понедељак, 11. јул 2022.

PIRAMIDE IZ "FENIKSA"

Piše Luka Pavićić

Štef Horvat me zamolio da zajednički ukoričimo piramide iz riječkog enigmatskog dvotjednika Feniks, što sam sa zadovoljstvom prihvatio, i plod te suradnje je ugledao svjetlo dana. Od 578 uradaka u autorstvu 40 sastavljača u knjižici je 16 piramida predstavljeno sa opisima. Na kraju su objavljene riješene piramide sa bazom 15 i 16 slova, te razne varijante: vreteno, pješčani sat ... i nekoliko noviteta: dragulj ....

4 коментара:

Анониман је рекао...

Dobio sam knjigu i stvarno zaslužuje pažnju i pohvalu za uložen rad i trud. I vizuelno mi je jedna od boljih knjiga, koje sam imao u rukama u zadnje doba (isto važi i za knjigu Živka Đokića) Šteta, što su se podkrale nehotične greške, koje kvare renome knjige. Pri tome mislim, da u spisku autora nema barem dvojice autora, iako su njihove piramide objavljene (mislim na Aleksandra Kalmara i Branka Milovanovića) te različitog nazivanja istog autrora (Boris/Damir).

Štefan Markovič

Анониман је рекао...

Ova Lukina piramida ima velik faul, što bi rekao Slavko. Rajko

Анониман је рекао...

Gdje upisati pojam pod 14.?

Luka је рекао...

Mea culpa mea maxima culpa!

Prihvaćam primjedbe oba "kritičara", no poštujući narodnu mudroslovicu: "Tko radi taj i griješi!" nadam se da će nam biti oprošteno. Očito je pred kraj projekta popustila koncentracija, te nisam uočio i sugerirao Štefu ispravak navedenih grešaka.

Dok kod moje i Perine piramide na dnu ima mjesta za upis 14-ice, doduše bez kockica, veća je gr(ij)eška što je, nažalost, s popisa otpalo čak 7 autora 11-ica (vjerorojatno su ih preklopile slike): D.Kos, I.Grbin, A.Kalmar, M.Kosanović, V.Kuterovac, N.Nedić, te J.Butina (prmetajno vreteno) i B.Modrić (skraćeno vreteno).

Živućim autorima u Štefovo i svoje ime duboko se ispričavam.

Ova dva "faula" zasigurno nisu usamljena, jer se vjerojatno potkrala još poneka greška. Unaprijed se zahvaljujem svima na uočenim i ukazanim propustima, koji se mogu ispraviti u nekom budućem dopunjenom izdanju.