понедељак, 27. децембар 2021.

ACTA AENIGMATICA (195) - A

Loznički enigmatski susreti ’86 (2)

Piše: Stjepan Horvat

U prošlom nastavku ove rubrike pisao sam o Biltenu koji je izdan nakon održanih Lozničkih enigmatskih susreta ’86 u Loznici u organizaciji tamošnje Enigmatske sekcije, koja je bila dio Kulturno-umetničkog društva „Viskoza“. Kao prilog dodao sam dvije stranice (treću i četvrtu) iz tog Biltena, držeći da su one dovoljna ilustracija. Ipak, na sugestiju urednika Jovana Nedića, donosim i sve ostale stranice, jer i na njima ima dosta činjenica vezanih za srpsku enigmatiku.

Kako sam u prošlom prilogu prepričao ono što se nalazi na ostalim stranicama Biltena „Lozničkih enigmatskih susreta '86“, sada bih se zadržao samo na stranici na kojoj je objavljen poredak rješavačkog natjecanja. Razlog tomu je i to što je ovaj primjerak Biltena došao do mene zbog provođenja kategorizacije odgonetača. Na stranici su vidljive i oznake koje su poslužile za vrednovanje održanog rješavačkog natjecanja i ostvarene nove odgonetačke titule prema usvojenim pravilima.

U odgonetanju je sudjelovalo petnaestero odgonetača: 1 (jedan) ovm (Željko Jandragić), 2 (dva) omk (Milutin Tepšić i Dušan Kos) i 1 (jedan) oC (Milan Marinović), dok su ostali do tada bili bez odgonetačkih naslova. Turnir je ima prosječnu bodovnu vrijednost 1,00 pa su prema pravilima naslove odgonetača C-razreda dobili: Magbula Pašić (EK Simon Racković), Slavko Peleh (ZD Čvor) i Pavle Marjanović (VEK Brankovina). Za više naslove nisu postojali uvjeti jer je bila i niska vrijednost cjelokupnog odgonetačkog natjecanja.

Prisjetimo se, kategorizacija odgonetača i autora zagonetaka, nakon osnivanja Enigmatskog saveza Jugoslavije, bila je jedna od stalnih aktivnosti toga saveza. Vjerujem da ću pronaći i podatke o nekim drugim dodjelama novih titula i naslova odgonetača na kasnije održanim natjecanjima.

Urednička napomena: Uz ovaj članak objavljuju se sve stranice Biltena „Lozničkih enigmatskih susreta '86“ s ciljem da se naglasi potreba da se skeniraju i objave sva slična enigmatska izdanja, pogotovo ona koja nisu pohranjena u bibliotekama i službenim arhivima pa im prijeti opasnost da potpuno nestanu.



Нема коментара: