четвртак, 30. јун 2016.

PAVLE-LIBRAN

Kvizorama 1265, 02.07.2016.
Autor: Radoja Racanović
Memorijal Pavle-Libran
(Prilog: Boris Nazansky)

18 коментара:

Unknown је рекао...

Meni nikako nije jasno kako ovaj rad nije bolje plasiran. Raspored crnih polja je fantastičan, ima i jedna bjelina (doduše, "samo" 6x6), struktura riječi u bjelini je zapanjujuće raznovrsna (OTKRAJA, SKENDER, NIOTKUDA, FURIOZNOST, GNIJEZDO ...), nema sumnjivih i "nategnutih" pojmova (ako to možda nije LOMBARDIJAC, budući da je bolje LOMBARĐANIN), autor je pokazao zamjernu ambicioznost ... i sve to zajedno nije bilo dovoljno da se plasira među prvih deset.

Željko Jozić је рекао...

Ako se ne varam talijanka ima samo 57 cp i to lijepo raspoređenih.
Odabir riječi i kombinatorika su solidni. Ili je žiriju smetao
neki pojam ili je stvarno mala bodovna razlika među sastavljačima.

Tonci M је рекао...

Meni (trenutno u Rumunjskoj) je ovo najbolji rad do sada. Pričekat ću objašnjenje.

Hajro је рекао...

Izvrstan rad, bravo Radoja. Mnogo je vrlina ovdje, meni se posebno dopada izbalansiranost i bjelina mreže postignuta ravnomjernim rasporedom crnih polja, sve uz lijepu prožetost i vrlo zanimljivu strukturu pojmova. Majstorski zaista. Porediti sa drugim radovima, odnosno analizirati rad analizatora u žiriju, je d(r)uga priča, trebalo bi sve radove ponovo vidjeti, utvrditi vrline i mane... Ako krećem od činjenice da su svi objavljeni radovi korektni (svi pojmovi ispravni), dakle nešto nije "pušteno" (analizirati sve upitne pojmove traži previše vremena), onda bi ovaj rad u nekoj mojoj tabeli bio bitno više. No, ukusi i kriteriji su različiti, natječaj je iznjedrio hrpu krasnih radova, autori zaista mogu biti ponosni na svoje kreacije.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ovo je križaljka s najmanjim brojem crnih polja do sada - samo 57!. Tu je i 6NJ, 4Č, 2Š, 2Ć, W i Đ, bjelina 6 x 6, svega 3 troslovne kratice, 8 dvoslova, bez množina i jedan glagol (ISUTI). Jedini razlog njezina plasmana ispod 10. mjesta mogao bi biti veliki broj teško rješivih pojmova - ADOLF LOOS, KEČE, ADINO, LATIR, LOS KJARKAS, TARANČI, EPOETIN, DAJAE, APUS, NETE, TITLE, ARAČA, ORDIN, iako to nije toliko bitno kod strpljivke, ili možda izraz OKRUG ORANGE i fonetski naziv jezera NJASA (NYASA) te ANTUN GUSTAV MATOŠ kao tematska osoba. Osobno držim da je morala biti unutar najboljih deset.

Radoja R. је рекао...


Sam način objave ovog rada svjedoči da sam lično izdejstvovao njegovo, uz njega i rada Borisa Babića, postavljanje na ovom blogu. Bilo mi je bitno da se ovdje pojavi kako bi bio dostupan na uvid daleko većem broju kolega nego da je objavljen samo u Kvizorami.

U principu prihvatam odluke žirija, ma kako one čudno izgledale, ali mi je bilo bitno vaše mišljenje, drage kolege; hvala vama koji ste komentarisali.

Desilo se, eto, da se u naprijed postavljenim komentarima s ocjenom petočlanog "eminentnog ocjenjivačkog suda" nisu složila petorica takođe eminentnih enigmata. Valja primjetiti da je ova druga petorka svoje mišljenje obrazložila sa više ili manje argumenata. Sa druge strane, ne samo da je izostalo podrobnije obrazloženje članova žirija i njihove pojedinačne ocjene, već i kompletan poredak i osvojeni bodovi svih učesnika, što je bitan nedostatak ovog konkursa. Ili je meni to promaklo?

Анониман је рекао...

Da sam ja bio u žiriju ovaj rad bi stavio na prvo mjesto. Početna bjelina 6x6 je bolja od svih drugih i većih. Primjetan je trud i kombinatorika kroz cijeli lik. Broj crnih polja (da o rasporedu i ne govorimo) je vidljivo, a i matematički znatno manji od ponajboljih radova. Povezanost je odlična. Jedini nedostatak je nešto više težih pojmova ali ljudi, ovo je natjecateljski rad! Čestitam Radoji i packe žiriju prvi put u ovom natjecanju. Pozdrav, Pero

Radoja R. је рекао...


Hvala, Pero. Noćas htjedoh napisati, na kraju drugog pasusa u komentaru, da mi ipak nedostaju dva (za mene) bitna mišljenja. Sada fali jedno.

Slavko Bovan је рекао...

Sama činjenica da se ovaj post vrlo brzo penje na listi čitanosti (baš mnooogooo otvaranja i čitanja) govori da vrijedi.
Takođe, i ja mislim da je ovo odlična ukrštenica. Za detaljniju analzu nemam vremena, ali prvo što upada u oči je izuzetno dobar raspored crnih polja.
(Koliko sam informisan, bila je izuzetno mala razlika u ocjenama te su nijanse odlučivale da li će plasman biti na nšr. drugo-treće ili 15-16. mjesto)

Radoja R. је рекао...


Slavko, zahvalan sam tebi i Borisu na objavi, tebi posebno na dodatnom trudu i dvojnom postavljenju ovog rada. Hvala ti, takođe, na komentaru.

Podsjećam da je u "Uredničkoj riječi" sa objavom rezultata navedeno da je raspon bodova koje su osvojili prvih deset bio 41 - 34. Mene ove "male razlike u (ukupnim) ocjenama" prije upućuju na zaključak da je bilo poprilične razlike u pojedinačnim ocjenama.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Molim "Petra" da se preciznije potpiše.
Pravila ovog bloga predviđaju da administrator mora znati ko su komentatori (a komentarisanje je slobodno).
Dakle, ako ne želite da izbirišem Vaš komentar (za sat-dva) onda se ili u komentarima potpišite preciznije, ili na jednu od mail-adresa (levo na blogu) administratoru pošaljite poruku sa podacima i ubuduće se možete potpisivati kao Petar.

Marko Mihaljević је рекао...

U zadnje vrijeme nisam učestalo na blogovima, što zbog posla što zbog raznih obveza.

Iako nisam imao namjeru više komentirati križaljke s "Kvizoraminog" natječaja, jedan rad zaslužuje moju pažnju i par riječi.

O radu kolege Babića suvišno je bilo što više kazati, pa će se cijeli moj komentar koncentrirati oko uratka gospodina Racanovića.

Radojina križaljka u mnogim elemntima, o kojima sam pisao, je na vrhunskoj razini (posebno bjelina koja je najljepša na ovom natječaju) i zaslužuje svaku pohvalu.

Jer kad je većina elemenata sastavljanja na vrlo visokom nivou, dok jedan elemenat baš i nije na zavidnom (u ovom slučaju podosta nepoznatih riječi), po mom mišljenju, on ne bi trebao previše utjecati na ukupnu ocjenu.
Da se radilo o natječaju klasične talijanke, a ne o ispunjalci, trebalo bi pod "strogo" izbjegavati kombinacije tipa: PUTZ/OTSU i ADOLF LOOS-ARKTOS/LATIR-LOS KJARKAS jer je to jako teško rješivo i iskusnom rješavaču.

Jedine moje dvije zamjerke ili savjeta (kako uzmete) tiču se dviju stvari:

a)Prva je izbor tematske ličnosti. Iako to ne piše službeno, puno je bolje i prihvatljivije izabrati osobu koja je aktualna ili koja nije preminula. Jer to će kod nekih članova žirija dobivati manji plus ili minus i utjecati na konačnu ocjenu

b) Druga stvar koja upada u oči kod križaljke gospodina Racanovića je da on u radu malo koristi srpski jezični standard (npr. KNIKERS, OKRUG ORANGE), a malo hrvatski (npr. CAETANO) što također može utjecati na zbirnu ocjenu.

Sve ovo što sam "kritizirao" gospodin Racanović je mogao izbjeći sa 3-4 crna polja više, a i tada bi rad bio daleko bolji od svih dosad viđenih uradaka. Ovako ipak ostaje "mrlja" na ukupni dojam.

Za kraj,
čestitam Radoji na izvrsnoj kombinatorici uz napomenu da je zasjenio moj (kao i ostale radove kolega) u mnogim elementima.

Srdačan pozdrav do sljedećeg druženja!

Marko Mihaljević је рекао...

P.S.

Mali ispravak.
Stavio sam u krivu rubriku "OKRUG ORANGE" iliti u originalu "ORANGE COUNTY".

Slavko Bovan је рекао...

Tzv. "Petar" nije se ni nakon 3 sata oglasio, te se njegovo pisanje tretira kao "šaranje po tarabi" pa je komentar izbrisan.

Lično, nemam ništa protiv takvog komentara (osim što nije propisno potpisan). Mislim, čak, da su takva drugačija mišljenja poželjna, te apelujem na razne "Petre" da se uključe u komentarisanje ali onako kako nalažu pravila ovog bloga.

Željko Jozić је рекао...

Marko je u pravu kad tvrdi da je kolega Racanović napravio dvije ključne pogreške:
Kao tematsku osobu uvrstio je, doduše hrvatskog velikana, ali
ujedno i pomalo anakronu osobu.
Druga stvar je također točna a ujedno i gotovo tragična jer je
Radoja pošto-poto htio ustrajati na minimalnom broju crnih polja
te samim time nekim uvrštenim pojmovima pokvario ukupni dojam.
Ukratko rečeno, Radoja je trebao potrošiti 3-4 crna polja i
vrlo vjerojatno bi pobijedio!
Ja sam bio treći na tablici, no da je pojam ROBERT LEWANDOWSKI
"izlazio iz slike" a ne iz petog reda ispod nje tko zna možda bi
donijelo prednost na tablici.
No, to je boljka većine enigmata - tvrdoglavimo!

Unknown је рекао...

Marko, OKRUG ORANGE nije srpski jezički standard. Srpski jezički standard bi bio Okrug Orindž. Sem toga, Večernji list koristi sintagmu Okrug Orange. Dalje, KNIKERS takođe nije srpski jezički standard (SJS bi bio NIKERS ili NAJKERS). Sem toga, ukoliko je tačno da je Radoja "miješao" jezičke standarde, njegovu ukrštenicu žiri je morao eliminisati. U propozicijama je precizno navedeno da se traži hrvatski jezički standard. Za mene je i dalje misterija relativno loš plasman ovog rada.

Radoja R. је рекао...


Budući da sam posljednjih dana onlajn uglavnom ujutro i naveče, nisam pročitao izbrisani komentar, ali sam naknadno upoznat sa sadržajem istog. Iako nema smisla osvrtati se na njega, s obzirom da je izbrisan, teško ga je pri ovom komentarisanju potpuno ignorisati jer je sasvim jasno da se iza lažnog imena nije krio slučajni posjetilac ovog bloga, već neko ko se može smatrati "zainteresovanom stranom".

Ja sam zaista ponosan na činjenicu da su moj rad pozitivno ocijenila petorica, a kasnije im se pridružila još trojica, eminentnih, doista eminentnih, enigmata, koji su svoju eminentnost dokazali ne samo svojim enigmatskim kreacijama, već i pisanjem na enigmatske teme na ovim našim blogovima. Posebno mi imponuje da su petorica (od njih osam) autori radova bolje plasiranih od moga. To dovoljno govori o kvalitetu moga rada, a još više o njihovim ljudskim kvalitetima. Marko Mihaljević, sveukupni pobjednik ovog takmičenja, pridružio im se danas i ja mu se posebno zahvaljujem.