понедељак, 24. јун 2019.

ACTA AENIGMATICA (65)



OGRANCI EUB (2)
Piše: Stjepan Horvat
Tijekom ljeta 1970. godine bilo je više inicijativa za osnivanje ogranaka, a najbliža ostvarenju bila je u ona u Beogradu, koju je vodio prof. matematike Miljenko Zuber. To je zahtijevalo da se izradi i Pravilnik o radu ogranaka Enigmatskog udruženja Bjelovar, pa je Upravni odbor EUB dana 30. rujna 1970. godine prihvatio predloženi Pravilnik. Pravilnik je u cijelosti objavljen kao prilog „Glasnika Enigmatskog udruženja Bjelovar“ (br. 6 od 6. listopada 1970. godine).
Ovim Pravilnikom u prvom članku definiran je razlog osnivanja ogranka – širenje aktivnosti EUB na teritoriju SFRJ. Novi ogranak može imati po vlastitom izboru naziv: društvo, klub, sekcija, aktiv, kružok ili nešto slično, a uz to bi išao i neki specifičan naziv (kasnije su to bili Benik, Vazak, Zek i sl.).  Na osnivačkoj skupštini ogranka donosio se pravilnik o radu, koji je bio u skladu s aktima EUB, a potvrđivao ga je Upravni odbor EUB, a objavljivao se u „Glasniku EUB“. EUB je u to vrijeme osiguravao i pečat svakom svom ogranku, čiji sadržaj je bio, npr., Enigmatsko udruženje Bjelovar – Beogradski enigmatski klub Beograd.
Osnovni zadaci i ciljevi ogranka bili su: propagiranje zagonetaštva i zagonetačkih publikacija, a posebice izdanja EUB, okupljanje što brojnijeg članstva; prikupljanje arhivskih materijala vezanih za zagonetaštvo; organiziranje tečajeva, seminara i predavanja vezanih za zagonetaštvo; prikupljanje pretplatnika na izdanja EUB; organiziranje natječaja za sastavljače i odgonetače; suradnja s ostalim ograncima EUB i stranim zagonetačkim klubovima uz posredovanje EUB i tome slično. Tražila se inicijativa članova čije ideje bi se prenosile i na druge članove EUB i njegovih ogranaka.
Pravilnik je definirao rad skupštine, predsjednika i tajnika ogranka, što je bilo u skladu s tadašnjim načinom organiziranja udruženja građana (kasnije će to biti obrazac kod osnivanja samostalnih klubova). Svaki ogranak se trebao financirati od svojih aktivnosti – upisnine, članarine, provizija za reklamne priloge objavljene u izdanjima EUB, donatorskih priloga članova i sl.
Ubrzo nakon prihvaćanja potrebnih dokumenata krenulo se u osnivanje ogranaka, prvo u Beogradu, potom u Varaždinu i Zagrebu…

Нема коментара: