понедељак, 19. јул 2021.

ACTA AENIGMATICA (172)

Gradski odgonetački kup 1988.

Piše: Stjepan Horvat

U osamdesetim godinama prošlog stoljeća zagonetački pokret bio je vrlo razvijen, čemu je pridonosilo organiziranje zagonetača (i autora i odgonetača). Bile su brojne inicijative osnivanja novih klubova zbog potrebe organiziranja republičkih zagonetačkih saveza (trebala su djelovati tri republička saveza da bi se mogao osnovati Zagonetački savez Jugoslavije), no klubovi su bili osnova za djelovanje većeg broja zaljubljenika u zagonetke. Da bi društva i klubovi opravdali svoje aktivnosti, u lokalnim sredinama osmišljavane su razne akcije, prije svega odgonetačkog tipa (u klubovima je bio veći broj odgonetača, a vodili su ih mahom autori zagonetaka). Tako je, po ideji Slavka Peleha (bio je prvi predsjednik Zagonetačkog saveza Hrvatske), pokrenuto natjecanje nazvano Gradski odgonetački kup, u kojemu su se natjecale četveročlane odgonetačke ekipe. U to vrijeme u Hrvatskoj je bilo desetak klubova i ovim natjecanjem pokušalo ih se animirati i pružiti im prigodu da se predstave u svojim sredinama.

Zagonetački savez Hrvatske uspješno je provodio ova natjecanja, a preko njih su odgonetači mogli osvajati odgonetačke titule i naslove. Kako bi ova natjecanja bila što ozbiljnija, Natjecateljska komisija ZSH utvrđivala je Propozicije pojedinih natjecanja i sudjelovala u njihovom provođenju, a stariji su klubovi imali prigodu da se uključe u pripremu zadataka koji su se rješavali u pojedinom krugu natjecanja.

Predsjedništvo ZSH odlučilo je da se natjecanja osmine finala GOK-a za 1988. godinu održi 23. travnja 1988. godine, a zadatke će pripremiti članovi Enigmatskog kluba Božidar Vranicki iz Splita (za sva natjecanja isti zadaci!). Klubovi su mogli prijaviti i više ekipa no od natjecanja u osmini finala oslobođene su bile ekipe ZD Čvor A, EK B. Vranicki, ZS Vazak i EUZ. Tako su u Vinkovcima trebali odgonetačke sposobnosti provjeriti odgonetači ZD Vinkovci i ZD Slavonski Brod, u Puli ED Sirena A i ZD Delnice, u Novoj Gradiški ZD Mar i ZS Rade Končar i u Zagrebu ZD Čvor B i ED Sirena B. Pobjednici ovih natjecanja susreću se s odgonetačkim ekipama koje su izostavljene iz ovog dijela.

U propozicijama su date detaljne upute o organizaciji ekipa, sudačkog odbora, zapisnika i sl., što je pomagalo domaćinima u pripremi. Svaki domaćin je nastojao ugostiti članove gostujuće ekipa, pa je to bio doprinos širem upoznavanju zagonetača i širenju enigmatskih ideja, stvarana su nova prijateljstva, dogovarana moguću nova suradnja i sl. Članovi EK Božidar Vranicki Luka Pavičić, Miro Ligutić, Marija Ćatipović, Ivica Radovniković, Zdenko Bakotić i Željko Bilankov pripremili su set od dvanaest zagonetaka, umnožili ga i prema rasporedu Natjecateljske komisije dostavili sucu zaduženom za provođenje natjecanja. Po završetku natjecanja napisan je zapisnik, koji se dostavljao u roku od osam dana u tajništvo ZSH (kasnije je po tome zapisniku podnošen zahtjev za kategorizaciju natjecanja i utvrđivanje novih odgonetačkih naslova).


1 коментар:

Belirac је рекао...

Pitanje za Luku: Ima li vaš klub kakve dokumentacije vezane za ono o čemu Štef piše?