KUMKVAT
Kumkvat je citrusno voće veličine malo veće masline ili čeri paradajza, a
liči na minijaturnu pomorandžu, blago ovalnog oblika. Prema činjenici da se ne
guli, već ceo jede, kumkvat više liči na paradajz nego na citruse.Obično se
naziva japanska pomorandža (zlatna pomorandža), pa je sasvim očigledno odakle
potiče. Najviše se proizvodi u Kini, Japanu, Koreji, Indiji i Filipinima. Ovo
voće su Evropljani prvi put videli pre nekih 150 godina.
U Evropi se kumkvat takođe uzgaja, mahom na Krfu i drugim delovima Grčke.
Voli toplu klimu, a što su topliji predeli, rod je veći.
Ovo voće ima slatko kiseo ukus poput mešavine limuna, mandarine i
pomorandže. Kumkvat ima neobično osvežavajući ukus. Njegovo malo drvo-žbun se
na istoku gaji i kao sobna biljka tj. bonsai, a plod daje oko lunarne/kineske
nove godine.
Upotreba ovog voća je raznovrsna: od garnirunga kod koktela, do integralnog
sastojka voćnih salata i dodatka čajevima.
Нема коментара:
Постави коментар