субота, 12. фебруар 2022.

ZA RAZGOVOR UZ KAFU (46)

Odavno nismo razgovarali o enigmatici, pa da malo prodivanimo. Hajde da vidimo koji enigmatski list (listove) redovno kupujete (na kiosku). Redovno - svaki ili skoro svaki broj.

Da li ste na neki list pretplaćeni?
 

28 коментара:

Belirac је рекао...

Pa šta je ovo, još niko nije odgovorio?

Branko је рекао...

Kupujem redovno Feniks,Skandi Feniks i Kvizoramu!
B.Modrić

Slavko Bovan је рекао...

Kupujem Enigmu, iako nisam saradnik. Informišem se шta je objavljeno, a onda list poklanjam nekom od rješavača. Ostale mnogobrojne listove kupim samo pokoji broj (vrlo povremeno). Kupujem sve neenigmatske listovo za koje EKK radi enigmatiku, a Feniks mi stiže poštom (Zahvaljujem se redakciji!).

Slavko Bovan је рекао...

Valter Kvalić mi šalje svaki broj svog lista (LOGO). Hvala i njemu!

N. Petkovski је рекао...

Povremeno ti i Nikola Petkovski šalje elektronski njegov ENIGMO.

Slavko Bovan је рекао...

Šalje, a ja to i objavljujem.

U ovom razgovoru, razgovaramo o kupovanju enigmatskih listova na kiosku.

Анониман је рекао...


Na novootvorenom kiosku u Šimanovcima kupujem "NOVOSTI ENIGMU", "POLITIKA RAZBIBRIKU", "POLITIKA ENIGMATIKU", "ASTRO SKANDI"(koji dobijamo i preko pošte - hvala izdavaču) i dnevne listove u kojima ima enigmatskih dodataka: "POLITIKA" - subotom "UKRŠTENICA", "INFORMER" - "ENIGMATIKA" utorkom i petkom; "NOVA" - sredom "SKANDI NOVA"; "SRPSKI TELE-GRAF" - "SUPER ENIGMA" - subotom i najveća skandinavka nedeljom a povremeno pratimo i dnevnu rubriku; "ALO" - nedeljom "ALO RAZBIBRIGA"; "ČIK POGODI" i "GIGANT SKANDI" sam nabavio u kiosku u Pećincima.
Povremeno kupujem i izdanja novosadskih izdavača "EUREKU", "ENIGMATU", "BINGO" i dr. kao i izdanja Mileta Jankovića i Ivana Rudića.
Povremeno u lokalnim samouslugama kupujem i izdanja "RUBIKONA".
Izdanja iz Hrvatske povremeno dobijamo - "KVIZORAMU" kada nam se objavi neki prilog šalje nam Boris NAZANSKY; "FENIKS" - starije brojeve dobijamo od Miroslava ŽIVKOVIĆA;
Preko blogova i sajtova pratimo aktuelnosti u vezi sa enigmatskom štampom.
Interesantno bi bilo da se napravi pregled enigmatskih izdanja koja izlaze u regionu.
Vlašar

Božo је рекао...

Kad sam pročitao šta sve Vladimir kupuje,strah me uhvatio.Svaka ti čast kad stigneš sve uhvatiti i arhivirati,a vidim da ti to sve uredno slažeš.
Ja kupujem banjalučke Rubikon i ponekad Skandi+,od Petrovića dobijem Astro(na razne načine),i ponekad uzmem Feniks.

M. Милићевић је рекао...

Већ дуго година само Квискотеку.

Ilija Đurković је рекао...

Iako sam poznat kao pasionirani rješavač i kolekcionar, u situaciji sam da trenutno ne kupujem ništa od enigmatskih časopisa! Ranije sam povremeno kupovao "Razbibrigu", "Enigmatiku", "Marbo" i "Enigmu" koji dolaze u CG. Nažalost, izdanja Željka Petrovića još se ne mogu nabaviti u Podgorici. Veliki žal osjećam zbog nemogućnosti nabavke najboljih hrvatskih izdanja u Podgorici. U jednom periodu sam se bio izborio da lokalni dobavljač isporučuje "Kviskoteku", "Feniks" je bio redovan, ali je sve stalo nakon pojave pandemije. Pamtim da je u periodu 2008-2009 i "Kvizorama" dolazila ovamo. Vrlo rijetki su postali i odlasci u Hrvatsku gdje bih imao priliku da kupim ono što me zanima.
Dragiša mi čini veliku uslugu redovno nabavljajući primjerke "Kvizorame" u Gackom, koje mi donese kada se vidimo. Ljubaznošću redakcija "Feniksa" i "Kviskoteke" nekoliko puta sam dobijao malo veće pošiljke časopisa i vrlo sam zahvalan na tome. Glavni izvor nabavke bila su mi enigmatska takmičenja u regionu, gdje bih nabavljao veće količine časopisa (posebna zahvalnost Luki Pavičiću, Krsti Ivanovu, Valteru Kvaliću, Jovanu Nediću i Slovarimu). Posebno mi je ostala u sjećanju posjeta redakciji "Kvizorame" prilikom zadnje posjete Zagrebu, kada sam dobio dozvolu da uzmem "sve što mi je interesantno", a toga je bilo pregršt na policama.
Dugogodišnjim skupljanjem formirao sam vrlo bogatu kolekciju časopisa, tako da još uvijek ne moram da brinem da će "istrošiti" izvori za rješavanje, ali ipak mi nedostaje osjećaj kada na kiosku kupim željeni časopis i uredno ga složim u svoju zbirku.

Unknown је рекао...

Kupujem redovno "Skandi Sezam", "Kviskoteku", 50 Skandi, 101 Skandi, povremeno "Feniks", "Kvizoramu" i "Djerdan".
Fahrudin Handukic

Slavko Bovan је рекао...

E, sad već liči na razgovor uz kafu :)

Анониман је рекао...

Potiraljka -Ljubitelj povrća


SLAVKO BOVAN
LOVRAN

Mariofil Soldo

Анониман је рекао...

Potiraljka-Pjesnik

NIKOLA N. PETKOVSKI
VOLOSKO

Mariofil Soldo

N. Petkovski је рекао...

Potiraljke:

BROSKVA
POETA

Da budem iskren dosad nisam znao za pojam BROSKVA (isprva sam pomislio da treba BRESKVA), ali na internetu sam našao da je to vrsta KELJA

Nedjeljko Nedić је рекао...

Kavu sam popio nakon nogometa i ručka.
Moj popis časopisa koje kupujem je povelik: Kviskoteka, Feniks, Kvizorama, Skandi Feniks, Đerdan, Super Feniks, Skandi Đerdan, Super Skandi Feniks, 101 skandi, Specijal Đerdan, 50 skandi, Skandi Sezam, Kvizoteku a ponekada i Politiku Razbibrigu, Politiku Enigmatiku, Happy izdanja, Rubikon, Novosti Enigmu ...

Marko Mihaljević је рекао...

Redovito uzimam Kviskoteku, 50 Skandi, 101 Skandi, Kvizoramu, Feniks, Super Feniks i povremeno Skandi Feniks.

Lp

Krsta је рекао...

Kada je već reč o kupovini enigmatskih listova koji su se pojavili na kioscima kod nas, kupovao sam sve što se pojavilo u periodu od 1965. do 1985. godine. Mislim da nema potrebe da nabrajam njihove nazive, jer su ih kolege već spomenuli. Sve sam ih po nazivima i brojevima razvrstavao u odlagao u garaži na police. U dosta listova sam saradjivao. Moja greška, sada je već kasno, nisam primetio da zid na kome sam odlagao dotične listove je vlažio, upijao vodu pri većim padavinama, pa se pola, ako ne i više navlažilo, skoro ugljenisalo i isto sam morao da bacim. Ono što je ostalo, a objaviću šta je ostalo i ponuditi "na izvolite", bez ikakve nadoknade, osim poštarina da se plati. Prednost imaju Živadin Jovanović, samo na Enigmina izdanja, i Ilija Djurković na sve ostalo. Njima sam dao obećanje, a ono što oni ne žele, prvi ko se javi dobija. Takodje da napomenem, ranije sam iz nekih listova svoje radove isecao, lepio u sveske radi lične enigmatske arhive, te sam dosta primerke upropastio, a ostatak nisam bacio.
Sada kupujem samo one listove u kojima saradjuem.

Dejan Minić је рекао...

Izgleda da sam ja jedini koji ne kupuje ništa već godinama i tako će ostati. Jedino ˝Feniks˝ dobijam, ali ne svaki broj, verovatno je to do pošte.

U principu sam veoma nezadovoljan što su ukrštenice / križaljke progutale ostale zagonetke i vidim ih kao veliku opasnost za enigmatiku. Treba ih značajno smanjiti, bar za trećinu.

Mandrak је рекао...

Ja takođe ne kupujem ništa.
Astro sam poslednjih meseci dobijao na adresu, Gigant takođe (iz nekih ličnih razloga, s nestrpljenjem očekujem novi broj :P).

Feniks i sve ostalo iz te porodice ne dobijam već godinama. Sam sam tražio da mi ne šalju i skinut sam sa liste (nadam se da je kompanija cveta otkad ima jedan rashod manje, iako mi po evropskim standardima pripada autorski primerak svakog broja u kome je objavljen barem jedan moj rad), a izgleda da su me stavili i na crnu listu. Elem, pre mesec-dva sam tražio da mi pošalju samo JEDAN broj (onaj jubilarni), ali nisu mogli da mi izađu u susret. Šalju i kusima i repatima, uključujući one koji uopšte nisu saradnici i nikad nisu bili, a za mene, eto, nisu mogli da odvoje 200 grama papira.

Tonci M је рекао...

Redovito kupujem Feniks, a povremeno Kviskoteku, KVizoramu, Skandi Feniks i Logo. Na kraju svakog kvartala, kad čistim stan da se ne pretvorimo u "hrčke", zalihu poklonim susjedi :)

N. Petkovski је рекао...

Ni ja već nekoliko godina ne kupujem ništa. Jedino sam kupovao Politikinu "Enigmatiku" dok sam išao na Susrete enigmata Srbije da "ubijem" vreme rešavajući ukrštenice dok putujem vozom do odredišta (najčešće Beograd), a to je uvek bilo desetak sati putovanja. Nekoliko zadnjih godina nisam išao na SES, pa ni ne kupujem ništa za razonodu. Pošto imam stalnu enigmatsku saradnju u skopskim novinama, nemam ni vremena za rešavanje enigmatike u nekim časopisima. Silom prilike dok sam bio 15 dana u bolnici zbog kovida 19, porodica me snabdela sa nekoliko skopskih časopisa i tako sam traćio vreme po ceo dan rešavajući ukrštenice i ostalu enigmatiku. Cimeri u sobi su mi zavideli što imam čime da "ubijam" svakodnevnu dosadu.

N. Petkovski је рекао...

Zaboravio sam da napišem da dosad nisam dobio nijedan primerak "Astra", a baš bih voleo da vidim kako on izgleda. Pre par meseci mi je Jovan Nedić poštom poslao 4 časopisa (Enigmatika, Sudoku, Ćirilo i Oktopod) i jedino što sam uspeo je da ih natenane prelistam i toliko.

IlijaO је рекао...

Evo nekoliko riječi i od mene: NI ja kao ni Dejan, ne kupujem redovno ništa od enigmo-revija, osim u slučaju kad ima nešto moje u njima, i to uglavnom one zvučnije -"Feniks, Skandi Feniks i Kvizoramu a što onda ide u arhivu. Uz toliku masu revija i uz takve cijene teško je to pratiti financijski. A i inače sam zamijetio ( i skrenuo pažnju Feniksovcima,), da u moje malo mjesto Privlaka, stiže tek 2 primjerka SkandiFeniksa, pa ga zapravo u petak više nema na "Tisku".

Belirac је рекао...

Ja imam redakcijske pretplate za "Feniks" i "Skandi Feniks" te za "Kvizoramu", a od izdavača dobivam i "Astro skandi". Kad mi nešto bude objavljeno u listovima za koje enigmatsku rubriku priprema EKK, uglavnom primjerke mi kupe blogogazda ili kumovi iz Subotice. Podgoričku "Pobjedu" nabavljao mi je Ilija Đurković.

Мирослав је рекао...


Kupujem ENIGMU (zbog izvesne raznovrsnosti radova), ENIGMATIKU
(zbog navike), RAZBIBRIGU (zbog tekstova), prve brojeve (zbog kolekcije).
Kada sam u inostranstvu kupim na kiosku skoro sve enigmatske
časopise.
Premda iskačem iz teme, pomenuo bih kupovinu inostranih enigmatskih
knjiga. Ne bih pominjao cifru, jer još nije trocifrena.

Cryptoman је рекао...

Moj popis je sljedeći:
Feniks,
Super Feniks,
Kvizorama,
Kviskoteka,
50 skandi,
101 skandi,
Đerdan Skandi,
Politika Enigmatika,
Politika Razbibriga,
Logo (pretplata, jer ga nema u BiH na kioscima).

Анониман је рекао...

Kupujem Feniks,Superfeniks,Superskndi Feniks i Kvizoramu dok Skandi Feniks dobijam poštom.Povremeno kupim Kviskoteku jer mi moj skromni budžet ne dozvoljava više.RankoN