недеља, 27. децембар 2015.

REZULTATI "FENIKSA"


Detaljnije sutra! Zahvaljujemo učesnicima, glasačima i posebno Tončiju Milatu na pomoći pri obradi glasova.

36 коментара:

Радоја Рацановић је рекао...

Čestitam Aladinu na ko suza čistoj pobjedi.

Neka mi oprosti autor rada br. 82, ali za mene je prava enigma kako je taj rad sa svega 26 slovnih skupina i 2 nefrekventna slova, a čak 4 množine duže od 5 slova, skupio toliki broj poena.

Dragan Dragoljevic је рекао...

И ја сам се запитао исто што и ви, Радоја. Ипак, чињеница је да је којим случајем г.Баришић одлучио себи доделити поене, победио би на овом такмичењу (скромност се не исплати). Честитке г. Махмутовићу, он лагано осваја свако такмичење, иако је за њега све ово једна велика гњаважа (користио ту реч у 2 своја рада). Ја сам изузетно поносан на 19.место у оваквој конкуренцији. Захваљујем се господину Рок Бану који ми је дао 12-цу. :) И наравно, честитам господину Хрговићу на сјајној крижаљци бр. 18, а с обзиром да сам дао поене и његовој другој крижаљци, изгледа да ми његов стил "лежи".

На крају, честитам господи Бовану и Марковићу на сјајној организацији. :)

Tonci M је рекао...

Dok se priprema detaljniji komentar o rezultatima natječaja, evo par čisto brojčanih zanimljivosti (ja nisam znao autore kad sam sumirao rezultate):

Od ukupno 36 glasača najuspješniji radovi su uspjeli prikupiti po 20 plasmana u top 10: to su bili radovi 60 i 82. Slijedili su ih radovi 64 i 83 sa po 18, odnosno 17 pojavljivanja i, zanimljivo, rad broj 32 sa čak 15 plasmana u top 10: očito je riječ o uratku koji se svima svidio i nije izazivao kontroverze, ali ni nije bio dovoljno "ekstreman" da bi odnio krupne bodove.
Najviše 12-ica ima rad 82: čak 7.

18 uradaka se u žestokoj konkurenciji nije uspjelo izboriti za bodove.

Za razliku od prošlog natjecanja, glasovi su bili previše raštrkani za bilo kakvu detaljniju usporedbu među pojedinim glasačima, iako su se očito izdvojile dvije "škole" kad su u pitanju kriteriji vrednovanja križaljki.

O tome (možda) detaljnije kada opet uhvatim vremena.

Dusan је рекао...

Čestitam Aladine."Čvorova" škola je uvijek bila i ostala prepoznatljiva.

Rok Ban је рекао...

Čestitka pobjedniku i svim učesnicima, koji su svojim radom podržali akciju.

Tonci M је рекао...

Čestitke svima još jednom i od mene, bilo je teško dodijeliti bodove za samo 10 uradaka, puno je tu bilo i lijepih ideja i dobre realizacije: mislim da je natječaj svakako opravdao svoj naziv.
Drago mi je da je zasluženu pobjedu odnio rad s pristupom koji ja preferiram (Aladin je dobro odradio domaću zadaću:svi su mu radovi u top 20!), iako je Živko, da je htio, mogao sam sebi dodijeliti pobjedu. Bit ću iskren, drugoplasirani rad mi nije bio ni u širem izboru (30-ak križaljki), ali vidim da je puno glasača naglasak stavilo na izvrsnu rješivost te križaljke. Moj prigovor tom kriteriju je da su svi oni koji su si odlučili malo zakomplicirati život, mogli napraviti križaljku iste kvalitete uz puno manje znoja. No, kad gledamo prosječnog rješavača, on obično ima dva prigovora: "Što je ovo, za to nitko nikad nije čuo!" i "Pffft, ovaj pojam je u svakoj križaljci!". Balans između te dvije krajnosti, gdje svaki HAIĆANIN nosi jedan IWO, a svaka MOSTARINA donosi jedan zijev, je ono što križaljku čini izvrsnom.

S moje strane, jedan svoj uradak sam smatrao izvrsnim po vlastitim kriterijima, ali po tim istim kriterijima mi je Aladinov bio još bolji, pa sam njegovom dao 12, a svom 8. Uglavnom, i nakon svih analiza bodove bih dodijelio vrlo slično.

P.S. Mladene, obavezno objavi i poredak po izboru Feniksovog žirija, sastav Galogaža-Ricijaš-Jandragić :D :D :D :D

Slavko Bovan је рекао...

Prvo i osnovno- OVA AKCIJA JE USPJELA!
Čestitam Aladinu, pa onda svima redom. Zahvaljujem svim učesnicima i glasačima.
Lično sam više nego zadovoljan plasmanom u ovakvoj konkurenciji.
Čekamo novi zadatak!
TIO stoji na raspolaganju.

Анониман је рекао...

Znači LITVANAC je ispravno.

Slavko Bovan је рекао...

Juče su (opet) oboreni neki rekordi na TIO. Danas (sada) imam velike probleme sa internetom. Dakle, ako vam ne stižu moji odgovori na poruke, znajte da nije do mene.

Mandrak је рекао...

Ostale tabele, uključujući i onu sa svim sumama, možete pogledati na mom blogu (dok Slavko ne reši problem).

I ja se zahvaljujem svima na učešću, Aladinu čestitam, a i svima ostalima koji su se u ovakvoj konkurenciji našli u top 10.

Barišićev rad ne razumem, meni on nije u top 70, mislim da skoro svako s ulice može da napravi takvu ukrštenicu, pa se nadam da će neko od onih koji su mu dali 12 poena da nam objasni kako je uopšte registrovao jedan takav rad u ovoj hrpi, šta je tu toliko fascinantno i po kojim kriterijumima je bolji od 82 sastava (ja mogu da navedem bar 5 po kojima je gori od 70).

Slavko Bovan је рекао...

Otklonjeni problemi sa internetom!
To je važno jer večeras treba ispratiti i rebuse Milana Sečujskog. Izvolite se pridružiti.

Dusan је рекао...

Antić, Hrgović, Nedić, Ricijaš, Ozdanovac, Capan i Jandragić su neopravdano dali veći broj bodova radu pod rednim brojem 82.Zanimljivo!!!

Tonci M је рекао...

Mislim da je "neopravdano" pogrešna riječ, Dušane. Kada se toliko renomiranih autora iz različitih regija i redakcija slaže oko vrednovanja nekog rada, to ne znači da su "šurovali", već da dijele kriterije kad je u pitanju vrednovanje križaljki. Očito je najjači kriterij u njihovoj procjeni bila rješivost, koju i ja inače visoko cijenim, ali ovdje je (ponovno, za moj ukus!) rješivost dobivena na način da se svjesno izbjegao bilo kakav rizik, što je za moje pojmove jeftin trik za ovakvo natjecanje: to je kao prije par godina na olimpijadi na natjecanju u umjetničkom klizanju, kad Rus jedini pokuša četverostruki aksl (ili što je već nemoguće izvesti, ne znam baš puno o klizanju:P) i to ispadne malo šlampavo, a Amerikanac odradi savršeno tehnički nezahtjevnu vježbu: koji od njih dvojice bi trebao dobiti zlato? Odgovor: ovisi o žiriju. E, pa ovdje je žiri rekao svoje :)

Tonci M је рекао...

I da se nadovežem na moj prethodni komentar, mislio sam da sam upecao jedinicu od žirija Feniksa jer sam (pazi sad!) zaboravio Valtera, pa mu se ovom prilikom ispričavam :P

Mandrak је рекао...

Zanimljivo da Galogaža nije dao ni poen radu br. 82.
Od svih urednika Feniksa, najviše mi se dopada njegovo glasanje. Mislim da je najobjektivnije.

Slavko Bovan је рекао...

Ne bih se opterećivao analiziranjem glasanja. Svi su glasali onako kako su mislili da treba. Npr. križaljka kojoj bih ja dao dosta bodova nije među 10.
Treba poći od činjenice da je trebalo ocijeniti 83 komada (s vrlo različitim pristupima) i da je sve pitanje ukusa.
Interesantno bi bilo vidjeti kako bi izgledao poredak ako bi se sada glasalo PONOVO za prvih 20 (uži krug). Sasvim sam siguran da bi bilo velikih pretumbacija na tabeli.

Dakle, da rezimiram:
Ova naša akcija se može proglasiti vrlo uspješnom.
Posmatrajući, onako sa strane, neopterećeno i plasmanom i bodovima, čini mi se da su se sastavljači dobro zabavili, a da je bilo dobre zabave i prilikom žiriranja.
Naravno, zadovoljan sam kako je moja križaljka, sastavljena bez velikog napora i bez ikakvih pretenzija na visok plasman, tu gdje jeste. Vjerovatno bi na nekom ponovnom glasanju mogla biti i znatno niže na tabeli, ali...ne smeta mi ni ovakav razvoj situacije :)

Zdenko је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Zdenko је рекао...

Blogger Dusan је рекао...
Antić, Hrgović, Nedić, Ricijaš, Ozdanovac, Capan i Jandragić su neopravdano dali veći broj bodova radu pod rednim brojem 82.Zanimljivo!!!

Pojma nisam imao tko je sastavio rad pod rednim brojem 82, a da sam i znao, pojma nemam tko je Živko Barišić, niti od kuda je.

I.Memić је рекао...

Čestitke svim učesnicima,posebno Aladinu.Na enigmatskim susretima slušao sam razgovore samo o Hrvatskoj i Srpskoj enigmatici,Aladin je na najbolji način pokazao da postoji i BH enigmatika.

Marko Mihaljević је рекао...

Čestitka svim osvajačima bodova, posebna čestitka gospodinu Mahmutoviću na zasluženoj pobjedi.

Sve pohvale organizatorima akcije.

Pozdrav do sljedećeg natjecanja
Marko Mihaljević!

IlijaO је рекао...

"Barišić( naknadno saznah da je ovaj gospodin autor križaljke br.82) je moj drugar i ponudio mi je 12 dana na moru ako mu dam bodove. Kako nemam previše vremena ( 12 dana) a žarko želim ljetovanje, zamislio sam si da bi mi 8 sasvim odgovaralo!"

ISPRIČAVAM SE NA IZVJESNOJ DOZI IRONIJE!

Ili da se zapitamo: O čemu zapravo pričamo!

Čestitke Aladinu i svim autorima, uz kratki rezime: u hrpi kvalitetnih radova- budi pametan i odluči se! Sigurno ćeš pogriješiti

Анониман је рекао...

Čestitke Aladinu na osvojenom prvom mjestu, što i nije neko iznenađenje. Da se osvrnem malo na Barišićev rad. On je možda jedini kod koga su sve riječi poznate već na prvo čitanje, pa ako ćemo gledati kriterij odgonetljivosti onda on zaslužuje visoku ocjenu. Ako ćemo pravo takav rad nije lako sastaviti jer autor ima puno manji izbor riječi. Stoga se ne treba čuditi visokom plasmanu, a još manje činjenici da je bodove dobio od enigmatskih urednika koji prepoznaju tu kvalitetu.
Valter Kvalić

Mandrak је рекао...

Lično ne dovodim u pitanje ničije glasove, odnosno siguran sam da su svi glasali po svom ukusu, svojoj savesti i svojim kriterijumima. O ukusima, pa ni o savesti, nema smisla diskutovati, ali kriterijumi se lako mogu objektivizovati.

Zahvaljujem se Valteru na objašnjenju, razumem rečeno, ali i dalje ne razumem gde je kvalitet(a) u sastavu čija se "laka odgonetljivost" zasniva samo na otrcanim i trivijalnim pojmovima.

U ukrštenicama koje su potpuno osobođene ovozemaljske invencije, koje ne sadrže ama baš nijedan momenat vredan pažnje, nešto po čemu bi mogle biti zapamćene; koje su strukturalno na početničkom nivou, a i sadržinski prilagođene isključivo početnicima ja ni pre 15 godina nisam mogao da vidim kvalitet, a kamoli danas.

I dalje ostajem pri stavu da je od 40 učesnika svih 40 moglo da sastavi po jedan takav rad sa eristikama, mostarinama, čistinama, pesticidima i kanisterima, a vrlo je verovatno da bi i radovi prvenci neenigmata pronađenih na ulici slično izgledali. Ova mreža nije zahrtevna, tj. ne traži od autora bogzna kakvo iskustvo u kombinovanju, tako da po mom mišljenju nema smisla visoko vrednovati to što je neko ukrštao isključivo banalno sa banalnim. Ne verujem da se tu može govoriti o suženom izboru jer je lik prilično naivan, a upotrebljene reči se i inače pri kombinovanju pojavljuju same od sebe.

Evo, oceniću rad broj 82 na skali 1 - 10 po različitim kriterijumima Rešivost: ok, neka bude 10. Struktura: jedva 3 (trojka; tačno, svi pojmovi su imenice, ali nijedna od njih ne ostavlja nikakav utisak; po čemu ćete zapamtiti ovaj rad? kako ćete ga opisati? šta ćete navesti kao momenat koji vas oduševljava?). Zanatstvo: 4 + (četiri +; neverovatnpo je da jedan ovako prost sastav ima toliko množina). Invencija: 0 (nula). Retko rabljeni pojmovi (koji mogu biti i opštepoznati): 0 (nula). Retka slova: 0 (nula).

Sve u svemu, ja tu ne vidim ni k od kvaliteta, i još uvek se čudim masovnoj fascinaciji jednim tako bezličnim, anemičnim i takoreći smešnim sastavom.

Smatrao bih ovaj konkurs neuspešnim, pre svega zato što smo ga krstili "borba za kvalitet" da je rad 82 pobedio.

Slavko Bovan је рекао...

Najbolje križaljke biće objavljene još jednom na TIO (kada se objave u "Feniksu".

Mandrak је рекао...

Zamalo duhovito. Dobro, "duhovito" je malo jači izraz za tako sirovu i primitivnu šalu, ali recimo da je posprdno.

Naravno da 30, 34 i 47 nisu najbolji radovi, jer njihov autor ne pobeđuje slučajno nego samo kad odluči da pobedi, tj. da uloži puno rada, truda i ne znam čega u stvaranje. U ovom slučaju nije ni imao ambiciju da pobedi, a to što jedan od sastava ima grešku je samo dokaz da je sebe stavio u drugi plan posvetivši se organizaciji. :)
Doduše, nisam baš planirao da ostanem bez poena, moj plan je bio da budem negde u sredini, ali nisam dobro predvideo odnos prema sada već ozloglašenom pojmu aljamiado (rad br. 47 je, inače, strukturalno jedan od najozbiljnijih, to je činjenica, i vrlo sam svesno dao prednost tom pojmu u odnosu na Aljaščani; teško je naći treći osmoslov sa početnim alja-, a nije baš lako ni naći potvrdu za Aljaščane, pa pošto za aljamiado postoji kakvo-takvo opravdanje, makar u onom jeziku koji se nekad zvao sh tj. hs, a pri tom Španci zaista tu reč izgovaraju sa mekim l, odlučio sam da rizikujem, ne očekujući da će se tu pojaviti nezvani glas razuma u vidu nekog wannabe lingviste).

I još jednu stvar moram da kažem: autor radova 30, 34 i 37 ne bi voleo da dobije 1 ili 2 poena od onih koji su spremni da daju 12 poena radu br. 82. To bi značilo da sam napravio nešto po meri onih koji iznad svega cene ono čega se ja gnušam.

Slavko Bovan је рекао...

Iznenada mi padoše ne um stihovi iz epske poezije:
"Što propusti Deli Radivoje, to dočeka Starina Novače..." (U pozadini se čuju gusle)
Dakle, što ovoga puta propustio Deli Radivoje to je dočekao Starina sa visokog petog mjesta.

Миле Јанковић је рекао...

Molim da se izbriše komentar potpisan mojim imenom, jer nije moj. Neko se očigledno malo zaigrao.

Slavko Bovan је рекао...

Mile, tačno sam "namirisao" da nije ono tvoj komentar. Brišem ga.

Mandrak је рекао...

Ih, sad je moj komentar ostao bez motiva i izgleda kao da sam se obratio tebi, Slavko. Tek da ne bude zabune, obratio sam se NN licu koje se sprdalo na moj račun potpisavši se kao izvesni Mile Janković.

Slavko Bovan је рекао...

Mladene, kao što rekoh više puta, pun je internet "padobranaca", željnih da malo zamute mirnu i opuštenu atmosferu. Stoga oprezno sa odgovorima i prepiskama.
Meni je komentar bio odmah sumnjiv iako je potpisan punim imenom i prezimenom, te i ne odgovorih.

Digresija, dokaz da se velika čitanost bloga može "zdogoditi" i kada nema pljuvačine dokazuju prethodna dva dana na TIO kada je bila ležerna atmosfera, malo igrica, malo objava rezultata, malo komentarisanja, ali ne i "hvatanja za gušu". Oba dana su postizani rekordi u broju jedinstvenih poseta. Vrlo sam zadovoljan zbog toga. Postoji šansa za rekord i danas. Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujemo.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Najboljima čestitam, a i svim inim sudionicima. Posebno pozdravljam idejne osmišljače i organizatore FBK-a, Mladena Markovića, Slavka Bovana i Peru Galogažu.
Pri svojemu glasovanju imao sam na umu da bi križaljke kojima dajem bodove trebale biti objavljene u Feniksu. Od njih 10 čak se 6 plasiralo među prvih 20 zauzevši 2., 4., 8., 11., 12. i 14. mjesto. Križaljke broj 60 i 64 (1. i 3. mjesto) odmah sam prekrižio i nisu bile među 27 koje sam odabrao za bodovanje.
Mladen je napisao kako 17 križaljaka nije osvojilo niti jedan bod. Ne znam je li tko primijetio da su među njima i moje dvije - broj 6 i 33. Mislim da to nisu zaslužile, ali poštujem glasače. Broj 6 dobra je križaljka sa svim slovima abecede, trima težim riječima (LIŽANK, JOOST I ITIFALIK) koje se ukrštaju s poznatim pojmovima, s dvije kratice, jednom množinom i svim ostalim imenicama. U broju 33 je pojam BESSARAB i nisam očekivao ništo senzacionalno.
Svim sudionicima, rješavačima, glasačima i posjetiteljima bloga TIO želim sve najbolje u Novoj 2016. godini!

Mandrak је рекао...

Ja sam primetio, Nedjeljko, i pisao sam Tončiju o tome. Zaista mislim da su tvoji sastavi vrlo efektni i zaslužili su da budu primećeni (da sam ja glasao, jedan od njih bi sigurno dobio poene). Ne bih sad da uvredim nekog autora, ali za mene je ravan okultističkom čudu podatak da su neki tra-la-la, gotovo amaterski radovi dobijali poene, što znači da su po nečijem mišljenju bolji od 73 rada, a baš niko nije našao za shodno da nagradi makar jednim poenom jedinu sveazbučnicu u katalogu.

Tonci M је рекао...

Nedjeljko, ako je utjeha ja sam oba tvoja rada razmatrao među 20-ak koji su bili u igri za bodove (a jedan ima i još jedno zanimljivo svojstvo, no o tome više kad zgotovim rad na svom miniprojektu). Onako kako ja to vidim, nula ne znači puno:pa rad koji je svima 11. bi također završio s nulom! Ili ovako: ja sam za dva svoja rada dobio 12., a jednom od njih ja nikad ne bih dao bodove u ovoj konkurenciji, makar sam se gadno oznojio dok sam ga sastavio (42) :)

Радоја Рацановић је рекао...

Za mene je pravo pitanje po kojim kriterijumima bi rad sa dvije troslovne ili jednom četveroslovnom skraćenicom mogao dobiti bodove u ovakvoj konkurenciji? Odgovor je, naravno, veoma jednostavan – po pravilima babe Smiljane ili, kako to mnogi vole reći, slobodnom sudijskom uvjerenju. Ako me sjećanje dobro služi, nijedan od vas trojice prethodnika za to se ne zalažete.

Moram konstatovati da je, kao i uvijek pri glasanjima ove vrste, bilo previše babinih pravila, nedosljednosti, površnosti i otaljavanja posla. Što je najvažnije, krivicu za to ne mogu snositi samo i isključivo glasači. Sam koncept i pravila ocjenjivanja se, uprkos pohvalama i više puta iskazanoj samouvjerenosti organizatora, moraju kritički razmotriti i ozbiljno revidirati ukoliko se bude nastavilo sa ovom vrstom takmičenja.

Mandrak је рекао...

Istina je, Radoja, da su Nedjeljku sitnice smanjile šanse za poene, ali moje slobodno sudijsko uverenje jeste da je ono što je krupno, što predstavlja ideju, strukturu i dinamiku jednog rada mnogo važnije od sitnica tj. nemarnih ćoškova, nesavršenih sporednih kombinacija itd. Uzgred, MTEL nije baš skraćenica po definiciji, već zvanični naziv telekomunikacione kompanije.
Moja baba Vera je sitnice vagala tek kad izvaga krupnice, pa sam ja valjda nekritično usvojio njene starinske principe, ali i kad razmislim kao mator konj o svemu, siguran sam da je npr. od 80 automobila najbolji onaj koji ima najjači motor, te da u trci može pobediti i onaj koji ima klimav retrovizor ili dve različite felne.

Drugi pasus baš i ne razumem. Ja više nemam nameru da organizujem takmičenja, prosto to traži dosta truda, a nemam nikakve koristi od tolikog zapinjanja, ali ako neko drugi to bude radio, vi mu obavezno redom pošaljite svoje sugestije, uputstva i vizije, pa se nadam da će uspeti da vas sve, s oproštenjem, odjednom zadovolji. Mi smo radili onako kako sam ja hteo, a hteo sam da 1) glasanje bude javno da bi bilo uzbudljivije, računajući na sve podrazumevajuće propratne pojave takvog pristupa i b) da autori, ukoliko žele, mogu dodeliti svojim radovima onoliko bodova koliko smatraju da im pripada; kad se ta tačka ukrsti sa ovom prvom, to znači: ako se neko ne stidi da svom radu javno dodeli 12 ili 10 ili ne znam koliko poena, taj neko dakle duboko veruje da je njegov rad najbolji; želeo sam da svim učesnicima bude dozvoljeno da brojčano izraze svoja duboka uverenja.

Krivicu prihvatam, mada baš i ne shvatam šta sam krivo uradio (ali, dobro... nisam ja Ajnštajn da baš sve razumem). Ako se to odnosi na rezultate, lično verujem da ne bi bilo neke razlike ni da je glasanje bilo tajno jer učesnici međusobno komuniciraju i ovako, i onako.

Hajro је рекао...

U ovakvom natjecanju je neizbjezna slabost da ucesnici (autori/glasaci) mogu komunicirati, ali je mnogo vecom chini to sto su sva glasanja javna pa je lako utvrditi poredak u datom trenutku i znati kako ce ga moji glasovi promijeniti. To, u kombinaciji sa komunikacijama iza scene, sistem glasanja chini nesavrsenim. Kriteriji i ukusi ce uvijek biti razlichiti, to se ispegla vecim brojem glasaca, ali sam nacin glasanja treba napraviti takvim da bude manje iskushenja u toku glasanja, a i sumnji poslije. Bilo "samo igra" ili ne, samo takmichenje je uspjesno, cestitke organizatorima i sudionicima. Koristim priliku da svima cestitam i Novu godinu.