субота, 20. фебруар 2016.

REČ PO RIJEČ (1131)




ROTERDAM
Sa Vikipedije:
Roterdam  je grad i luka u Holandiji, na ušću Rajne u Severno more. Iako je Roterdam u Holandiji drugi grad po veličini, najvažniji je saobraćajni čvor države. Luka Roterdama je najveća u Evropi i treća po veličini na svetu. Po podacima iz 2006. u gradu živi 1.145.673 stanovnika. Grad Roterdam leži celom površinom ispod nivoa mora. Najniža naseljena tačka Holandije nalazi se na severoistoku grada, na -6,67 metara. Grad je zaštićen branama i konstantno se iz njega ispumpava voda, jer bi prirodnim porastom podzemnog nivoa vode bili potopljeni mnogi delovi grada. Roterdam je grad moderne, eksperimentalne arhitekture, sa velikim brojem solitera, mostova i tunela. Beli viseći most – Erazmov most, koji povezuje razdovejene delove grada, je posebna turistička atrakcija. Zbog grandioznog izgleda nosi i naziv Labud. Muzej Kunsthal je otvoren 1992. godine, a prostire se na površini od 3 300 kvadratnih metara. U njemu se organizuju brojne izložbe poznatih svetskih umetnika. Diergaarde Blijdorp Zoološki vrt je jedan od najlepših u Evropi. Naročito popularan je veliki akvarijum „Oceanium“, sa velikim brojem egzotičnih i retkih riba. Toranj Euromast dostiže visinu od 185 metara, i najviši je u Holandiji. Predstavlja naročitu atrakciju zbog prelepog pogleda koji se sa njega pruža. Međunarodni filmski festival Roterdam se održava svake godine, i okuplja veliki broj poznatih ličnosti. Tu si i brojni muzeji, holandski institut arhitekture, i razne druge znamenitosti koje Roterdam čine savršenom turističkom destinacijom.

Dopunio: Nikola Petkovski
Posebna atrakcija su "kockaste kuće" smeštene u centru grada. Kocke su nagnute i podeljene u tri nivoa. Trougao u obliku nižeg nivoa sadrži dnevni boravak. Prozori na ovom nivou su otvoreni ispod okruženja zbog nagnutog nagiba kocke. Srednji nivo sadrži spavaći prostor i kupatilo, dok se najviši nivo, takođe trouglastog oblika, koristi kao dodatna spavaća soba ili životni prostor. Najviši nivo pruža sjajan pogled na okolinu. U njima samo podovi su horizontalni, svi zidovi su zakošeni pod uglom od 45 i 135 stepeni

1 коментар:

N. Petkovski је рекао...

Inače na slici ispred kockama smo zdesna na levo: ja, pa onda moja supruga Ljiljana, pa onda ćerka Svetlana, pa zet Ari i na kraju njegova majka (moja prija, ćerkina svekrva) Vili (pravo ime Vilhelmina). Ta kocka ispred koje smo slikani je istovremeno i muzej-eksponat jednog tipičnog stana. Vrlo je interesantan enterijer sa zakošenim zidovima, a posebno je interesantno kad u sobi imate prozor na zidu, ali i prozor na podu zbog "izvrtanja" kocke.