уторак, 22. август 2017.

REBUSANJE (2916)


11 коментара:

Mirka је рекао...

STO ŠIBICA

Rešad Besničanin је рекао...

Luka, da si bio u Subotici, mogao si svakome od nas sastaviti po jedan ispravan rebus. :)

IlijaO је рекао...

Zar je ovo ispravan rebus?

Luka је рекао...

Po ideji kako je zamislio eMCe, da. Dakle u postavci rebusa je mogla biti riječ od 6 i više slova, ili dvije riječi od 5+3 slova, odnosno 4+4 slova, sastavljenih od slova: A,B,C,I,O,T,S,U s mogućnošću ponavljanja.

Ovdje sam iskoristio 2 inačicu, a na blogu eMCe-a mi je objavljena prva verzija:

Skaut obu starke - SK autobus, T arke

Dejan Minić је рекао...

Ako dobro razumem, gde ti je ovde slovo U?

Malo je reći da mi se ovakva ideja za sastavljanje rebusa ne dopada!

Svetlana је рекао...

Bila sam prisutna kada se posle takmičenja raspravljalo ko je kako shvatio zadatak. Tek posle mi je, kada sam videla primer kojeg je Miroslav postavio na svom blogu, postalo jasno šta je trebalo raditi. Uglavnom smo tako shvatili, da moraju sva slova da se iskoriste, a da nije slobodno dodavati druga slova. U stvarnosti, bila je dovoljna samo jedna reč minimalne dužine od 6 slova (sastavljena od tih ponuđenih osam), a ostatak rebusa su mogle činiti reči načinjene od svih 30 slova abecede/azbuke.

Luka је рекао...

Nigdje Dejane nije rečeno da se moraju koristiti sva slova riječi Subotica.

Inače, meni se ova ideja svidjela, jer ima poprilično kombinatorike. Također je osvježenje u sastavljanju, jer odudara od pomalo "otrcanih" zadatih 10-pojmova, od kojih se treba posložiti rebus.

Šteta za natjecanje što sam autor ideje (eMCe) nije bio na susretima da sastavljačima pojasni svoju zamisao, te je većina radova "promašila" temu. Očito ni "organizatori" nisu bili dovoljno zainteresirani da uđu u srž problema, i da zagonetku objasne i predstave sastavljačima na pravi način.

Slavko Bovan је рекао...

Možda ideja MC i ne bi bila loša da nije totalno nerazumljivo napisana. Onako kako je pisalo (slova SUBOTICA mogu SE ponavljati dva ili više puta, a nigdje se ne pominju slova ČĆDDžĐEFGHJKLLjMNNjPRŠVZ i Ž) pa smo mi manje inteligentni (opravdano) zaključili ovo: "OD SLOVA "SUBOTICA" napravite rebus, te nemojte da se usudite da koristite neko drugo slovo".

Moglo je pisati npr. Sastavite rebus u kome makar jedna reč u postavci mora imati šest slova od ovih (SUBOTICA). Ostale pojmove dodajite po volji.

Onda bismo i dobili bolje i normalnije sastave.
Ja se živ napatih da se uklopim u stroge propoticije:
TO BISTU BACI BATA (Tobi, stubac i bat "A")

Dejan Minić је рекао...

Verovatno bih i ja tamo prošao ˝kao bos po trnju˝ što se tiče učinka, jer bih ga takođe pogrešno razumeo.

Svakako nov način da se da neki zadatak i to treba pohvaliti, ali imam pravo da mi se ne sviđa:)

Rešad Besničanin је рекао...

"Izgubljenost u prevodu" je mogla biti izbegnuta samo da je ispod teksta propozicije dat i autorov rebus kao pokazatelj.

IlijaO је рекао...

Bilo bi zgodno da se, zbog očitog gafa oglasi netko od "prosudbene komisije",
( ako se zna tko je odlučivao), ili od "glavnog i odgovornog" pa da kaže kako je shvatio zamišljeni zadatak i po kojem kriteriju je odlučivao "valja" - " ne valja"!
Ovako ostaje "rep" - da je većina dovedena u zabludu. A ako bih htio biti zloban- rekao bih - namjerno !