четвртак, 14. април 2016.

DANAS U RUMUNIJI

Rešica oko 11 sati

Temišvar oko 17 sati

10 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Prije 10 minuta stigao sam sa službenog puta u Rešicu u Rumuniji (180 km od Kikinde. Iskoristio sam priliku da "prošetam" dres EKK po Rumuniji. Biće nekoliko priloga sa ovog putovanja. EKK je na ovom putu imao još jednog člana/članicu. Službeno je (ali kao predstavnih medija) putovala i Mirjana Grbić.

Slavko Bovan је рекао...

Za ova dva dana stiglo mi je mnoštvo poruka. Svi koji ste mi pisali (i slali priloge) moraćete da budete vrlo-vrlo strpljivi, jer je stiglo preko 120 poruka. Trebaće mi najmanje 24 sata da sve raščistim. Dakle, u narednim satima ne očekujte odgovre. Moraću da idem po prioritetima.

Dejan Minić је рекао...

Maneken nabacio neko kilo:) Dobro došao kući!

Belirac је рекао...

Interesantno: Kikinda - Rešica 180 km (smjer jugoistok), Kikinda - Beli Manastir 180 km (smjer zapad).

Slavko Bovan је рекао...

Dejane, to je optička varka zbog narandžaste boje :)
Jovane, put do Rešice traje oko 5 sati. Putevi su dobri, ali ima dosta naseljenih mjesta pa je vožnja 50 km na sat. Bio sam na 25 km do Anine, ali u Rešici nisam uspio da nađem ni jedan putokaz da fotografišem. Van grada sam zapazio nekoliko takvih putokaza ali baš i nisam bio voljan da zaustavljam minibus da slikam (iz Gradske uprave išao je načelnik i još nas troje, kao i troje predstavnika Crvenog krsta, dvoje iz Javnih preduzeća, predstavnica ronilaca iz udruženja Orka, prevodilac i predstavnica medija). Ovaj boravak je bio radan i naporan, ali našalo se sat-dva za turizam. Lijepo je i u Rešici, ali Temišvar me oduševio. Rešica je grad-pobratim, a išli smo po pitanju jednog projekta EU iz domena prekogranične saradnje.

Slavko Bovan је рекао...

Ako bude interesovanja, biće i kratkog putopisa, a prikupio sam materijal za nekoliko "epizoda" za rubriku "Reč po riječ".

Belirac је рекао...

Naravno da ima interesovanja za putopis. Pa do juče nismo ni znali gdje je Rešica!

Belirac је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Belirac је рекао...

U "Čvorovom" ER6 nema imena Reşiţa (ili Rešica). U ELZ to ime piše bez kvačica i kukica: Resita. Prema hrvatskoj Wikipediji hrvatsko ime je Ričica (vidi ovdje).

Slavko Bovan је рекао...

Prije nego što sam krenuo, zapazio sam tu informaciju na hrvatskoj Wikipediji, pa sam se se raspitao kod naših domaćina. Za njih je to potpuno nepoznato. Ima nekih mjesta oko Rešice u kojima se stanovnici izjašnjavaju kao Hrvati, ali naši domaćini kažu da grad svi (Rumuni, Srbi, Hrvati,..) zovu REŠICOM.