
(Obično se sve začas pojede pa se poviče: “Ženo, sipaj još
5-6 komada!”)
7 коментара:
Prvi put čujem za ovo jelo.
Dejane, pretvaraću se da ovo nisam čuo :)
Japrak se može uvijati i u mlado lišće vinove loze (takođe, hercegovački specijalitet), ali raštika je raštika.
Moj brat prvi put otišao na slavu u tazbinu. Pita ga punica (tašta) koliko da mu sipa japraka (Očekujući da, kao mlad zet, stidan, sramežljiv i kulturan traži 1-2 komada) on izvali: "sedam-osam". Tišina nekoliko trenutaka, odmjeravaju ga tetke i strine od glave do pete...i sve ostalo je istorija.
Odmah položio ispit:)
Ovo je i kod nas tradicionalno i veoma popularno jelo!
Sarma je izvorno tursko jelo koje se posebice na istoku Europe priprema na brojne načine. Jedan od njih je i japrak, najčešće s listom vinove loze.
U Makedoniji se spravlja i sa kupusom (svežim i kiselim), zeljem, mladim listovima vinove loze i sa štaveljom.
Dakle, ovo je opšte uzev balkansko jelo jer ga jedu svi gde je kročila turska noga.
Постави коментар