понедељак, 13. јун 2022.

FOTO-SAFARI

Milan Sečujski ima za vas jedan interesantan zadatak. Nedavno je, s porodicom, bio na interesantnom putovanju (baš u vreme osvajanja pobede na MĐK) i vratio se pun utisaka i sa nekoliko fotografija od kojih je sklopio zadatak. Potrebno je na osnovu pet fotografija nastalih u jednom gradu i okolini pogoditi gde je bio. Svaka fotografija ima detalj koji upućuje na rešenje (ponekad vrlo skriven detalj). Evo kako ćemo se igrati. Svi posetioci bloga  mogu u jednom krugu da napišu naziv jednog grada (dakle, samo jednom!). Ostali mogu napisati naziv istog grada, ako misle da je to tačno. U narednom krugu možete upisati naziv istog grada (ako mislite da je to tačno) ili nekog drugog...i sve tako do pete slike. Važno: Ni Milan ni ja nećemo se oglašavati ni sa „da“ ni sa „ne“ do kraja igre. Za najboljeg detektiva proglasićemo onoga koji napravi najduži niz tačnih odgovora (računajući otpozadi). Dakle, za NOVI SAD (kao tačno) bolje je NOVI SAD – NOVI SAD - BEOGRAD – NOVI SAD – NOVI SAD, od NOVI SAD – NOVI SAD – NOVI SAD – BEOGRAD – NOVI SAD ili BEOGRAD, BEOGRAD – NOVI SAD – NOVI SAD – BEOGRAD.

Fotografije će biti objavljivanje na (otrpilike) sat vremena. Izvolite, što vas bude više, biće zanimljivije.





34 коментара:

Zdenko је рекао...

Reykjavík

Анониман је рекао...

Riga
Rajko

Andon Koloski је рекао...

Imajuću u vidu da su automobili parkirani sa leve strane ulice, to navodi da je grad u nekoj ostrovskoj državi gde se volan desno u automobile.

Andon Koloski је рекао...

Recimo Toršavn

Slavko Bovan је рекао...

DRUGA SLIKA. počinje drugi krug.

Zdenko је рекао...

Reykjavík

ESSA је рекао...

Oslo

Andon Koloski је рекао...

Svalbard

Slavko Bovan је рекао...

TREĆA SLIKA. Počinje treći krug.

Бранислав Никић је рекао...

Rejkjavik.
Obrazloženje ću dati na kraju igre bez obzira da li sam pogodio ili nisam.

Zdenko је рекао...

Reykjavík

Slavko Bovan је рекао...

ČETVRTA SLIKA.Počinje četvrti krug.

Zdenko је рекао...

Reykjavík

Zdravko је рекао...

Najvjerovatnije je Reykjavik. U svakom slučaju je Island. Ovo jezero na 4. slici je vulkansko jezero. Ime mu ima 5 slova.

IlijaO је рекао...

KERID?

Zdravko је рекао...

Da, mislim da je u pitanju to jezero.

Slavko Bovan је рекао...

PETA SLIKA. Još malo do završetka igre, nakon čega ću dodati još pet fotografija.

Zdravko је рекао...

REYKJAVIK. Piše i na znaku / reklami koji se nazire ispod zastave.

Zdenko је рекао...

Reykjavík

Slavko Bovan је рекао...

Evo i oostalih pet slika.

Slavko Bovan је рекао...

Zdenko nam "pokvario" igru :)

Slavko Bovan је рекао...

Vrlo lijepe slike.

Slavko Bovan је рекао...

Bravo za Zdenka. Kako si na osnovu prve slike došao do rješenja?

Inače, prva slika je trebalo da bude ova sa crnom mačkom.

Zdenko је рекао...

Sjevernjačka arhitektura, a po registarskoj tablici na automobilu sam zaključio da se radi o Islandu.

Zdenko је рекао...

Crna mačka

Fishersund street, Reykjavik

IlijaO је рекао...

Ako mogu ukazati na ( bar) dvije manjkavosti u ovoj igrici, ( a da mi se ne zamjeri!), a koje to možda i nisu, samo sam ih ja tako shvatio?.
Prva: Pokazujući primjer kako se treba "igrati" pokazani su primjeri Novi Sad i Beograd- nigdje nije spomenuto da se može raditi o bilo kom gradu na svijetu! Sukladno prvom, zaključio sam da naslovna slika ( a za koju sam znao da je Reykjavik, baš iz istog razloga kao i Zdenko), nije sastavni dio igre, pa sam čekao-prvu( službenu) sliku...a onda je sve propalo...iako sam pisao i brisao komentare, budući je Zdenko već reagirao...da je slika bila ispod teksta, e...ne bi samo Zdenko pokvario igru...
Uglavnom, zanimljivo i poučno!

Milan S. је рекао...

A lepo sam hteo tu registarsku tablicu da sklonim... :) Ideja prve slike bila je da vidite igralište na ulici koje je očigledno namenjeno za zimske radosti, koje su toliko zastupljene da igralište ostaje na ulici i u junu. Krater jeste Kerið, i automobili jesu parkirani s leve strane ulice, ali na slici br. 3 vidite da voze desnom (Island je jedno od ostrva gde se vozi desnom stranom).

Slavko Bovan је рекао...

Milane, šta kažu gospoda Islanđani i gospođe Islanđanke, prati li se tamo TIO tokom cijele godine ili samo u zimskim danima dokolice?

Slavko Bovan је рекао...

IlijaO, onakav primjer je iz čisto praktičnih razloga - Pošto je MS iz NS, a često je u BG, dalo se pretpostaviti da nije fotosafarisao po Vračaru ili Limanu.

Drugo, grad je grad širom dunjaluka. Cijenim da bi bilo znatno lakše da sam napisao...grad na Islandu a počinje na slovo R.

Na ovoj slici sa mačkensonom, mislio sam da je kuća od drveta, a Milan mi reče da je građena od lima. Pažljivije pogledah i rekoh sam sebi: "paziiiii stvarno!".

Sve je u svrhu zabave. Živi bili.

Milan S. је рекао...

Gospoda Islanđani i gospođe Islanđanke kažu: Við fylgjumst með TIO allt árið!

Te limene kuće nisu toliko iznenađenje kad čovek uvidi da je tamo drvo prava retkost (osim gde se nako baš zaintačio da ga posadi). Ovo koje vidite na slici (kako nas obaveštava tablica sa druge strane kuće) dobilo je prestižnu nagradu "drvo godine 2016", što i nije naročit podvig s obzirom na konkurenciju. (Čudi me da nam je Zdenko prećutao ovu zanimljivost :) )

Бранислав Никић је рекао...

Ostadoh dužan mojim obrazloženjem kako sam otkrio da je Rejkjavik i bio potpuno siguran (ono što sam napisao kao da nisam siguran, bila je varka).
Prvo sam na internetu pogledao registarske tablice sa Islanau i zaključio da ima sličnosti s onom što je na fotografiji. To nije bilo dovoljno, pa sam pokušao na osnovu slike da nadjem sličnu. U početku sam nalazio razna dečja igrališta, pa ni to nije dalo značajne rezultate, a onda sam pretražio pomoću Milanove slike i našao to igralište u Rejkjaviku.

Milan S. је рекао...

Da, Slavko i ja se nismo najbolje razumeli - ja sam zamišljao takmičenje kao "bez korišćenja interneta", pošto bih u suprotnom svakako sklonio barem tablice, a verovatno bi i izbor slika bio sasvim drugačiji (na primer, ne bi mi palo na pamet da stavim sliku glavne crkve u Rejkjaviku). Internet pretraga je stvarno jako uznapredovala kada vi uz pomoć slike snimljene iz drugačijeg ugla, pod drugačijim osvetljenjem i u drugačijim okolnostima uspete da identifikujete dečje igralište bilo gde na svetu. Ovo nam svakako pokazuje da jedno od glavnih pravila koje režiser treba da postavi jeste - da li je bilo kakva internet pretraga dozvoljena ili ne.

Svetlana је рекао...

Čak i da se to napiše, kako ćeš znati da li je ipak korišćen internet ili ne?

Milan S. је рекао...

Nikako, naravno - ali ako bi Slavko pitao pobednika kako je došao do rešenja, a ovaj rekao "takve gume se samo po Rejkjaviku voze", posle trećeg foto-safarija postali bismo sumnjičavi :) Nekako mi se čini da je igra ipak suviše bezazlena da bi bilo kome palo na pamet da vara. Mnogo mi je realnija mogućnost da pobednik kaže "našao sam na internetu - a nisam znao da ne sme, izvinite, nisam pažljivo pročitao uputstvo", i ne bi me uopšte iznenadilo da se takva stvar vrlo često desi.