четвртак, 21. фебруар 2013.

ANAGRAMNA 2012.

Vredni Dinko Knežević objavio je zbirku anagrama objavljenih na srpskom jeziku 2012. godine. Dinku zahvaljujem i čestitam, te prenosim predgovor iz "Anagramne 2012." (s.b.)

PREDGOVOR
Po dvanaesti put zaredom (i ovoga puta u ćiriličnoj i latiničnoj verziji) »Anagramna 2012« nas vraća korak unazad i beleži sve do čega se moglo doći i što je važno za pamćenje na polju anagramiranja, a dogodilo se 2012.g.
Anagramisti su ove godine bili nešto manje aktivni. U ovom almanahu zabeleţenо je samo 1352 anagrama, lane 1658, preklane 1695. Izgleda da se anagram seli u virtuelni svet interneta. Po internetskim sajtovima može se naći na stotine anagrama. Gornjoj brojci treba dodati i više od 2.000 anagrama sastavljenih na nekoliko nadmetanja anagramista. Perjanicu, bar po masovnosti, drži takmičenje u sastavljanju naslovnih anagrama ED »Đorđe Natošević« iz Sombora. Pojedinačno, najproduktivniji bio je Momir Paunović, koji je zamenio Slavka Bovana koji je proteklih osam godina bio najproduktivniji. Zoran Radisavljević je na drugom mestu. Slede Miroslav Cvetković, Ivan Andonov, Stojče Talijan, Slavko Bovan, Miša Živanić, Goran Topličević, Života Petković, Sreten Perić i dr. Miša, Goran i Sreten se po prvi put nalaze u grupi najproduktivnijih.
Takmičenja anagramista su i dalje popularna. Najstarije enigmatsko takmičenje anagramni kup "Memorijal Tomislava Munišića" održan je po trinaesti put. Održano je, po jedanaesti put, internetsko nadmetanje anagramista pod nazivom Međunarodno prvenstvo Srbije i po deveti put prvenstvo Srbije u sastavljanju anagrama, a anagramne konkurse organizovali su i Jovan Novaković, Enigmatski savez Srbije, EK „Piramida― iz Novog Sada i ED „Đorđe Natošević― iz Sombora.
Na takmičenjima se sreću mešoviti sastavi. Nove državne granice nisu prepreka. Na srpskim takmičenjima redovno i uspešno učestvuju anagramisti iz Slovenije, Hrvatske, BiH (Srpska i Federacija) i Makedonije, a na hrvatskim uspešno nastupaju enigmate iz Srbije. Očigledno je da sličan jezik i mentalitet lakše brišu granice od političara, dušebriţnika i njihovih gazda i savetnika. Vrhunac ove saradnje svakako je bio susret enigmata u Kikindi na kojem je učestvovalo 20-ak vrhunskih enigmata van Srbije.
Na takmičenjima uspešniji od ostalih bili su Zoran Radisavljević, Vlada Šarić, Ivan Andonov, Zdenko Capan, Slavko Bovan idr. Čestitke najboljim.
Ove godine nije odštampana ni jedna knjiga sa anagramima.
Zadovoljstvo mi je da konstatujem da smo se ove godine manje svađali, bar javno!
Kao i prethodnih godina (otvorena) elektronska verzija almanaha se besplatno dostavlja svima koji su za to izrazili želju (sada više od 50 enigmata). Papirnih izdanja almanaha i dalje nema, no štampanje i preštampavanje elektronske verzije je poželjno. Nemam ništa protiv ni ako »Anagramnu« predstavite u listovima gde sarađujete, na enigmatskim sajtovima ili mestima okupljanja enigmata. Dobro je i ako »Anagramnu« pošaljete drugim enigmatima. Neka se lista i čita! Novi korisnici treba da se jave, a stari mogu da otkaţu slanje novih zbirki. Adresa za sve kontakte, najave i odjave ostaje ista: knezevic@yubc.net.
Da bi rezultati bili bolji i potpuniji pozivam sve da se priključe i daju doprinos sakupljanju materijala za "Anagramnu 2013.". Radovi na trinaestoj (nadam se ne i baksuznoj!) „Anagramnoj― su već započeli. Dobro došli!
Do »Anagramne 2013.«
Dinko Knežević

Нема коментара: