GOMBOCE
Internet je prepun rasprava između “knedlaša” i “gombocaša”. Evo jednog primera:
Ako u Gugl
pretraživaču potražite recept za gomboce, naći ćete brojne sajtove koji nude
recepte za brojne varijacije slatkiša - gomboce sa šljivama, makom, višnjama
ili nekim drugim sezonskim voćem.
U pitanju je
poslastica koja se sastoji od testa čiji su glavni sastojci krompir i brašno,
kao i voćno punjenje po želji.
Neki izvori
tvrde da se specijaltet sa ovim imenom može spremati u slatkoj ili slanoj
varijanti, dok su drugi izričitog stava da su gomboci isključivo specijaliteti
sa šljivama i šećerom u prahu.
„Gomboce su
mađarski specijalitet. Naziv potiče od reči gomb što znači u bukvalnom prevodu
kuglica. Tako da te knedle ostavite za supu", napisala je korisnica
Tvitera @TatinSinak.
Nazivati
gomboce knedlama je isto kao kad bi „kroasan preveli na kiflica
margarinuša", dodala je ona.
„Gomboce su
tradicionalno vojvođansko jelo mađarskog porekla. U šljivu se ušuškaju cimet i
šećer, to sve zajedno se tanko obavije krompir-testom, prvo se potapa u
ključalu vodu, pa kada ispliva, uprži se u šećeru i prezlama", objasnio je
Lazar Čovs, na Tviteru @Popravljam.
Ne treba se
previše šaliti sa institucijom vojvođanskih gomboca i nazivati je knedlom, da
se zaključiti po užarenoj Tviter diskusiji.
„Knedle su u
supi. Ko GOMBOCE zove knedlama rizikuje da oseti čuvenu banaCku brisu",
napisala je korisnica @Zox_Zoja.
Нема коментара:
Постави коментар