уторак, 28. октобар 2014.

REČ PO RIJEČ (698)



ČAKRA
Reč ČAKRA dolazi iz sanskritskog jezika i znači kotur. Filozofske teorije i modeli čakri u obliku kružnog sistema energije su identifikovani kroz egzistencijalnu mističnu praksu joge u Indiji gde je i nastala prva zamisao čakre.
Zagovornici ove filozofije amatraju da je čakra aktivni centar koji prima, asimilira i oslobađa životnu energiju  Reč čakra doslovno se prevodi kotur ili disk i odnosi se na vrteću sferu (kuglu) bioenergije za koju se smatra da izbija iz glavnog živca ganglije i da se grana iz kičme. Takvih sedam koturova (čakri) poređano je u nizu od temelja kičme do vrha glave. Postoje i manje čakre smeštene u dlanovima, stopalima, prstima i ramenima, U stvari, svaki aktivni vrtlog bi se mogao nazvati čakrom.
Čakre su veza između metafizičke i/ili biofizičke energije u telu.
Sistem čakri originalo je nastao u Indiji, pre više od 4000 godina. Čakre se spominju u drevnim delima Veda i kasnije Upanišada, Joga Sutras Patanjali, i najviše u 16. veku od indijskog jogina u tekstu "Sat-Čakra-Nirupana". 1920-tih godina Ser Džon Vudrof (pseudonim: Artur Avalon) je upoznao Zapad sa čakrama u svojoj knjizi " Kundalini joga”.

Нема коментара: