среда, 15. јун 2022.

JOVANOV SLOGOVNI KVADRAT (346)

BO, BO, ČKI, KO, KO, LA, LjE, LjE, NI, NI, O, RI, RI, SLA, VA, VA

Vodoravno i okomito: 1. Bolesti organa vida, 2. Đerdani; okovratnici (tal.); također: glumci amaterske kazališne družine iz Dubrovnika (vidjeti ovdje), 3. Imenjakinja književnika Pekića, 4. Kao lijenčina, na način lijenčine.

Autor: Jovan Nedić

6 коментара:

Анониман је рекао...


Odgonetka:

O--KO--BO--LJE
KO-LA--RI--NI
BO-RI--SLA-VA
LJE-NI-VA-ČKI

Vlašar

valter kvalić је рекао...

Lijepi kvadrat, doduše ima neke manjkavosti. Dvije su riječi imenice u množini, jedna je pridjev a jedna je ime koje se ne može opisati kao ime neke konkretne osobe. Sve ostalo je savršeno.
Valter

Belirac је рекао...

Bez ironije: ovo nije savršen slogovni kvadrat, niti je ovo rubrika koja teži savršenstvu. U ovoj rubrici objavljujem korektne sastave, u kojima istražujem različite sastavljačke mogućnosti. Naročito uspjele radove nastojim objaviti u enigmatskim listovima.

O kakvim je manjkavostima riječ? Životno, jezički pa i enigmatski množine su jednako vrijedne kao i jednine. Jezik ne može bez pridjeva pa zašto bi onda zagonetke bile bez njih? A da neko manjkavošću može smatrati ime Borislava - to ne bih nikad pomislio!

valter kvalić је рекао...

Slogovni kvadrat 4x4 jedna je od najlakših disciplina za sastavljanje u enigmatici. Upravo stoga smatram da je minimum onoga što autor treba ponuditi da sve četiri riječi budu imenice u jednini. Već sam jedanput pisao o tome i uputio sam izazov sastavljačima da pokušaju sastaviti kvadrat sa četiri imenice i sa maksimalnim brojem slogova koji se neće sastojati od jednog suglasnika i jednog samoglasnika. Mi koji imamo neki staž u enigmatici ne bismo se smjeli zadovoljavati radovima koji su samo korektni. To valja prepustiti početnicima.
Valter

N. Petkovski је рекао...

Vrlo interesantan komentar u kojemu se "napadaju" sve 4 reči iz kvadrata. Ako u sve četiri ima kakva manjkavost, šta je onda ono "sve ostalo je savršeno"?

I još nešto u vezi imena Borislava: na internetu postoji vrlo kvalitetan opis "imena koje se ne može opisati kao ime neke konkretne osobe". Dakle: Борислава Перић Ранковић (16. јун 1972, Бечеј, Југославија) српска је стонотенисерка и параолимпијка. Игра десном руком, а на Параолимпијским играма 2008. у Пекингу и Параолимпијским играма 2012. у Лондону је освојила сребрну медаљу.На параолимпијским играма у Рију 2016-те, Борислава осваја златну медаљу и сребрну са Надом Матић у екипном такмичењу.

Ne ulazim u komentar kvaliteta kvadrata, samo me zaintrigirao interesantan komentar.

N. Petkovski је рекао...

Sad sam primetio i jedan kuriozitet vezan za dotičnu Borislavu - danas joj je 50-ti rođendan!