четвртак, 4. октобар 2018.

REBUSANJE (3391)

Enigmatski Dani ludaje 2018.
Autor: Zoran Milunović
14. mesto - 10 poena

7 коментара:

Dejan Minić је рекао...

Iako se neki delovi ponavljaju od ranije (mišar - Miša, Utina - rutina, na vodi - navodi), sve je vrlo lepo uklopljeno i da sam žirirao ovo bi bio moj favorit za pobedu.

Svetlana је рекао...

Miša rutinu pre sreće navodi (mišar utinu presreće na vodi)

Sačekaću da prvo da vidim da li je ovo rešenje, pre nego što išta kažem. :)

Svetlana је рекао...

Jedno "da" viška. :D

Slavko Bovan је рекао...

Jeste tačno rješenje.

Svetlana је рекао...

Slažem se sa Dejanom, vrlo lep rebus.
Ako uporedim sa Radetovim rebusom, oba su zasnovana na interesantnoj situaciji koja čini tečnu postavku, ovaj rebus ima elegantnije rešenje, a Rade je uklopio tri ptice, tako da mi je teško da se odlučim za jednog od njih. Zasada su mi zajednički na prvom mestu. :)

Dejan Minić је рекао...

Ponavljanje pojedinih delova (najčešće) mora da bude, jer je već mnogo toga objavljeno. Budućim generacijama će biti sve teže da sastave originalne rebuse, ali neće baš skoro biti iscrpljene sve mogućnosti / kombinacije.

Ukoliko sastavljač hoće da pojmovi u postavci i reči u rešenju budu potpuno originalni, mora da se trudi da nađe pojmove koji nisu (dovoljno) poznati, ali onda rizikuje da pojedini autori ne cene nepoznate pojmove.

Pre dve godine sam sastavio, po mom mišljenju izuzetan rebus: NAŠI BERU SURUČICE (na šiberu su ručice) i sumnjam da su u rebusima pre toga korišćeni pojmovi: šiber, ručice i suručice. Međutim, bilo je komentara da su suručice nepoznat pojam.

Da li je bolje upotrebiti već korišćene pojmove u nekim drugim kombinacijama ili potpuno originalne pojmove je veliko pitanje?! Svako po svom osećaju.

Dejan Minić је рекао...

Zoran je pokazao da ima ˝žicu˝ za rebuse i nadam se da će i nadalje ponešto objaviti.

Ovaj rebus stavljam ispred Radetovog baš zbog tog šmekerskog rešenja, kao i realnosti situacije i ovo ponavljanje nekih delova mi ne kvari utisak.