понедељак, 4. март 2024.

ČASOPIS NADA

Časopis NADA

Za povijest enigmatike u Bosni i Hercegovini značajan je časopis Nada. Bio je to list namijenjen pouci, zabavi i umjetnosti, koji je izlazio u Sarajevu dva puta mjesečno u razdoblju od 1895. do 1903. godine. Časopis je pokrenuo Kosta Hörmann (rođen u Bjelovaru, 8. rujna 1850. a umro u Beču, 16. studena 1921.), austrougarski vladin povjerenik za Sarajevo, ujedno i glavni urednik izdanja, dok je književni podlistak uređivao Silvije Strahimir Kranjčević (1865.-1908.). Izdavala ga je Zemaljska vlada za BiH, a izlazio je dva puta mjesečno, na latiničnom i ćiriličnom pismu. Časopis je izlazio do 1903. godine, kada je ugašen radi financijskih razloga.

Časopis je objavljivao i zagonetke (neke od njih objavljene su na blogu Nedjeljka Nedića), potpisivane punim imenom i prezimenom autora ili pseudonimima. Na žalost, ovaj dio je neistražen pa se malo zna o tim zagonetačima.

U prilogu je naslovna stranica broja 18 od 15. rujna 1898. godine i na njoj su četiri zagonetke autora Andrije H. Kulijera, I. M. i suradnika pseudonimom Malvina. Tu su Konjićev skok, Brojčana zadaća (kvadrat 4x4 s brojevima), Slovčana zagonetka i Slovčana zagonetka (kvadrat 5x5, što je u to vrijeme bilo vrlo rijetko). Zanimljivo je pogledati i odgonetku zagonetke iz prethodnog broja koja se naziva „Uzmi-dodaj zadaća“, što danas odgovara zagonetki koju zovemo pješčana ura.

Neki Tip

1 коментар:

Hajro је рекао...

Hvala Štef, važna tema, biće valjda jednom i onog što ti želiš, kvalitetnije obrade, ima nade za "Nadu#. Sjećam se prvog susreta s "Nadom" 1974-e, iznenađenje, enigmatika na naslovnici tako ozbiljnog izdanja...