уторак, 16. октобар 2018.

NOVO IZ NOVSKE

Piše: Vjeko Hudolin

ČLANOVI ZAGONETAČKOG KLUBA DRAGALIĆ 
NA ZNANSTVENOM SIMPOZIJU U NOVSKOJ

 Luka Ilić Oriovčanin skupljao je i zagonetke i pitalice
U organizaciji Novljanskog akademskog društva, Grada Novske i Ogranka Matice hrvatske u Novskoj je održan znanstveni simpozij o Luki Iliću Oriovčaninu, svećeniku, pjesniku i etnologu (Oriovac15. listopada 1817. - Novska4. veljače 1878.). Pokrovitelj tog skupa bila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, a supokrovitelj Matica hrvatska . 

Devetnaest izlagatelja govorilo je o kulturološkim, sociološkim, političkim i religijskim učincima djelovanja Luke Ilića Oriovčanina na Novsku i Zapadnu Slavoniju. 
Zanimljivo je da su na tom simpoziju sudjelovala i dva člana Zagonetačkog kluba Dragalić.  Mr. sc. Alojz Buljan, zagonetač i publicist, obradio je Oriovčaninov rad na skupljanju narodnih zagonetaka i poslovica koje je on objavio u knjizi „Narodni slavonski običaji (1846. Godine).

„Radi se o 271 narodnoj poslovici i 211 narodnih zagonetaka i pitalica, što predstavljaju najveći broj zagonetaka u jednoj zbirci do tada objavljenoj na hrvatskom, ali i širem prostoru na koji je tada pretendirao Oriovčanionov Ilirski pokret“, kaže mr. Alojz Buljan.

U svom opširnom prikazu osvrnuo se i na umjetničku, odnosno autorsku zagonetku koja je vezana za dječju književnost čiji je rodonačelnik književnik Grigor Vitez rođen u Kosovcu kod Okučana. Buljan je pisao je i o suvremenim zagonetačima koji su djelovali ili djeluju na području zapadne Slavonije između Novske i Oriovca. U tom dijelu svoga rada među ostalim spominje novogradiško Zagonetačko društvo „MAR“ i Zagonetački klub Dragalić.

U svom radu mr. sc. Mijo Gašparović govorio je o slavonskom selu sredinom 19. stoljeća u djelu „Narodni slavonski običaji“ Luke Ilića Oriovčanina. 
Za ovaj simpozij prilog na temu „Zapis o dvjestotinjak Oriovčaninovih zagonetaka“ pripremio je i dr. sc. Slavko Peleh, zagonetač, povjesničar zagonetaštva i publicist iz Zagreba, inače rođeni Okučanac. 
Simpozij u Novskoj pratilo je još četvero članova Zagonetačkog kluba Dragalić: Zvonko Karlik, načelnik općine Dragalić, Mato Višić, direktor i Ivanka Herceg, novinarka Radija Bljesak Okučani i potpisnik ovih redaka. 

3 коментара:

Belirac је рекао...

Na slici je, ako neko ne zna, Alojz Buljan.

Belirac је рекао...

Križaljkašima su poznati pojmovi: ORIOVAC - ORIOVČANIN - ORIOLIK.

Анониман је рекао...

Slavko, hvala na objavi priloga!

Miloduh