понедељак, 27. јун 2022.

ACTA AENIGMATICA (221)

Prijedlog za odlikovanje

Piše: Stjepan Horvat

U 1978. godini Enigmatsko udruženje Čvor trebalo je proslaviti prvu jubilarnu godišnjicu svog djelovanja. Tom prigodom pripremao se bogat program i bit će održana svečana Godišnja skupština. Uprava društva nastojala je među članovima propagirati značaj enigmatike kao društvene i kulturne aktivnosti kako bi djelovanje zagonetača dobilo na većoj važnosti i bilo prihvaćeno kao korisna društvena djelatnost.

Koliko je postojanje i djelovanje EUČ značilo za Bjelovar, može se zaključiti iz nekoliko činjenica. Tako je Savjet EU Čvor donio odluku da se povodom obljetnice predloži Komisiji za odlikovanja Skupštine Općine Bjelovar dodjela adekvatnog društvenog priznanja u obliku ordena. Napisana su tražena obrazloženja za dodjelu Ordena rada Stjepanu Horvatu, prvom predsjedniku i kasnije tajniku društva, te samom društvu za njegovo uspješno djelovanje.

U prilogu ovom tekstu donosim preslike prijedloga i obrazloženja za dodjelu ovog državnog priznanja Stjepanu Horvatu.

Povodom Dana Općine Bjelovar u svibnju 1978. godine Stjepan Horvat je primio Orden rada sa srebrnim vijencem na svečanom primanju organiziranom tom prigodom. EU Čvor je dobio godišnje priznanje Skupštine Općine Bjelovar. Ovomu moram dodati da je Orden rada sa srebrnim vijencem po značaju 33. orden od 35 koliko ih je imala tadašnja država!



2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

"Ovomu moram dodati da je Orden rada sa srebrnim vijencem po značaju 33. orden od 35 koliko ih je imala tadašnja država!"

Možda je nisko na listi ordenja, ali je ORDEN! Za čestitku!

Анониман је рекао...

Sjećam se, svi smo tada bili ponosni zbog Štefa i Partije koja je to prepoznala. Željko