четвртак, 26. март 2020.

MIKROZOOPASIJANS

Milan Sečujski
(zapadni jezički standard)

6 коментара:

N. Petkovski је рекао...

ŽUNJ
PUŽ
PUH
SUP
PAS
OSA
SOB
LOS
VOL

N. Petkovski је рекао...

Između ose i soba, mogao je da dođe plus i KOS

Milan Sečujski је рекао...

Nije, zato što to onda više ne zadovoljava pravila pasijansa. Ovo, kao ni bilo koji drugi pasijans, nije bilo kakav niz logogrifnih anagrama, nego reči na susednim glavnim pozicijama ne smeju imati više od jednog zajedničkog slova, a reči koje su na glavnim pozicijama, ali ne susednim, ne smeju uopšte imati zajedničkih slova. Ovde je rešenje:

ŽUNJ - puž - PUH - sup - PAS - osa - SOB - los - VOL,

glavne reči (kojih u standardnom pasijansu obično ima 3 pa onda samo prva i poslednja ne smeju imati nijedno zajedničko slovo) su: ŽUNJ, PUH, PAS, SOB i VOL. Svaka sa susednom ima tačno jedno zajedničko slovo, a sa bilo kojom drugom nema nijedno. Da sam hteo da napravim niz logogrifnih anagrama, svakako bih na početak dodao i "tunj" - a ako dozvolimo ponavljanje slova, na kraj bi mogao doći i "lav" - ali ako uradim bilo šta od ta dva, to onda više nije pasijans.

Slavko Bovan је рекао...

Ovaj prilog je tipičan primjer kreativnosti u ovo ludo vrijeme. Zahvaljujem Milanu koji mi je uljepšao jutro (prva od mnogobrojnih poruka koje su mi stigle protekle noći - jutra, a koju sam otvorio i pročitao bila je ova sa pasijansom).
Nadam se da mi autor neće zamjeriti što sam se poigrao u naslovu.

N. Petkovski је рекао...

Hvala na iscrpnom objašnjenju. Nisam znao za te suštinske uslove i pravila. U svakom slučaju čestitam na inventivnom pristupu u kreaciji ove vrste enigmatskog stvaralaštva. Samo napred!

Milan S. је рекао...

Hvala! Pozdrav svima i perite ruke :)