среда, 27. фебруар 2013.

NOSTALGIJA (9)

Od starijih kolega očekujemo (nostalgična) sećanja i podatke o ovom listu.

9 коментара:

Neki Tip је рекао...

To je enigmatski časopis kojega su mnogi današnji stariji autori pamtili kao nedostižni uzor. Mnogi su mogli objaviti samo jednu križaljku a izlazila su samo 52 broja godišnje.
BIBLIOGRAFIJA ENIGMATIKE Slavka Peleha bilježi u odrednici 115. sljedeće:
DŽEPNA KRIŽALJKA. Enigmatski tjednik. Izdaje: Sportska štampa, Zagreb. Uređuje redakcioni odbor. /Urednik Boris Janković do br. 61/. Za izdavača odgovara (do broja 61 od 10. VI. 1953): Ivo Korač. Od broja 62 glavni i odgovorni urednik: Marijan Kancelarić. Izdano 1320 brojeva. Prvi: 16. IV. 1952. Broj 1000 izdan: 9. VI. 1971. Posljednji broj: 27. VII. 1977. godine. Format: 11,5 x 15,5 cm. Str.: 16.
E sada se treba potruditi pa istražiti i autore, koji su mahom bili pod pseudonimima. No o tome drugom prigodom.

Neki Tip је рекао...

Jovan Nedić u svojoj rubrici "Iz enigmatske torbe" na blogu Cryptomana 16. siječnja 2011. godine u 4 nastavku sjeća se "Džepne križaljke" ovako:
Prvi put neki enigmatski list imao sam u rukama sredinom maja 1968. godine i to 840. broj “Dæepne kriæaljke” od 15. V. Tada sam imao 14 i po godina i bio uËenik osnovne πkole u Bolmanu. Dobro se sjeÊam da sam s majkom bio u kupovini u Belom Manastiru i da sam u izlogu trafike na Trgu slobode, koja i danas postoji, vidio tu “Dæepnu kriæaljku” i da sam je kupio (ili mi ju je majka kupila). Kad sam se vratio kuÊi, pregledao sam “Dæepnu” i zakljuËio da je baπ to ono πto me zanima pa sam se odmah pretplatio na taj “enigmatski tjednik”, kako mu je pisalo na naslovnoj stranici. Za moju æelju da kupujem taj enigmatski list i za kasnije æelje da kupujem i ostale enigmatske (i druge) listove moji su roditelji uvijek imali razumijevanja, tako da s tim nije bilo nikakvih problema. I otada pa do danas, veÊ 42 i po godine, nije proπla ni jedna nedjelja / sedmica / tjedan, a da nisam kupio bar jedan enigmatski list. Koliko sam ih dosad kupio, teπko je reÊi ili izraËunati, ali bi se oni mogli prebrojati jer ih joπ uvijek imam — sve. Taj broj svakako nije mali (vjerovatno je zastraπujuÊi!) jer su prohujale mnoge godine u kojima sam kupovao viπe od jednog enigmatskog lista — dnevno.
Ostalo će se moći vidjeti u knjizi Jovana Nedića IZ MOJE ZAGONETAČKE TORBE koja će se pojaviti tijekom narednih tjedana ....

Slavko Bovan је рекао...

Vrlo korsne informacije.

Slavko Bovan је рекао...

@
Ostalo će se moći vidjeti u knjizi Jovana Nedića IZ MOJE ZAGONETAČKE TORBE koja će se pojaviti tijekom narednih tjedana ....
@
Ako je ovo dobra informacija, onda je to vrlo dobra vijest!

Neki Tip је рекао...

Zapravo, i nije točna. Točna je: IZ MOJE ENIGMATSKE TORBE!

Анониман је рекао...

Dobio sam pre par godina, između ostalog i 40-ak brojeva DŽEPNE KRIŽALJKE od pok. Branka Polića i to od broja 499 do 1311. Verovatno je većina enigmatskih radova bila urednikova (Marijan Kancelarić), mada sam prelistavši par brojeva primetio neke znane i neznane autore: SANDA, LACI, VALI, KALHANT, ŽE-STA, Vojin Krsmanović, ESKULAP, ALAN, LIBRAN, B. HEN, SIRIUS, KU-ŽE,...
Sve su ukrštenice (križaljke) bile klasične sa simetričnim i nesimetričnim rasporedom crnih polja, a bogami bilo je i tzv. belina. Inače pomenuti enigmatski tjednik je imao u nekim brojevima rubriku ODGOVORI UREDNIŠTVA. Pretpostavljam da je bio prvi enigmatski časopis sa ovih prostora koji je prešao magični broj 1000.
Lozničanin

Анониман је рекао...

Bice da sam slicno pisao i kod Adnana - mogu osjetiti papir pod prstima, koliko skromna u opremi toliko vrhunska u kriterijima. Rado bih sad pogledao, rjeshavao i poredio sa sadasnjim radovima i kriterijima. Steta sto oni koji imaju komplete, sjecanja, znanja... nemaju vremena ili volje da nam josh vishe priblize stare dobre stvari.
Hajro

Rešad Besničanin је рекао...

Sreten pominje neke znane i neznane autore "Džepne križaljke". Koliko ja znam (iako taj list nikad nisam imao u rukama)Ku-Že i Vali su pseudonimi Željka Kušića, Kalhant je Duško kos a svima je znano da je Eskulap Zvonimir Kurpes, Libran Branko Lipanović a Že-Sta Stanislav Železnik!

Mesud је рекао...

Pade ni na pamet:
S. Železnik mi se jednom jada da mu je Kancelarić vratio rad, a to mu se nije dogadjalo. Razlog- "Nije knjigoveznica nego knjigovežnica" kaže Kancelarić....
Inače, u ovom enigmatskom listu bio je i jedan manji lik(na pola strane) i bio sam sretan kad mi je objavljen jedini rad na ovaj lik.