понедељак, 26. септембар 2016.

REČ PO RIJEČ (1346)

HAZARSKI REČNIK
piše: Nedjeljko Nedić
Nedavni tekstić o Hazarima podsjetio me na „Hazarski rečnik“ glasoviti roman Milorada Pavića, čije se prvo izdanje pojavilo 1984. To je roman napisan u formi leksikona za kojega je nadahnuće Pavić dobio još u doba studija radeći na seminaru o sv. Ćirilu (Konstantinu Solunskome), koji je u svojim besjedama i zapisima spominjao i Hazare. Podnaslov romana glasi „Roman leksikon sa 100.000 reči“ ili „Rečnik rečnika o hazarskom pitanju“. Podijeljen je na tri leksikona: Crvenu, Zelenu i Žutu knjigu, koje čine njegovu romanesknu jezgru, pored koje se izdvajaju još i Prethodna napomena, Apendiks I, Apendiks II, Završna napomena i Popis odrednica. Roman se može smatrati i nastavkom ili dopunom izvora o hazarskome pitanju u obliku leksikona s trima rječnicima (kršćanski, židovski i islamski) koje je 1691. izdao poljski tiskar Daubmanus od kojih su nažalost sačuvana svega dva primjerka. Pavićev roman „Hazarski rečnik“ dobio je Ninovu nagradu, dok je Pavić bio nominiran i za Nobelovu nagradu za književnost.
Milorad Pavić (Beograd, 15. X. 1929. – 30. XI. 2009.) srpski je književnik, književni povjesnik i prevoditelj. Bio je redovnim profesorom na Beogradskome univerzitetu. Od 1991. u članstvu je SANU. Nama zagonetačima zanimljiv je po još jednome romanu – „Predeo slikan čajem“ iz 1988., čiji je podnaslov „Roman za ljubitelje ukrštenih reči“.

6 коментара:

Željko Jozić је рекао...

ČASNI KRAH KRIZE

Da barem...

Радоја Рацановић је рекао...


Malo je poznato da Milorad Pavić vuče korijene sa Žumberka, iz sela Dragoševci, od predaka pounijaćenih krajem 17. v.

Njegov stric Nikola Pavić (1898-1976), koji je službovao kao učitelj u kajkavskim predjelima u Međimurju, pisao je pjesme i spada u najbolje kajkavske pjesnike hrvatske književnosti.

U knjizi razgovora sa Miloradom Pavićem “Hazari ili obnova vizantijskog romana” Ane Šomlo, svoj povratak pravoslavlju Pavić je nazvao hazarskom sudbinom “koja je češća i mnogo običnija u životu nego u literaturi, da se završi krug i da se vratite svom poreklu”.

Govoreći o stricu Nikoli rekao je: “Naravno, znao sam njegove stihove i još uvek znam neke napamet. Umeo je divno da priča i sada mi se čini da su te njegove priče bile isto tako dobra literatura kao i njegova poezija. On, međutim, nikada ništa od tih priča nije zapisao i meni je žao što to nije učinio.”

Sneška је рекао...

ZAČIN "RESKI" - KRAH!

Sneška је рекао...

HASNE KRIK: ZRAČI!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Nisam bio u Dragoševcima na Žumberku, ali sam zato 1987. sudjelovao na arheološkim iskopavanjima u okolici Budinjaka. Jedne nedjelje bio sam na Misi u Kalju, rodnome mjestu legendarnoga Zvonimira Kurpesa, koja se služi po istočnome obredu.

Sneška је рекао...

Još ponešto o Hazarima i njihovoj ostavštini se može naći u knjizi Artura Kestlera "Trinaesto pleme".