петак, 3. децембар 2021.

REBUSANJE (4431)

 

10 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

6, 6

Konstantin је рекао...

Praznik u Nici (prazni kunići)

Анониман је рекао...

Kunići !? - gdje su tu ''rogovi''!?


stjena

N. Petkovski је рекао...

Ma, ajde, nr pravi se da ne kapiraš. Ona kvačica na Ć je rog (KUNIĆI). Kad se rog makne, ostaju KUNICI. Je l' ti sad jasno?

Анониман је рекао...

Poštovani kolega,
riječ ''kunić'' nema kvačicu već SAMO crticu, pa prema tome to ne može biti rogovka.


stjena

Milan S. је рекао...

Radix communis gravis.

N. Petkovski је рекао...

Stjena - moj komentar je bio u šaljivom tonu, nadam se da se ne ljutiš. Ali ja sam "znao" da se oni dijakritički znakovi popularno nazivaju i kvačice. Na Vikipediji sam našao ovo:

Дијакритик, такође познат и као дијакритички знак, је мала белешка додата слову која служи да промени изговор или разликују сличне речи. Појам долази од грчке речи грч. διακριτικός (дијакритикос, „препознатљив“). Неки дијакритички знаци, као што су акутни ( ´ ) и гравис ( ` ), често се називају акцентима. Дијакритички знак може се појавити изнад или испод слова или на неком другом положају. Главна употреба је да промени фонетску вредност слова у којем је додат, али може се такође користити за измену изговора целе речи или слога.

Nemam uopšte nameru da polemišem, ali su dosad na blogovima više puta objavljivane "rogovke" i "bezrogovke" i uvek se odnosilo na ono što se stavlja na C, Z, S da bi se dobilo Ć, Č, Ž, DŽ, Š, a sećam se da je jednom na ovom blogu bila i polurogovka gde se Č pretvorilo u Ć odbacujući pola "roga".

Svejedno, ja potpuno poštujem tvoj komentar, uopšte na ulazeći u tome ko je i da li u pravu.

Анониман је рекао...

Poštovani kolega Petkovski!

Nema uvrede. Želio sam reći da to nije rogovka; već riječ ''rogovka'' ima korjen ''rog''. Zato je i ova vrsta zagonetke imenovana tako. Ako bi se i ''crtica'' trpala u tu vrstu onda bi trebalo promijeniti ime zagonetci, npr. za ''crticu'' reći polurogovka.

Inače Wikipediju ne smatram ozbiljnim izvorom jer tamo svaka šuša može pisati, ispravljati (pa čak i veće ispravne tekstove!?), dopisivati i td. Ovo kažem jer sam i sam imao neugodna iskustva sa ''znalcima'' koji su mi prepravljali tekst. Pisao sam isključivo o zavičajnim temama o kojima malo tko bolje zna od mene (nisam egoista!).

stjena

Slavko Bovan је рекао...

Valja sa zadovoljstvom napomenuti da blogogazdi niste "nabili na nos" i očigledan korijen PRAZNI - PRAZNIK :)

Naravno, svjestan sam svih mana (i vrlina) ovog rebusa, ali da kažem da nisma ni za trenutak imao dilemu da li ga objaviti ili ne. Igrajmo se. Igrajte se.

To je bilo do juče...a sada kako sam zašao u ozbiljne godine, moraću da se uozbiljim (Izreka kaže da JE NAJTEŽE PRVIH 60 GODINA DJETINJSTVA).

Анониман је рекао...

Poštovani kolega Slavko!

To sa istim korijenom još jedan manjak ove zagonetke.
Moje javljanje je bilo u slijećem pravcu:

Ovaj i slične blogove prate (uvjeren sam) i mlade osobe, budući enigmati. Dakle početnici koji ''upijaju'' objavljeno - uče se!
Ako će im se prezentirati neispravni radovi (a da im se ne ukaže da su neispravni i zašto!) kako očekivati kvalitetne mlade suradnike !?

Na stranu zezanciju. Ta, ja sam poznat kao zafrkant!

S poštovanjem

stjena