среда, 3. фебруар 2016.

JOŠ O PANGRAMIMA

Inspirisan nedavno objavljenim pangramom Zdenka Capana (VIDI LINK OVDEIlija Đurković mi napisa da bi bilo dobro još malo razraditi ovu temu.
Podsećam na Ilijin komentar:
Ovo je vrlo interesantna tema i mislim da zaslužuje veću pažnju. Prije svega, trebalo bi da neko od kolega ko je u posjedu informacija, napiše jedan veći članak o PANGRAMIMA koji su objavljivani u časopisima i na takmičenjima. Ova disciplina je bila takmičarska i na Prvenstvima Hrvatske u enigmatici koja je organizovao časopis "Kviskoteka" (znam za takmičenje 1998.godine). Bilo bi zanimljivo vidjeti koji su pangrami tamo bili najbolje ocjenjivani.
Zoran Radisavljević u svojoj knjizi "Put ka vrhu 1" pominje da je tada učešće uzelo 297 autora sa preko 1000 pangrama. Njegov rad je tada žiri proglasio za najkraći, ali nije bio i najbolji u plasmanu. Kako piše u knjizi, ovaj rad je imao 33 slova, i "rečenica je ostala najkraća u srpskom i hrvatskom jeziku, kao izazov enigmatima da se spusti na 32". Zoranov pangram glasi: NJOJ PLJAČKOM ZGRĆEŠ: TUĐ CD, VHS, BEŽ FILDŽAN!
Ne znam kako se situacija razvijala narednih godina, i stvarno bi bilo interesantno da neko detaljnije obradi ovu temu. Mislim da sam i u "Vjesnikovom Kvizu" jednom pročitao članak Jovana Nedića o najkraćim pangramima...


Odgovorih da ću pogledati šta se može učiniti tim povodom, a dok sam "gledao"  stiže mi pangram Radenka Rakovića: SREĐENO DA ZAPOČNE TO KAŠLJUCANJE ĆEVABDŽIJE FEHIMA GOLUŽE!
Eto dobre kopče za "tupljenje". Možemo porazgovarati o najkraćim pangramima, a možemo se poigrati (kao Radenko) praveći pangrame koji baš i ne moraju biti rekordni, ali hajde da napravimo lepu rečenicu od svih slova abecede u kojoj se suglasnici ne ponavljaju, a suglasnike možete koristiti koliko vam volja. Izvolite, očekujem komentare po obe teme (1. kratko, 2. slatko).

12 коментара:

Ilija Đurković је рекао...

Čuven je pangram na engleskom jeziku THE QUICK BROWN FOX JUMPS OVER THE LAZY DOG (brza smeđa lisica preskače lenjog psa)...

Zdenko је рекао...

Stvari su puno jednostavnije ako se koriste i kratice:

ĐAČIĆ DUŽNIH NJOJ ZBRLJA FALŠ GSM TV, PC DŽEK! (33)

GSM TV - TV prijemnik koji koristi GSM mržu.
PC DŽEK - konektor na osobnom računalu

Zdenko је рекао...

GSM mrežu

Tonci M је рекао...

Zanimljivo je pogledati koji tekst različiti programi nude u previewu fontova (nije to uvijek lija!).

Npr. Adobe Indesign ima:

Sphinx of black quartz, judge my vow! (Sfingo od crnog kvarca, sudi o mom zavjetu!), što mi je uvijek djelovalo očaravajuće mistično.

Moj omiljeni na engleskom je ovaj:
Watch “Jeopardy!”, Alex Trebek’s fun TV quiz game. (Gledajte "Izazov", zabavnu televizijsku kviz igru Alexa Trebeka: američki Oliver Mlakar, imam i fotografiju moje malenkosti ispred njegove zvijezde u Hollywoodu :)).

Evo i drugačije vrste rekorda, možda nekoga zaintrigira - pangram u najmanje riječi (5):
Amazingly few discotheques provide jukeboxes. (Začuđujuće malo diskoteka nudi džubokse).

Belirac је рекао...

Evo linka na članak "Slavkove abecedne rečenice", objavljen kao treći nastavak rubrike "Iz moje enigmatske torbe" na blogu Adnana Spahića: ovdje.

Раде Гољовић је рекао...

Панграм је моја омиљена категорија и имам гомилу припремљених, али пошто већ дуго планирам да са Марком организујемо једно такмичење, чуваћу засад необјављене.

Ево један што сам користио на такмичењу:

СЛАЖУЋИ ЗА ЊЕГА ЧУДНЕ ФАЦЕ, МАТОРИ ШАЉИВЏИЈА ПОХАЂА ОБУКУ.

Трудећи се да направим панграм са што мање речи, дошао сам до следећих реченица:

мало бесмислени: ПОСРДИТ ХОЏА ЗГЊЕЦКА ШЛАЈФНОМ ЖАБЉИ ЂУВЕЧИЋ. (6 речи - 38 слова)

ЗАЖЕЛЕЋЕШ БОЉЕ ВРЕЂАЊЕ ПАЦИФИСТИЧКИХ МЕГДАНЏИЈА. (5 речи - 43 слова, овај личи на нешто).. овде замало само 4 речи са „ЗАБИЉЕЖИЋЕШ”.

Иначе, Марко Обрадовић и Никола Живановић су ме увукли у свет ПАНГРАМКИ, укрштеница где има 30 празних поља и где треба да се упише по једно слово из азбуке. Таквих имамо доста и очекујте их некада.

Раде Гољовић

Zdenko је рекао...

Evo jednog sa 6 riječi:

GNJAVEŽ ĆEFI ILUZIJICE DŽEPA DEBELJUŠKASTIH MAĐIONIČARA! (47)

Zdenko је рекао...

LOPUŽA ZAGONDŽIJI OBEĆA SVOĐENJE KOŠČATIH DROMFULJICA! (45)

Zdenko је рекао...

Još malo varijacija na istu temu:

IDE ĐAVOLAST ZAGONDŽIJA, LJUBIMAC ŽEŠĆIH PROFUKNJAČA (43)

Zdenko је рекао...

Uz malo enigmatske slobode:

ĐAVOLASTA ZAGONDŽIJADA LJUBIMACA ŽEŠĆIH PROFUKNJAČA!

Slavko Bovan је рекао...

Čitajući ovo moje pisanije iz praistorije, zaključujem da sam i tada bio sklon šali (da ne kažem da sam bio i ostao neozbiljan)

4. Triler u abecednoj rečenici

U ova luda vremena svašta se događa. Nevjerovatno, ali istinito. Napade me fenjerdžija (umjesto da pravi fenjere, on plaši narod) s uperenim pištoljem. Umjesto "Pare ili život" (tu se ne bi okoristio), on mi naredi da – motam konac. Šta ću, kud ću, počnem s radom i tako, pitajući se što će fenjerdžiji konac, zbunih se i sve to zgužvah. U momentu problijedih i pomislih (gledajući ispod oka opasnog napadača):

ĐE BLED ZGUŽVAH KONAC FENJERDŽIJI S PIŠTOLJČIĆEM. (39)

Nedjeljko Nedić је рекао...

Imam abecednih rečenica iz Kviskoteke, Kviza i Izazova. Pauletić je, po svojemu lošem običaju,sve one koje nije objavio, a takvih je 95 %, jednostavno - bacio. Šteta Ilija, ali je točno!