недеља, 8. септембар 2024.

REBUSANJE (A176)

5, 7, 5

 Vladimir Šarić

EDL 2024 - 23 boda (44555)

7 коментара:

Konstantin је рекао...

Dobar anagram imamo (do bara na gramima Mo)
Zanimljiv rebus, jedina zamerka što gram i anagram etimološki potiču od iste reči gram (slovo).

Slavko Bovan је рекао...

Sve dobro napisano, a i zamjerka je na mjestu. Žiri je to zapazio (dvojica su to napisali u propratnim komentarima). Ja bih obom rebusu dao 4.

Aljoša Vuković је рекао...

Ja bih 5.

Nedjeljko Nedić је рекао...

Ja mislim da istokorijenski rebus mora dobiti znatno niže ocjene, iako je odgonetka odlična.

Радоја Рацановић је рекао...

Ovo bih da prokomentarišem s obzirom da sam jedan od dvojice pomenutih članova žirija koji je primijetio moguće isti korijen, ali i ocijenio ovaj rebus sa 5.

Zašto?

Zato što se ovdje ne radi o sasvim sigurno istom korijenu, već o indirektnoj vezi (kao što se navodi na HJP) ili lažnoj etimologiji (kao što se navodi na francuskoj Vikipediji). Francusku Vikipediju sam posebno izdvojio zbog toga što je riječ gram kao mjera za težinu u ostale jezike ušla iz francuskog.

Koga zanima može se više informisati u pomenutim izvorima, a ovdje bih sam naglasio da nije i ne može biti iste jačine i istog značaja veza između grama i anagrama kao što je između, recimo, gramatike i anagrama.

Luka је рекао...

Kao prvo čestitka ponajboljima na plasmanu, a potom zahvala žiriju na udijeljenim puntima, koji su sva moja tri rada upala u top-10 (9, 6 i 4). Dakako sve pohvale i organizatoru na zanimljivo postavljenim zadacima!

Nedjeljko Nedić је рекао...

Radoja je u pravu, jer sam se ja iznenadio kada sam provjerio. Ipak, ja ovaj rebus ne bih tako visoko ocijenio.