недеља, 4. децембар 2016.

REAGOVANJE

Piše: Milorad Živanić reagujući na EVERGRIN(595) - VIDI OVDE


Ove sam ukrštene reči tražio davno, trebalo nešto za Savez – više se i ne sjećam zašto. Vrijedna je jer su je zajednički radila trojica majstora ’’svog, enigmatskog zanata’’. Interesantna je i napomena redakcije o rekordu.
Dakle, ’’HUPER’’, 15.12.1992. godine. Milan Jelenković, urednik, ovu je original stranicu držao na zidu, iza leđa, dok je radio na svom radnom stolu u redakciji.

6 коментара:

N. Petkovski је рекао...

U svakom slučaju remek delo, ako se uzme u obzir broj crnih polja, dugačke reči i ogromne beline. Naravno, da bi se postigao ovakav rekord, nedostatak je veliki broj prideva i dugački nizovi crnih polja (što se danas smatra nekvalitetom i ovde praktično imamo tri posebne ukrštenice), ali mislim da se daleke 1992 godine nije gledalo "konju u zube" i da je sve što je ponuđeno prvoklasno.

Letimično sam pročitao rešenje ukrštenice i zapazio jednu grešku rešavača (ne autora) - ukrštanje PROBLEJATI i PROSLAVATI. Ako se uzme u obzir da je opis: "početi blejiti", onda će biti PROBLEJITI, da bi "poneti nečiju slavu" bilo PROSLAVITI, pa bi onda zukrštanje ove dve reči bilo u redu. Nisam tražio greške (možda ih i ima), ali je ova očigledna i odmah mi je pala u oči, jer svako zna za PROSLAVITI, a ne PROSLAVATI.

Rešenje rebusa: LEPUŠKASTA DAMA

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ovu je križaljku predstavio Mladen na Enigmagiki. BJelina je zaista fascinantna, ali među uvrštenim pojmovima zbilja ima svašta. Zapasio sam i dva istokorijenska para. VISOKOLETAČI - VISINSKI KOLAPS te PROSTE BOJE - PROSTAČINA.

Анониман је рекао...

Moram se osvrnuti na ovu ukrštenicu, ne zbog ljudi koji je potpisuju, ni zbog vremena u kome je nastala, nego zbog mladih kolega koji bi mogli pomisliti da je ovo neko posebno dostignuće, pa možda i sami odlučili da se okušaju u nečem sličnom. Ovo je vrlo ilustrativan primjer jeftinog ukrštanja i svakako ga ne treba oponašati. Osvrnuću se na "srednju" ukrštenici u kojoj od 14 riječi, 10 počinje "prefiksima" pre, pri i pro, a završavaju se uglavnom "sufiksima" ati ili iti, što ostavlja slovom i brojem četiri frekventna slova, i ona načisto šablonski postavljena. Moram ukazati i na riječ koju ne mogu nigdje da pronađem, a ne sjećam se TV emisije, pogotovu ne popularne, pod tim nazivom: SATIRIKON-I, pa ako se ispostavi da i drugi kolege imaju slično saznanje, da nam slučajno ne uđe u enigmorepertoar.
Novo Zekić

N. Petkovski је рекао...

Novo je u svakom slučaju u pravu, veliki je broj nečega što se danas smatra nekvalitetom, ali je ovo objavljeno pre bezmalo četvrt veka kad mislim da nije bilo tih današnjih rigoroznih uslova i pravila. Ipak uvrstiti toliki broj 10-slovnih reči u jednu veliku belinu, je svakako podvig dostojan pažnje.

Анониман је рекао...

ŽiteljI grada LINARES su LINAREŠANI, a ne LINAREŽANI.

Mišo је рекао...

Mislim da dijelovi ukrštenice pripadaju autorima, onako kako su potpisani: Veljko je radio sredinu, Toma gornji lijevi dio, a Zoran donji desni. Ne znam da li je ''ukusno'' sa ove distance, ocjenjivati rad današnjim mjerilima. Ipak se, za ovo vrijeme razlike, dosta toga promijenilo u načinu i shvatanju pravljenja ukrštenica!