понедељак, 4. март 2024.

ZeKa 2024

Duga Resa:  ZeKa  2024

Boživran je proteklog vikenda u hotelu Frankopan u Dugoj Resi, organizirao XVI. po redu logički turnir ZeKa 2024, na koji se okupilo 45 ljubitelja logike i gostiju. Uz 30-ak više manje stalnih sudionika, na logičko natjecanje je pristiglo i desetero osmoškolaca i srednjoškolaca, u pratnji svojih roditelja ili mentora. Naime, Boživran i Hrvatska mensa, uz podršku agencije za odgoj i obrazovanje, organizatori su Sudoku prvenstva Hvatske za srednje i osnovne škole, na kojem je u listopadu 2023. nastupilo preko 8.000 učenika, a Odbor za natjecanje je ponajbolje juniore i kadete iz finala u Vodicama nagradio sa sudjelovanjem na ovom natjecanju.

Na ZeKa 2024 su održana dva natjecanja ZeKa Logika  i ZeKa Sudoku, a Hrvatski zagonetački savez (HZS) je ova dva natjecanja proglasio prvenstvima Hrvatske. Za ZeKa Logiku su se rješavali: minijature (Sanda), klasika (Varaždinac), mrežaste (Valter), varijacije (Petar), te brzinac (Luka), a u ZeKa Sudoku: klasika-mix (Petar), varijacije (Siniša) i brzinac (Miro). Uz ove setove rješavao se i set šah-sudoku (Grga), koji se bodovao za obje kategorije. Uz generalni poredak, nagrađeni su i najbolji u mlađim uzrastima, odnosno rješavači u kategoriji U-27.

Na ZeKa Logika nastupilo je 33 rješavača a najbolja je bila brončana Tina Bratim, sudoku reprezentativka (U-19) iz Toronta, a doprvak je Sanda Reić Tomaš, sa samo 4 boda više od trećeplasiranih Petra Štambuka i Dalibora Grđana-Grge. U kategoriji U-27 pobjednik je dakako Tina Bratim ispred Helene Kelava i Monike Stracenski. U ZeKa Sudoku sudjelovalo je 33 rješavača dominirali mladi i odnijeli medalje u obje kategorije, a najbolji su bili hrvarski reprezentativci sa WSPC 2024 u Torintu, Fabjan Markovinović ispred Tine Bratim, dok je trećeplasirana Helene Kelava. Pobjednici u generalnoj kategoriji su dobili pehare, a postoljaši u kategoriji U-27 su birali komplete društvenih igara.

Da slobodno vrijeme ne bude ispunjeno samo društevnim igrama i kartanjem, održana su još dva natjecanja. Miro Šarić je za petak navečer pripremio kviz općeg znanja u kojem su pobijedili Orahovičani Štef i Damir pojačani sa Stipom Bratimom iz Žrnovnice, a u subotu navečer Ana Lubura Zegnal je organizirala slatki kup (nagrada kilogram slatkiša), za igrače slaganja tetrisa. Prijavilo se 24 igrača, i startalo se sa kup sustavom (na ispadanje) u dvije dobivene, da bi na kraju je ostalo njih troje, koji su igrali po sustavu svaki sa svakim. U prvom kolu Dita i Antonio su igrali neriješeno 1:1, da bi u drugom kolu Petar pobijedio Antonija sa 2:0. U zadnjem kolu Petru je bio dostatan 1 bod za pobjedu, no u slaganju tetrisa ipak se pokazala s(p)retnija Dita Sošić učenica 7. razreda OŠ Gornja Vežica iz Rijeke. Vetran Petar Štambuk se morao zadovoljiti sa drugom mjestom, a “fenjeraš” ovog finala je bio Antonio Šimundža, student 2. godine PMF-a u Splitu.

Dva dana druženja uz natjecanja je prošlo kao u trenu, a sudionici su se zadovljni vratiše kućama. Članovima Boživrana kao organizatorima sobito laskaju pozitivni utisci juniora i kadeta. bez obzira na naporni subotnji ritam rješavanja, kao i pohvale i zahvale njihovih roditelja na ideju ovakvog natjecanja. Dakako, to nam nameće obvezu i poticaj za nastavak rada sa mlađom populacijom.

Luka Pavičić

1 коментар:

IlijaO је рекао...

Pozitivno brojanje- za organizatore , sudionike i sve plasirane u gornji dom!
I ostale, naravno...