понедељак, 22. август 2022.

ACTA AENIGMATICA (229)

Naklada Džepne križaljke

Piše: Stjepan Horvat

Današnji prilog, moje pismo Slavku Pelehu od 11. srpnja 1969., donosim iz dva jednostavna razloga:

1.     Da skrenem pažnju na to da je Enigmatsko udruženje Bjelovar (EUB) sredinom 1969. godine dogurao do toga da su financijske mogućnosti omogućile tisak listovnog papira (memoranduma) na kojemu smo redovito odgovarali suradnicima, pisali poslovna pisma i sl. Memorandum je bio A4-formata, otisnut u boji, a zanimljivost je i to da je uz službeni naziv Enigmatsko udruženje Bjelovar dodan logotip glave časopisa Čvor. Vjerojatno smo u podsvijesti već tada počeli koristiti naziv Čvor za sve djelatnosti koje smo obavljali.

2.     Pišem o „špijunaži“ (poslovnoj svakako) koja se dogodila nakon moga posjeta uredništvu Sportske štampe koja je bila nakladnik Džepne križaljke, jedinog tada hrvatskog časopisa s dugogodišnjom tradicijom izlaženja. Urednik je bio zagonetački velemajstor Marijan Kancelarić, vrsni zagonetački pjesnik, rebusaš i križaljkotvorac. On je bio jedan od prvih profesionalnih zagonetača koji je i mirovinu zaslužio uređuju upravo Džepnu križaljku. Kao što sam naveo u pismu, tiskana naklada ovog lista 1969. godine bila je 24.950 primjeraka, što je bio značajan podatak za naša nastojanja da se poveća naklada Čvora. U odgovoru na ovo pismo Slavko Peleh mi je napisao:

Tvoje nastojanje oko povećanja naklade su na pravom putu i nadam se da ćemo i mi moći povisiti našu realiziranu, prodanu nakladu, jer i mi možemo natiskati 24.950 primjeraka, no važnije je gdje se i koliko proda.


 

Нема коментара: