понедељак, 14. фебруар 2022.

ACTA AENIGMATICA (202)

Osnivanje Enigmatskog kluba Sisak (EKS)

Piše: Stjepan Horvat

Gotovo da nema ni jednog enigmatskog kluba osnovanog od sedamdesetih do osamdesetih godina prošlog stoljeća u čijem osnivanju nisam na neki način sudjelovalo, bilo pomažući oko pripreme skupština, savjetima oko njihova tijeka, pripremom dokumenata i sl., a gotovo većini takvih događanja sam nazočio. Istaknutiji članovi EU Čvora dobili su zadatak da u svojim mjestima pokušaju osnovati novi klub (ogranak EUČ), pa je tako na red došao i Sisak, u kojemu je aktivno bilo nekoliko čvoraša. Bili su tu Ivan Berek, Božo Horvatinović i Ljubislav Drakulić, vrsni autori i enigmatski aktivisti.

Ljubislav Drakulić i ja dogovorili smo da u Sisku okupimo sisačke autore i s njima razgovaramo o mogućnosti osnivanja kluba. Sastanak je dogovoren za 26. siječnja 1980. godine i pozvani su svi za koje smo imali njihove adrese. Okupili smo se u prostorijama Turističkog društva u Sisku, a prema zapisniku (u pretisku je kao prilog ovom tekstu) nazočili su Siščani Ivan Berek, Miodrag Dobrić, Stjepan Dugač, inž. Jugoslav Harapin, Božo Horvatinović, prim. dr. Zvonimir Kurpes i inž. Franjo Žuk. Jovan Nedić, tada urednik u redakciji Čvora, i ja došli smo ispred EU Čvora, a usput smo dovezli i Dragu Batinića iz Kutine (kasnije osnivača EK Goran u Kutini).

Kao što je zabilježeno, ovaj sastanak je zamišljen kao dogovor oko organizacije osnivanja zagonetačkog društva u Sisku, ali nakon okupljanja i razmjene mišljenja prije službenog dijela, dogovoreno je da ovo ipak bude Osnivačka skupština Enigmatskog kluba Sisak. Službeni dio sastanka otvorio je Ljubislav Drakulić, koji je iznio kratku enigmatsku povijest Siska i autora iz ovog grada, a onda je predložio da se izabere radno predsjedništvo Osnivačke skupštine EKS. Za predsjednika je izabran Zvonimir Kurpes, a članovi su bili Franjo Žuk i Ljubislav Drakulić. Prihvaćen je dnevni red po kojem je radila Osnivačka skupština, a zapisnikom je zabilježen cijeli tok sjednice (u prilogu).

Za prvog predsjednika Enigmatskog kluba Sisak izabran je prim. dr. Zvonimir Kurpes, potpredsjednik je postao inž. Jugoslav Harapin, tajnik inž. Ljubislav Drakulić, a blagajnik Stjepan Dugač. Za počasnog predsjednika imenovan je inž. Franjo Žuk, doajen sisačkog zagonetaštva.


 

1 коментар:

Belirac је рекао...

Da nije ovakvih članaka i dokumenata, vjerovatno više ne bih ni znao da sam bio na osnivanju EKS-a.