четвртак, 12. јануар 2023.

11 SLOVA

Sinoć je u "Slagalici" kompjuter prijavio reč od 10 slova. Milan Žarkovački javlja da ima reč od 11 slova. Vidite li tu JEDANAESTOSLOVNU reč i vi?!

7 коментара:

Zoca је рекао...

Da li misli na "projahivati"?
ZM

Milan Žarkovački је рекао...

Da, misli.

Božo је рекао...

Sinoć sam uočio tu reč,i odmah proverio.U prvom rečniku koji sam uzeo (Obratni) našao sam potvrdu za reč.Sad se pitam koji rečnik koriste na RTS-u.

Miroslav Cvetković је рекао...

Dok je Milka Canić bila živa na njenom stolu je uvek bio šestoslovni "Rečnik srpskohrvatskoga književnog jezika".

Miroslav Cvetković је рекао...

Šestotomni!

Бранислав Никић је рекао...

Da, ja sam prilikom snimanja jedne emisije upotrebio reč VREČATI za koju je ona rekla da se ne prihvata, jer nije nikad čula za nju. Insistirao sam da proveri u tim rečnicima, jer sam je puno puta čuo kao izraz ''vrečiš kao koza''. Kada je pronašla tu reč, ljubazno se izvinila i rekla mi da sam prvi koji je upotrebio tačnu reč, a da ona nju nije nikad čula.

Vanja Tomašev је рекао...

RTS ne koristi rečnik za pronalaženje najdužu reč. Rečnik se koristi samo u slučaju da je reč koju takmičar ponudi sumnjiva lektoru, pa se proverava.

Zapravo, najduža reč je unapred zadata, to jest autorski tim unapred odluči koja će biti najduža reč. Ukoliko zamišljena reč ima manje od 12 slova (recima 10, kao u ovom slučaju), dodaju se dva slova. Obično se dodaju neka dva "teška" slova (recimo Ž i LJ), tako da ne bi moglo da se sastavi ništa duže od onoga što su autori zamislili. Nekada, naravno, omanu, pa se desi da može da se sastavi duža reč od one koju su zamislili.