недеља, 27. децембар 2015.

PRVIH PET

Autor: Aladin Mahmutović

Autor: Živko Barišić

Autor: Aladin Mahmutović

Autor: Rajko Ricijaš

Autor: Slavko Bovan


3 коментара:

Rešad Besničanin је рекао...

Čestitka Aladinu i svim učesnicima. Ipak, bolje da je pobedila ova križaljka nego trećeplasirana (od istog autora!) za koju sam ranije naveo da je otaljana po ćoškovima.

Анониман је рекао...

Zahvaljujem se svim kolegama koji su mi danas čestitali.
Takođe se zahvaljujem onim koji su u mojim radovima prepoznali
kvalitet i dodjelili im bodove.
Pohvala Mladenu i Slavku za veoma dobru organizaciju ovog
takmičenja kao i za redakciju Feniksa kao inicijatora. Nadam se
da će nam omogućiti još koju priliku za ovakva enigmatska uživanja.

Aladin Mahmutović

Анониман је рекао...

Hteo sam i ja da ocenim takmičarske radove, međutim, procenio sam da bih to morao uraditi studiozno i izgubiti par dana, te sam, pre svega zbog hroničnog nedostatka vremena - odustao.
Ovde ću malo da se osvrnem na ovih prvih pet radova koji su prešli granicu snova od 100 poena, čime su znatno odskočili od ostalih radova.
Kod prvoplasiranog rada mi se nije svidela prva reč LIKVIDUS, kao i dva deminutiva (SERIJICA, TRAVULJAK) kao i ukrštanje mesta TRILJ i URINJ, te bespotrebna množina BOCE, moglo je i CERAK. No, prevagnule su dobro odabrane reči u centralnom delu (ŠKRTIČLUK, NEVOLJKOST, UNJKAVOST, DEŠNJAK, GRLJAK, GNJAVAŽE) koje su ovaj rad vinule na pijedestal.
Kod drugog rada, koji je pobrao najviše kontroverzi, odmah sam primetio da ima tri reči sa završetkom na NICA, a zapele su mi za oko i reči od osam slova koje su većinom grčkog i latinskog porekla, te četiri množine. Dakle sasvim običan rad, koji se nekim čudom našao tu gde je.
Kod trećeg rada sam primetio isto što i Rešad, otaljani ćoškovi, no i ovde su rad izvukle centralne reči: KRŽLJAVOST, STOLJEĆE, LAŽLJIVKA, ČASNIŠTVA (bilo bi bolje bez množine).
Kod četvrtog rada mi se nije svideo početak - LIDOKAIN, kao i reč TURKULIN, jer mogao je poznatiji TURMALIN, dve sasvim obične devetke DIKTATURA i NAGOVARAČ, ali je i ovde odlučio centar rada sa rečima: PRO ARTE, PREGRŠT, ANDREA, TRŠČAK, mada je NAKARADA pokvarila opšti utisak, osim ako nije prezime neke ličnosti.
Peti rad su verovatno "izvadile" reči: ČVRSTOĆA, ČLANSTVO, VALOBRAN, TEGLENJAK. Po meni kvalitet rada su umanjile reči: ODALEK, ĆOPAVOST i VRTNA. I ovo je sasvim običan rad, no, Slavko izgleda ima neki tajni recept za osvajanje visokih mesta.
Na kraju bih čestitao nagrađenima, kao što reče blogogazda, nema ljutnje, verovatno bi neki drugi žiri odlučio drugačije, idemo dalje u nove radne pobede, pardon, na nove (enigmatske) zadatke.
Lozničanin