недеља, 10. март 2024.

SOZAH (RASPIS)

Natjecanje u sastavljanju zagonetka u okviru XL SOZAH-a održat će se dopisno u pet kategorija. Stručni ocjenjivački žiri odredit će plasman u svakoj kategoriji, a ukupni pobjednik bit će natjecatelj koji bude imao najbolji redoslijed računajući svih pet kategorija. Svaki rad mora biti potpisan imenom i prezimenom autora, mjesto iz kojega dolazi i treba biti navedena (tročlana) ekipa ako se autor za nju natječe. Dakle, potrebno je sastaviti ovih pet zagonetki:

1.   KRIŽALJKA 20 x 14 u koju treba uvrstiti dva tematska pojma po izboru autora. Jedan tematski pojam mora biti ime i prezime neke povijesne ili suvremene poznate osobe iz Istre, a drugi mora biti naziv nekog naseljenog mjesta u Istri. Napominjemo da će jedan od kriterija pri žiriranju biti i duljina tematskih pojmova. Poželjno je da u križaljci bude fraza i sintagmi, ali samo onih koje su kao takve (masnim slovima) zabilježene u nekom hrvatskom rječniku. Križaljku ne treba opisivati, ali valja navesti izvore za manje poznate pojmove.

2.   PREMETALJKA kojoj je rješenje TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA LABINA. Anagram mora biti čist, dakle bez dodavanja ili oduzimanja slova.

3.   ČAROBNI LIK koji mora sadržavati pojam MASLINICA. Autori sami biraju kakav čarobni lik žele sastaviti (kvadrat 9x9, štit, rasputnica, rogalj gornji ili donji, kutnik gornji ili donji, zvijezda, kaskada I sl.). Kod uvrštavanja sintagmi vrijedi isto pravilo kao I kod križaljke. Čarobni lik ne treba opisivati

4.   REBUS koji u rješenju mora imati neki pojam vezan uz Istru s time da se pojam ISTRA ne može koristiti ni u postavi ni u rješenju. Jedan od bitnih kriterija pri ocjenjivanju bit će prikazivost ideje crtežima ili fotografijama.

5.   ZAGONETKA U STIHU koja ne smije biti premetaljka, a rješenje ili jedno od rješenja je pojam ili su pojmovi vezani uz Istru.

Riječi i pojmovi koji se uvrštavaju u bilo koju zagonetku moraju biti u skladu s pravopisom I gramatikom hrvatskog standardnog jezika. U svakoj od pet kategorija natjecatelj može poslati samo jedan rad najkasnije do 15. ožujka 2024. godine na valterkvalic@yahoo.com.  Za možebitne dvojbe ili dodatne upite slobodno se javite na gornju e-mail adresu ili na 091-570-4706.

41 коментар:

Slavko Bovan је рекао...

Prvo podrška pa ćemo da vidimo šta nam je činiti.

Slavko Bovan је рекао...

Idemo lagano.

Slavko Bovan је рекао...

Jedno preciziranje molim.
Pod 1 je zadatak i naziv naseljenog mjesta u Istri. Pretpostavljam da se misli na HRVATSKI naziv mjesta. Pošto dosta mjesta ima i italijanske nazive, šta bi se desilo ako bi nekome palo na pamet da uvrsti takav naziv? Bolje je da razjasnimo odmah neko naknadno raspravljamo.

PS. San Lorenzo del Pasenatico svakako se uklapa po dužini, ali mami :)

Анониман је рекао...

Valter se malo nespretno izrazio. Nastoji se izbjeći da netko ispuni formu sa npr HUM u nekom uglu križaljke. Ideja je da se dobije što više križaljki koje bi mogle biti objavljene u Feniksu. Dakle, može pobjediti i Poreč i Rovinj, a manje će se vrednovati bjeline bez traženih pojmova. Tako sam barem ja shvatio. Pero

valter kvalić је рекао...

U obzir dolaze samo nazivi na hrvatskom jeziku
Valter

IlijaO је рекао...

Zna li se šta za SES? Mjesto, vrijeme, okolnosti, cijena....Zanima mene i još njih par oko mene...čisto radi usklađivanja ...

Slavko Bovan је рекао...

IlijaO, pitanje je sasvim umjesno i blagovremeno. Svi očekujemo da se vrlo brzo objavi sve za SES.(Što prije to bolje)

U međuvremenu, pripremamo ovih pet zadataka za SOZAH. (Ja sam uradio dvije petine. Naravno, pobjednički radovi, što i vama želim).

Анониман је рекао...

Kod nas u Hrvatskoj domaćin se zna godinu dvije unaprijed. Podijeljeni smo u četiri enigmatske regije (Varaždin - Čakovec, Rijeka - Istra, Slavonija i Dalmacija) tako da je ove godine došao red na nas. Sljedeći 41. SOZAH bit će dogodine u Orahovici. Imali smo i dva "izleta" u susjedstvo kod Nedića u Orašju i u Širokom Brijegu. Kako smo vezani jezikom a ne politikom, smatram da bi Banja Luka kao domaćin mogla skupiti mnogo sudionika. Pero

Slavko Bovan је рекао...

I u Srbiji je bila dobra praksa da se na Susretima odredi domaćin sledećih Susreta. Zadnjih godina u ESS je bilo "važnijih" stvari (besmislene rasprave) pa organizacija SES-a (za moj ukus) prilično škripi od 2018. pa nadalje.

Načelno smo se dogovorili da SES 2024. bude u Višegradu (a ako to ne bude moglo, onda Smederevo). Po mojim informacijama definitivna odluka ćemo saznati 16. marta u Valjevu.

Što se tiče BL, složio bih se s Perom.

Slavko Bovan је рекао...

Molim sve članove EKK koji ŽELE da budu članovi ekipa (izvjesno je da ćemo imati više od jedne ekipe) da mi se jave. Zajednički ćemo sklopiti EKK 1, EKK 2...

Danas sam dobio vrlo primamljivu ponudu da budem treći član jedne ekipe kojoj prva dvojica garantovano donose najviši plasman. Jeste vrlo primamljivo, ali morao sam se zahvaliti na ponudi jer ću ipak "na teren istrčati u narandžastom". Podsjećam da smo prethodne dvije godine nastupili u sastavu J. Nedić, B. Babič i S. Bovan (i nismo bili uopšte rđavi - prošle godine drugoplasirani).

Jovane, sastavljaj! (Za Borisa sam siguran da je već dosta uradio).
Do mene dolaze informacije da će makar deset članova EKK učestvovati s ozbiljnim ambicijama. Tako treba.

Slavko Bovan је рекао...

Sastavljate li? Ja se nisam odmakao dalje od anagrama i rebusa. Hoću, čim stignem.
Pouzdano znam da je jedan kolega zgotovio svih pet komada poodavno.

ZHorvat је рекао...

Prvi dan, sastavljanja, mi "uletio" pobjednički anagram!?

Predrag Bošnjak је рекао...

Džems je aktivno uključen u sastavljanje...

Анониман је рекао...

Džems kao i još par enigmata, koji me zvaše, misle da sam ja u žiriju. šef žirija je glavni organizator Valter Kovačić, a pomažu mu Feniksovi urednici Željko Jandragić i Rajko Ricijaš, kao i opisivač, pomalo zaboravljeni vrsni križaljkaš, Hrvoje Vlahov. Prognanik Pero

Анониман је рекао...

Kvalić, a ne Kovačić!

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Danas sam imao slobodnog vremena pa sam eksperimentisao šta se može uraditi s križaljkom. Prvobitno sam zamislio da napravim početnu razradu teme, a na krju sam sklopio 99%. ostalo je samo da vidim kako da završim dvije-tri sitnice (četvoroslovi).

Slavko Bovan је рекао...

Još nisu sklopljene ekipe EKK. Radimo na tome, ali ne bi blo loše da stignu povratne informacije od potencijalnih članova.

Slavko Bovan је рекао...

Još zagonetna pjesmica, pa da zapjevamo.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Dakle, do isteka roka za slanje - 27 dana.

Slavko Bovan је рекао...

Ekipu EKK i ove godine sačinjavaju naše mlade nade: Boris Babić, Jovan Nedić i Slavko Bovan. (Da li se to čuje aplauz u pozadini?).

Sad malo ozbiljnosti: Navijam da bude dosta učesnika i dosta učesnika.

Анониман је рекао...

I koja učesnica. Pero

Slavko Bovan је рекао...

... I KOJA UČESNICA I KOJA UČESNICA.
Hvala na dopuni.

Slavko Bovan је рекао...

Danas sam imao čast da pogledam budući pobjednički rebus.

Ne, nije moj. Moj je odmah do pobjedničkog :)))
(Morao sam sastavljati rezervni jer je onaj prvosastavljeni imao "faulčić").

Uvijek postoji vjerovatnoća da će neko sastaviti nešto genijalno, ali ovom rebusu kome sem bio "predarbitraža" od mene bi dobio ocjenu 10+.

Učestvujte!

Slavko Bovan је рекао...

Kompletirao sam sve za SOZAH.
A, vi?

Анониман је рекао...

Evo i ja sam danas poslao posljednji rad (pjesmuljak u šestercu). Kao i zadnje dvije godine, branim boje "Čvora", ovaj put s Hajrom Amerikancem i mlađahnim Živkom Barišićem. Predlažem da ti Valter poslije 15. pošalje popis sudionika da ga objaviš na svom međunarodnom blogu, jer sudionika ima iz šest ili sedam zemalja. Što bi rekao Edo Maajka - sami stranci, a sve Bosanci. Pero

Slavko Bovan је рекао...

Opštepoznato je da sam spreman da objavim sve bitno što mi stigne, a spisak učesnika jeste bitan.

Boris Babič i Jovan Nedić su takođe završili posao.

IlijaO је рекао...

Poslano u kompletu! Mislim da je kompletirana i pošiljka ZD"Raščica" Orašje- ove godine, valjda , bez diskvalifikacije...

Slavko Bovan је рекао...

JOŠ OSAM DANA DO ISTEKA ROKA.

Slavko Bovan је рекао...

Jođ pet dana do isteka roka za slanje.

Slavko Bovan је рекао...

Od Valtera su stigli ovi podaci:
Do sada je radove poslalo 46 osoba. Došlo je 29 križaljki i čarobnih likova, 40 premetaljki, 37 rebusa i 26 zagonetki u stihu

Slavko Bovan је рекао...

Ako mene pitate (a ne pitate!) zasad je dobro, ali ima dosta potencijala da se brojevi znatno uvećaju. navijam za to!

Slavko Bovan је рекао...

Još tri dana do isteka roka za slanje.

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.
Slavko Bovan је рекао...

Ja znam, ali ne mogu da prekršim pravilo ovog bloga i odgovorim na anonimno postavljeno pitanje.

Анониман је рекао...

Sadri husmani , probao Sam da posaljem radova za otvoreni dopisni konkurs i nisam uspeo

Dejan Minić је рекао...

Pošto Slavko obično u ovo vreme odmara, ja ću da odgovorim umesto njega. Danas je valjda poslednji dan i treba požuriti.

Pošaljite ponovo radove na valterkvalic@yahoo.com, trebalo bi da adresa funkcioniše. Ja sam slao rebus prošle nedelje i Valter mi se uredno javio da je rad primio.

Sadri husmani је рекао...

Ja sam poslao danas radove, i posto nisam dobio odgovor posumljao sam, da nije email ne funkcionalan

Dejan Minić је рекао...

Bez brige, onda je sve u redu. Javiće se Valter, ne radi u hitnoj službi pa da mira da dežura.

Eh, da sam u Istri, samo bih pio ona lepa vina i ništa ne bih radio:)

Анониман је рекао...
Администратор блога је уклонио коментар.