среда, 27. децембар 2017.

EVERGRIN (698)

Kviskoteka 575, 30.12.2005.
(Prilog: Jovan Nedić)

15 коментара:

UNESCO је рекао...

VEDRAN PAVLEK
JOŠKO MARTINOVIĆ

Belirac је рекао...

Iznad bjeline u ovoj je križaljci nagomilano 9 (zapravo 10) crnih polja. Taj lanac mogao se eventualno presjeći riječju PREHITROST (RMS).

Ipak, meni je tu "najupečatljivija" monotona riječ DELEGAT. Kako je zadano samo slovo T, umjesto nje moglo se uvrstiti "milion" drugih sedmoslova. Koji biste vi uvrstili?

IlijaO је рекао...

SANSKRT!

Tonci M је рекао...

Za moj ukus bi ovaj uradak bio plasiran puno više, ponajprije zbog sadržaja bjeline (izvrsni pojmovi) i dužih pojmova (GROF DRAKULA, JESSICA ALBA, SAŠA TKALČEVIĆ). Ima tu i lijepih detalja (BULDOG, SENTIŠ), a cijena koja je plaćena su troslovne kratice i crna polja oko bjeline. Ali uradak je pamtljiv i zanimljiv.

Umjesto DELEGAT? Moj prvi instinkt ako bih krenuo "začiniti" taj sektor je SKOK-ŠUT, ili možda čvornat pojam kao RAZVRAT, SANSKRT.Od monotonih pojmova koji su zanimljiviji, tu je ZIGURAT, ili ako kao ja volite sintagme TUPI KUT.

Iz istog razloga bih puno više volio RT HORN umjesto RTNICA (mislim da je RTNICA lijen i izlizan pojam).

Belirac је рекао...

A da je stvarno uvrštena riječ PREHITROST (tada bi vodoravno moglo npr. ZAOKRET), što bismo mogli staviti umjesto ARSENALa?

Tonci M је рекао...

Ovisi o osobnom ukusu: ja bih se tu onda igrao sa SEX PISTOLS/DUGI RAT/SISI/XIA/RTL, ali ja volim svježe pojmove, sintagme i rijetka slova, čak i pod cijenu malo ezoterije.

Belirac је рекао...

Umjesto IZDEVETATI SE moglo je i NADEVETATI SE pa bi se izbjegla "grozna" kratica BZI.

A što mislite, bi li ta križaljka izgubila na vrijednosti da je bjelina malo okrnjena te da je iza glagola IZDEVETATI stavljeno crno polje. Time bi se izbjegla još jedna loša kratica (NTM) te vjerovatno smanjio broj crnih polja za 1?

Tonci M је рекао...

To već zahtijeva pomnu razradu: ako se ne inzistira na 6x9, otvaraju mogućnosti i da se izbjegne ACM (možda MCMAHON, MCMANUS, ili slično prezime koje mi sad ne pada na pamet), ali sve to treba odvagnuti i uklopiti: moj instinktivni odgovor: poboljšanje sa 6x8 na 6x9 vrijedi dvije troslovne kratice.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Anonimni komentar ode u korpu, a baš bi bilo lijepo da je ostao (da se stidljivko potpisao).

Slavko Bovan је рекао...

Ono na T umjesto DELEGAT može PREGRŠT pojmova, ali poštujmo izbor autora.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Pauk dobro zna da Pauletić voli bjelinu 9 x 6 s kojom je Medvidović dvaputa pobijedio u 1. kolu. Ova križaljka ima previše crnih polja i dvoslova.Čak pet dvoslova se križa s riječju DELEGAT koju bih ja zamijenio nekom od ovih riječi ŽUČNOST, LJUPKOST, PREGRŠT itd.

Belirac је рекао...

Uvrstio bi PREGRšt, iako u bjelini imaš PREGRisti?

Belirac је рекао...

U raspisu konkursa pisalo je i ovo:
"I ove godine počnite sastavljanje (naravno, u kojem god hoćete dijelu križaljke) uvrštenjem barem jednog pojma koji je postao aktualan tek u posljednje 2 godine."
Osim u prvoplasiranoj križaljci, u ostalima nije obilježen takav pojam. Što je npr. bilo akuelna u ovom sastavu?

Slavko Bovan је рекао...

Vjerovatno je tematski pojam FLAVIO BRIATORE. Uklapa se u propozicije.