понедељак, 4. јул 2022.

ACTA AENIGMATICA (222)

Rječnici udarna snaga Čvorovog knjižarskog izloga

Piše: Stjepan Horvat

Već sam u nekoliko priloga pisao o problematici izdavanja knjiga zagonetačke tematike. Zagonetačko društvo Čvor dalo je značajan doprinos toj zagonetačkoj djelatnosti i vjerojatno još dugo vremena neće biti nadmašeno.

Od prvog dana djelovanja izdavanje stručne enigmatske literature bilo je jedna od glavnih odrednica društva. Sve što je u tom pravcu učinjeno nastalo je uz velika odricanja svih članova, posebice autora zagonetaka, jer bila je činjenica da su sredstva pronalažena od ukupnih prihoda od prodaje časopisa, a uz smanjene autorske honorare. I autorske naknade za knjige bile su manje od nekih standarda, minimalne i često isplaćivane prema broju prodanih primjeraka. No i pored svega toga u to vrijeme otisnut je velik broj naslova, među kojima i niz, za zagonetaštvo, vrijednih, knjiga: Priručnik za odgonetače, Kako sastaviti dobru križaljku, Bibliografija enigmatike, Leksikon zagonetača Jugoslavije, Enigmatski rječnik 5, Enigmatski rječnik 6 i dr.

Za sjednicu Savjeta EUČ u studenom 1981. Slavko Peleh pripremio je izvješće o knjigama u nakladi društva, pa je zanimljivo pogledati neke brojke. Do 1980. godine izašla su dvadeset i dva naslova različite tematike, pa je i zainteresiranost članova za njih bila različita. Svakako među tim naslovima najviše je prodano Priručnika za odgonetače (otisnut u dva izdanja!), potom slijede Kako sastaviti dobru križaljku, Leksikon zagonetača Jugoslavije i Enigmatski rječnici (od 2 do 5 slova).

Iako su u početku naklade bile relativno visoke (1.000 do 2.000 primjeraka), prodaja je bila znano niža pa je niz knjiga godinama stajao na skladištu. Jedan od razloga viših naklada bio je u tome da je tada cijena tiska knjige po komadu bila niža, što je rezultiralo i nižom prodajnom cijenom, no niža prodajna cijena nije povećavala prodaju. Prodajom knjiga nisu se mogli osigurati prihodi koji bi pokrivali troškove tiska novih knjiga i bez odvajanja od prihoda iz prodaje časopisa ne bi bilo ni zagonetačke literature.

No i pored svega toga EU Čvor je tada, a čini mi se i još i danas, jedan od najvećih specijaliziranih nakladnika na svijetu. Samo u posljednje tri godine izdano je tridesetak naslova, a i dalje se svaki mjesec pojavljuje po jedna knjiga, knjižica ili brošurica autora s područja čitavog regiona. Istina, danas su naklade znatno niže, no i prodaja nije velika, a knjige se najbolje raspačavaju ako su – besplatne! Srećom, moderna tehnologija tiska omogućava da skladišta gotovih knjiga više nisu velika, a sve veći broj je knjiga koje se pojavljuju samo u digitalnom izdanju. Naravno, autori su i dalje zakinuti za bilo kakav honorar i sve se radi za – čast i slavu!


2 коментара:

Slavko Bovan је рекао...

"No i pored svega toga EU Čvor je tada, a čini mi se i još i danas, jedan od najvećih specijaliziranih nakladnika na svijetu."

Slavko Bovan је рекао...

Svaka čast!