понедељак, 23. фебруар 2015.

UKRŠTENICA IZ POLITIKE

Politika, 21.02.2015.
Autor: Žarko Đokić
Ukrštenica posvećena Danu enigmata Srbije.

Sve pohvale autoru!

9 коментара:

Миле Јанковић је рекао...

TRIGLAV - "Najviši planinski vrh u SFRJ".
Pa bolje da je opisano kao "planina u Austrougarskoj", a možda čak i kao "planina u Karantaniji".
Sjajan opis.

IlijaO је рекао...

Malo,hm, nezgodno- pogotovo što je istaknut datum objavljivanja 21.02.2015.
Mislim da se radi o "automatskom " prepisivanju opisa( što se ne bi smjelo događati).Enigmati trebaju bježati od rutine opisivanja, jer sve se mijenja, pa je tako i Triglav zalutao u danas nepostojeću državu. Ili...

N. Petkovski је рекао...

A meni se čini da je ovo stara ukrštenica davno objavljena, pa je sad autor (ili redakcija) ponovo objavljuje kotristeći već postojeće reči ZABAVNIK, DAN i ENIGMATA, menjajući pritom samo opise za ove reči, ne pogledavši ostale, već zastarele opise. Tako ja ovde kod mene hvatam one autore koji ponavljaju ukrštenice objavljivane godinama ranije i ne menjaju zastarele opise, pa se tako nedavno u jednoj takvoj ukrštenici kod mog kolege pojavio pojam: "grad i Srbiji i Crnoj Gori", kad je onda postojala ta država.

Анониман је рекао...

Ukrštenica nije stara, već nova! Tematski pojmovi DAN ENIGMATA i ZABAVNIK pojmovi SU prvi put upotrebljeni u dijagramu za subotu. Prošle godine je prvi put na ovaj način obeležen Dan enigmata Srbije, ali je to bio petak (21.02.2014.). Pored ova dva pojma, uvršten je i pojam ANAGRAM. Redovni čitaoci i rešavači Politike su u toku sa aktuelnim konceptom, pa znaju i period kada mogu da očekuju eventualno ponavljanje ukrštenice!
Što se tiče opisa za TRIGLAV, uvršten je sa predumišljajem - fakat je da je bio najviši vrh u SFRJ, a čitalačka (rešavačka) publika Politike prepoznaje rešenje trenutno!
Pozdrav kolegama!

N. Petkovski је рекао...

Nisam tvrdio da je ukrštenica stara, samo sam rekao da MI SE ČINI da je stara, zbog sličnih slučajeva sa kojima sam se susretao u praksi kod nekih mojih kolega. Ako ovo nekome izgleda kao uvreda, onda mu se izvinjavam, nije uopšte bilo s takvom namerom. A predumišljaj da se Triglav predstavi kao najviši planinski vrh u SFRJ je po meni nepotreban, jer on više nije najviši jugoslovenski vrh (nekad je bio), nego današnji slovenački. To bi isto bilo kad bi sad neko napisao sa predumišljajem da je Beograd glavni grad SFRJ (jer to je bio zar ne?), umesto što je danas glavni grad SAMO Srbije.

I još nešto: ne vidim uopšte razloga zašto je gornji komentar anoniman.

Анониман је рекао...

Izvinjavam se, u brzini mi je ispao potpis. Ako pesnik ima pesničku slobodu, a sudija slobodno sudijsko uverenje, ne vidim razlog da opis ne bude atipičan ili nostalgičan ili ličan.Sve je ovo igra, pa neka je u igri dozvoljeno setiti se... i "od Vardara pa do Triglava". Uostalom, rođen sam u FNRJ, živeo u SFRJ, u osnovnoj školi naučio da je TRIGLAV to što jeste, živeo u Sloveniji,bivao podno TRIGLAVA...pa neka meni i mojoj generaciji i istomišljenicima malo oduška! Ništa ne doživljavam lično, cenim različitosti mišljenja i ukusa.
Pozdrav!
Žarko Đokić

Slavko Bovan је рекао...

Prvo i osnovno: Za svaku pohvalu je to što Žarko drugu godinu zaredom, ukrštenicu 21.02. posvećuje Danu enigmata Srbije.

Belirac је рекао...

Koji je razlog da ukrštenica nije potpisana?

N. Petkovski је рекао...

Apsolutno je za svaku pohvalu i za veliko čestitanje, ali je ipak mogao glatko da izbegne taj opis, trebao je kratko i jasno da napiše "Najviši vrh Julijskih Alpi". I ja sam rođen u FNRJ i živeo u SFRJ (7 godina sam stariji od Žarka) i ja sam sa nekom nostalgijom iz tih vremena, ali kako sam napomenuo ne mogu danas da napišem: "glavni grad SFRJ" - Beograd (ovo Žarko nije komenatrisao), jer takođe ne mogu napisati danas ni za njegov Leskovac: "grad u SFRJ".

U Vikipediji piše: Триглав је највиши врх Јулијских Алпа, висок 2.864 m, а уједно и највиши врх Словеније, и највиши врх на просторима некадашње Југославије. Dakle, NEKADAŠNJE Jugoslavije. Ako je sebi uzeo slobodu da, kako sam kaže, atipično opiše pojam (a ne postoji nikakav valjan razlog za to, jer u ukrštenici sem Triglava nema nijednog drugog atipičnog opisa), mogao je da upotrebi tu magičnu reč: "nekadašnje".

NeštO bih drugo hteo da prokomenatrišem: pod 37. vodoravno stoji opis: "pevač koji peva alt" i rešenje je ALTISTA. Pevač je MUŠKOG roda, a alt je ŽENSKI pevački glas. Koji to muškarac peva alt? Uporedno sa ovim, može li se reći: "pevačica koja peva bariton" (rešenje bi verovatno bilo BARITONISTKINJA)? Da ironija bude veća u rečnicima i stoji da postoji reč ALTIST(A) upravo sa tim tumačenjem: "pevač koji peva alt (lat.)". Ovde će neko reći: "pa ispravno je kad ima pokrića za tu reč". Da, ali postoji li stvarno altist? Neka mi oprosti u Žarko i bilo ko drugi, ali ja ovu reč ne mogu da prihvatim i upotrebim.