понедељак, 10. септембар 2018.

ACTA AENIGMATICA (24)



DAN ZAGONETAČA (II)
Piše: Stjepan Horvat
U prigodnom cirkularnom pismu poslanom članovima Enigmatskog udruženja Bjelovar (sredinom augusta 1969.) kao pozivnica za prisustvovanje Danu zagonetača u Vinkovcima pisao sam:
„Više od godinu dana je prošlo otkako je osnovano naše Udruženje u Bjelovaru. U tako kratkom vremenskom periodu, zahvaljujući entuzijazmu naših članova iz nekoliko mjesta naše Republike, postigli smo mnogo, više nego je netko od nas u početku mogao i pretpostaviti. Do sada je izašlo dvanaest brojeva 'Čvora' i četiri broja 'Mini Čvora', kao i tri posebna izdanja naših zagonetačkih listova. Na ovom poslu angažirali smo gotovo sve poznate zagonetačke majstore i ljubitelje zagonetaštva, a okupili smo veliki broj mladih, kojima je ovo bio prvi susret sa zagonetaštvom.
Proveli smo akciju kategorizacije, čija pravila smo objavili u prva tri broja izdanja 'Mini Čvor' te vjerujemo da ćete se i vi uključiti u nju i takmičiti se za jednu od predloženih titula i kategorija. Svaki naš član ima puno pravo na to i komisija za kategorizaciju razmotrit će njegov zahtjev i donijeti odluku o dodjeli titule ili kategorije“.
U okviru Dana zagonetača u program je uvrštena i Druga godišnja skupština Enigmatskog udruženja Bjelovar, kojoj je u nedjelju, 14. rujna 1969. godine prisustvovalo 43-oje zagonetača, mahom čvoraša. Bio je to veliki dan za EUB i enigmatiku, što sam i istaknuo u prigodnoj uvodnoj riječi kod otvaranja jednodnevnog druženja, kao i u izvještaju o jednogodišnjem radu udruženja. Osim ranije navedenih uspješnih aktivnosti, najavljena je izdavačka djelatnost knjiga i priručnika, što će s godinama postati prepoznatljiv znamen „Čvora“. Od članova smo zatražili nove prijedloge i ideje za aktivnosti, kao i njihovo uključivanje u realizaciju istih.
Dan zagonetača ostat će u sjećanju i po svečanom dijelu skupštine, kada su uručene diplome prvim zagonetačkim velemajstorima, majstorima i majstorskim kandidatima. Zabilježit ću još jednom da su prvi zagonetački velemajstori postali Boris Antonić iz Osijeka, Vladimir Bostjančić iz Zenice, Zlatan Čop iz Zagreba, Ivica Mlađenović iz Tuzle, Simon Racković iz Beograda i Zvonimir Turek iz Koprivnice. Naslov zagonetačkog majstora dobili su Antun Krnjaić i Vladimir Kuterovac, oba iz Zagreba, dok su zagonetački majstorski kandidati postali Nikola Popović iz Niša i Ivan Šagadin iz Banjaluke.
U stručnom dijelu Dana zagonetača Vinkovčanin Slavko Janković govorio je o zagonetaštvu između dva rata, a Osječani Marijan Jurčec i Boris Antonić o četvorinama 7x7 i 8x8. Zagonetač Zlatko Šešerin iz Zagreba uputio je prisutne u tajne slovnih rebusa i prvoslovki, a Splićanin Božidar Vranicki je kazao nekoliko riječi o premetaljkama.
Prilozi
Foto 1. Kategorizacija zagonetača (sastavljača i odgonetača) počela je već u prvoj godini rada, a na pripremi pravilnika najviše se angažirao Slavko Peleh iz Zagreba. Prve titule su proglašene na Drugoj godišnjoj skupštini EUB u Vinkovcima (od lijeva): vm Ivica Mlađenović (Tuzla), vm Boris Antonić (Osijek), predsjednik EUB i glavni urednik „Čvora“ Stjepan Horvat (Bjelovar), najstariji sudionik Dana zagonetača Božidar Vranicki (Split), vm Vladimir Bostjančić (Zenica), urednik „Mini Čvora“ Slavko Peleh (Zagreb) i vm Zvonimir Turek (Koprivnica).
Foto 2. Svečana dodjela diplome zagonetačkom velemajstoru Zvonimiru Tureku (od lijeva): Zvonimir Turek, Vladimir Bostjančić, Slavko Peleh i Božidar Vranicki.
Foto 3. U kratkim stankama našlo se razloga za dodatne rasprave (od lijeva): Marijan Jurčec, Slavko Peleh, Nikola Popović, Slavko Janković i Božidar Vranicki.

13 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

Niko nema šta da komentariše?

Анониман је рекао...

Pa, ajde ti probi led

Анониман је рекао...

Prve dvije slike iz ovoga priloga otisle su sinoc kasno - jutros rano na adresu sina pok. Vladimira Bostjancica kao i jos nekoliko iz ranijih priloga.
Danko

Nedjeljko Nedić је рекао...

Trebam podatak o datumu i godini smrti V. Bostjančića. Nema ga u maticama umrlih. Danko, ako znaš, napiši, a ako ne znaš pošalji mi e-poštu njegova sina.

Анониман је рекао...

Za dvije nedjelje idem u Bosnu pa cu se tamo naci sa sinom Vladimira Bostjancica. Sa prikupljenim informacijama idem u Bjelovar pa cu ti sve uruciti.
Danko

Neki Tip је рекао...

Nedjeljko je napisao baš ono što sam htio i ja. Vlabos je bio suradnik "Čvora" od prvih dana, pa sam htio upitati zna li tko je li živ ili ne? Ove će se slike naći i u knjizi "Pedeset godina bjelovarskog Čvora" koje će, nadam se, biti promovirana u nedjelju na 34. SOZAH-u.

Живадин ЈОВАНОВИЋ је рекао...

Stjepane, naručujem jednu knjigu.
Pošaljite mi račun na koji ću uplatiti
za knjigu i poštarinu.
Pozdrav

Анониман је рекао...

ZAGONETAČKO DRUŠTVO "ČVOR"
je osnovano 19.01.2004,
kako onda možete da slavite 50 godina postojanja?????????

vidi ovde
https://registri.uprava.hr/#!udruga-detalji/wgMBAAEAAQGFxI12b3IAAAAAAAAAAAABAQFvaeICAdKuBA

Neki Tip је рекао...

Lijepo, jer to novo društvo je slijednik starog Čvor što mu piše u Statutu registriranog kod nadležne uprave.

Hrvoje Horvat је рекао...

Ukratko odgovor. Osnivačka skupština enigmatskog udruženja Bjelovar bila je održana 19. svibnja 1968. godine u bjelovarskoj "Kavani" točno s početkom u 10 sati.
Tijekom 1974. enigmatsko udruženje dobilo je ime ČVOR, pa se enigmatsko udruženje Čvor promijenilo u zagonetačko društvo Čvor, pa osamostaljenjem Hrvatske u d.d. te danas djeluje kao ČVOR d.o.o.
Eto tako slave 50. godina postojanja.
U novoj knjizi koja izlazi iz tiska do kraja mjeseca "50 godina bjelovarskog Čvora" sve je lijepo opisano. Knjiga će se moći nabaviti po pristupačnoj cijeni već na SOZAH-u u Bjelovaru od 5-7. 10.

Slavko Bovan је рекао...

Vidim dok blogogazda bjesni po Hercegovini, anonimci bjesne po blogu. Mogu još koji sat dok se ne dočepam tehnike za brisanje

Slavko Bovan је рекао...

Trenutno u Mostaru čekam bus za Nevesinje i sastavljam skandinavku koju ako večeras ne pošaljem propafa svijet. (To je utisak nakon današnjeg telefonskog razgovora). Osjećate ljutinu u mom glasu ali šta ću kad sam mekog srca.

Slavko Bovan је рекао...

Trebalo bi da večeras bude novih sadržaja na blogu. Osjećam da ih željno iščekujete.