понедељак, 28. септембар 2015.

VIS

Momak u narandžastom javlja: Evo izvješća i slika sa Viškog đira. Redom stoje Petar, Milivoj, Luka, Zoran i Miro!



Viški đir 2015

U petak 25. rujna četiri Boživranovca Miro Šarić, Petar Štambuk, Zoran Karmelić i potpisnik ovoga izvješća, trajektom Petar Hektorović krenuše na dvodnevni Viški đir. Cilj putovanja je bio radni, odigravanje kvizovkaškog turnira Marinje Zemlje '15, čiji rezultati vrijede i za ligu Split 2015.  Naravno to je bila samo izlika za ''bijeg iz kuće'' kako bi vikend proveli u ugodnom druženju. A pravo druženje ne ide bez spize i dobre kapljice, pa krenimo.
Obzirom da su se na jednom mjestu našli sami boduli: Zoran i Petar Bračani, Luka Hvaranin, a Miro je miješanac hvarske i pašmanske krvi, čim smo zauzeli ''busiju'' na stol su izvađene karte. Naime, jedna od najčešćih lokacija je trajekt pri putovanju od otoka do kopna. I obratno. Cima je otpuštena, što je bio znak da se može početi sa miješanjem. Do Visa se odigrala Popovska - tradicionalna igra splitskih zagonetača i mensaša, te jedna trešeta u parove.
Na viškoj rivi dočekao nas je najbolji maslinar među šahistima i najbolji šahist među maslinarima, kvizovkaš Milivoj Radoslavić, sa svojim prijateljima, koji nas prebaciše do njegove rodne kuće. Malo čalabrcnusmo, pancete i malo žešće slavonske kobasice, koje dobih za rođendan, kako bi se napravila pristojna podloga, za viško crno vino plavac, od Mirove rođake. Poslije večeri su se izmjenjivali gotovo identični prizori, u lijevoj ruci karte a u desnoj čaša, te se već počelo naglas razmišljati kako će ovoj ekipi petolitarka biti mala. Domaćin nije ljubitelj karata, te se uživio u Halidov koncert na telki, koji usput rečeno, ni nama ostalima nije bio mrzak. Negdje oko 2 krenusmo na zasluženi odmor.
Ujutro je najvrijedniji bio domaćin, trebalo je kupiti kruh, no nedugo potom i ja ustadoh. Nakon prve jutarnje kavice, da se ne dangubi, ja i Milivoj uzesmo rekete pingača i krenusmo se malo razgibati. Nerado priznajem, no Milivoj je za nijasnu bio bolji. Ustadoše i ostali, za zajutrak pojedosmo krafne i pokrenuše se satovi, te turnir Kvizovke može početi. Zoran nije ljubitelj slova, te se zabavljao rješavajući logiku. U pauzi smo malo zamezili, kako bi se nastavilo sa crnjakom, a Miro je ipak morao nazvati rođaku da donese novo ''gorivo''.  Kvizovkaši nastaviše sa igrom slova, a Zoran se prihvatio pripreme mesa i gradelavanja.
Koliko je ovo bio jak turnir govori i činjenica da je u 6 partija odigrano je čak 11 jedanaestica, Luka ih složio čak 5, a Miro, Petar i Milivoj po dvije. Miro je taktički najbolje igrao i  osvojio prvo mjesto bez poraza. U borbi za drugo mjesto Luki ni dvije jedanaestice nisu bile dodatne da bodovno stigne Petra koji je pobijedio sa 241:232. Milivoj je imao problema sa vremenom, te je sve partije izgubio padom zastavice. Naravno, navečer se nastavilo sa kartanjem.
U nedjelju ujutro nakon razbuđivanja, prošetasmo kroz Milivojev maslinik. Masline lijepo rodile i bit će ulja za ribu. Vrativši se do kuće Petar izazove Milivoja na partiju šaha. I gle čuda, Milivoj napravi previd, što je Petar znalački iskoristio. Dakako, Petar mu je pružio šansu za revanš, tako da je ovaj ogled završio rezultatom 1:1. Potom je uslijedio turnir u stolnom tenisu. Tu je domaćin došao na svoje i turnir osvojio bez poraza. U borbi za drugo mjesto Luka je pobijedio Mira, a u bračkom derbiju začelja, Petar je bio bolji od Zorana.
Prije odlaska se okrijepismo, još malo zalismo, te pozdravismo domaćina i busom odosmo u Vis na trajekt. Na trajektu smo nastavili s kartanjem. Na kraju se ispostavilo da smo na Viškom Điru odigrali 19 kartaških igara (12 različitih), u čemu se najbolji pokazao Miro Šarić. Zadovoljni druženjem, rastasmo se razmišljajući o slijedećem druženju na Hvarskom Bračkom ili nekom drugom điru.
Čekamo poziv domaćina, uz pozdrav Bilo kuda Kiki(nda) svuda!

6 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Očekujemo i koju riječ o skupu na Visu.

Gojko је рекао...

VIS-SVI

Luka је рекао...

Osim ove pozerske, poslano je i nekoliko slika, koje potvrđuju navode iz gornjeg teksta.

Zbog kasne ure ili utjecaja ostataka viškog plavca, u pisanju su nastale sitne tiskarske greške, pa evo ih redom:

Naime, jedna od najčešćih lokacija za kartanje je trajekt pri putovanju od otoka do kopna.

vrivi=rivi
kavicu=kavice
dodtatne=dostatne
vremeno=vremenom
Vrativči=Vrativši
u čemu je=u čemu se

Duboko se ispričavam čitateljima, i zahvaljujem na razumijevanju.

Slavko Bovan је рекао...

Ispravljeno u tekstu. Fotografije će naknadno biti objavljene.

Unknown је рекао...

Luka, i ja bih se družio s vama ...

Luka је рекао...

Kad dogovorimo neki drugi đir, javim ti Zlajo!