понедељак, 5. децембар 2016.

2 x ŠTEFAN

Piše: Štefan Markovič
Danas sam imao nele obaveze u okolini Trebnjega na Dolenjskom (to je službeni naziv grada). Tom prilikom sam prošao i kroz naselje zvano Štefan. Naselje je uključeno u opštinu Trebnje na Dolenjskem i po popisu iz 2016 u njemu živi 151 stanovnik. U naselju nema industrije, ni većega objekta, poneki zanatlija. Inače, kroz naselje prolazi željeznička pruga Ljubljana-Novo mesto-Karlovac, te je u naselju željeznička stanica.
Inače u Sloveniji postoji još naselje Sveti Štefan (u blizini Šentjurja pri Celju), a na austrijskoj Koruški postoji naselje Štefan v Ziljski dolini (slovenački naziv, dok je njemački naziv  Sankt Stefan am der Gail).

4 коментара:

Belirac је рекао...

Štefan u Štefanu, odličan štos! Pozdrav i prvome, a i drugome.

Belirac је рекао...

Stanovnik Štefana pri Trebnjem - na tabli piše samo Štefan! - naziva se "Štefančan" ili "Štefanec".

Slavko Bovan је рекао...

Još jednom zahvaljujem Štefanu. Ovakvi prilozi dodatno obogaćuju ovaj blog.

Анониман је рекао...

Stanovnici se nazivaju ili ŠTEFANČANI/ŠTEFANČANKE ili ŠTEFANCI/ŠTEFANKE.

Naselje Sveti Štefan se je u periodu od 1948 do 1994 nazivalo Vinski vrh pri Slivnici. Stanovnici tog naselja nazivaju se ŠENTŠTEFANČANI/ŠENTŠTEFANČANKE.

Možda još pokoja zanimljivost.

Pre otprilike dvadesetak dana bila je u tv vestima informacija o selu kod Ajdovščine in o poplavama u tom selu. Vest se je otprilike glasila "Potok Potok v (u) Potoku ...". Naime, selo se zove Potok, potok koji protiče kroz selo se zove Potok. Inače, to je jedno od 13 naselja sa tim nazivom (plus 3 sa nazivom Potoki). Stanovnici svih tih sela se nazivaju POTOČANI, jedino za stanovnik mesta Potok (kod Železnikov) je moguč i oblik POTOKAR. Uzgred, oboje je i vrlo često prezime.

Ima i nekoliko naselja sa nazivom STUDENEC(STUDENCI, ...) gde se stanovnici nazivaju STUDENČANI. Jedino stanovnici naselja Studenec pri Trebnjem su PRUDOVČANI. Nije mi poznato odakle dolazi taj naziv.
Ima i naselje MORJE ili u prevodu More. naselje se nalazi kod Frama u bizini Maribora i stanovnici su MORČANI.

I jedna izmišljena vest "V občinskem središču Grada, v naselju Grad je prišlo do zamude pri obnovi gradu Grad". Grad je mesto i opština u Prekmurju, sa največim gradom (naš izraz za tvrđavu) u Sloveniji, koji se naziva Grad.

Štefan Markovič